Stonehenge – starověká observatoř nebo tančírna?

Kameny záhadné stavby opět zmátly vědce
Stonehenge je majestátní paleolitická památka zapsaná na seznamu světového dědictví. Stavba se nachází na Salisbury Plain v britském hrabství Wiltshire, přibližně 130 km jihozápadně od Londýna.

Hlavními prvky jsou desítky tesaných kamenných kvádrů o hmotnosti více než 20 tun, které tvoří kruh o průměru 33 m. Zachovaly se jakési portály s překladovými kameny na vrcholu. Délka propojek je 3,2 metru, šířka – 1 metr, tloušťka – 0,8 metru. Jsou zajištěny systémem drážek a čepů. Konstrukce se tyčí 4,9 metru nad zemí. Takzvaný Oltářní kámen má zvláštní shodou okolností úplně stejné číslo – jen na délku.

Vědci se to najednou rozhodli podrobně prostudovat. A byli překvapeni, když zjistili, že nechápou, odkud se tento blok, stojící v samém středu stavby, vzal. Všechny kameny Stonehenge jsou „registrovány“ pod svými vlastními čísly. Kámen odnikud Ještě před 100 lety se vědecká komunita shodla, že „oltářní kámen“ byl těžen ze stejného lomu jako menší „modré kameny“, které jej obklopují. Jedná se o oblast Mynydd Preseli v západním Walesu (Preseli hills v Pembrokeshire, západní Wales) – asi 230 kilometrů od Stonehenge.

Z nějakého důvodu tehdy nikomu nevadilo, že „oltářní kámen“ v dešti zezelenal a zdánlivě šedé „modré kameny“ zmodraly. Vědci pod vedením profesora Richarda Devinse z Aberystwyth University ve Walesu aplikovali na vzorky „optickou petrografii, přenosnou rentgenovou analýzu a Ramanovu spektroskopii“. Ve srovnání s 58 vzorky z lomů ve Spojeném království. A nic podobného nenašli – „Oltářní kámen“ byl hojně nasycen baryem. Logicky se ukazuje, že blok – tento konkrétní – byl přivezen speciálně. Očividně je táhli zdaleka – žádní takoví poblíž nejsou. Odkud to vzali, je záhadou. Jako vlastně celý Stonehenge. Co když tam byl vždycky? Původ dalších dvou kamenů je záhadný – tzv. „Heelstone“ a „16th“ (kámen 16).

Patní kámen se nachází v určité vzdálenosti od hlavní konstrukce, ale je považován za její součást.

Patní kámen“ se nachází 75 metrů od středu kamenného kruhu z opracovaných kamenů. 16. kámen se nachází uvnitř konstrukce. Nadzemní část jedné váží asi 29 tun, druhá – o něco více než 23 tun. Oba kameny jsou sarsen. To znamená, že se skládají z usazené horniny – pískovce. Představují pozůstatky větších masivů, které vznikly v období třetihor, ale poté se zřítily a vytvořily samostatné fragmenty. Na kamenech nejsou žádné stopy opracování. Prostě přiostřují. Ale s velkým významem: osa slunovratu probíhá podél linie, která je spojuje. „Patní kámen“ a „16.“ jsou považovány za hlavní astronomické kameny, které dávají Stonehenge nějaký kosmický význam. Protože tvoří linii, po které se ve dnech letního a zimního slunovratu řítí sluneční paprsky. Pokud stojíte za „16. kamenem“ a díváte se na „patu“, pak bude její horní okraj přesně na linii horizontu. Ve dnech slunovratu se Slunce objevuje přesně nad „kamenem paty“. Což uvrhne pozorovatele do mystického úžasu.

Samotné kameny a jejich astronomické rysy upoutaly pozornost slavného britského archeologa Mikea Pittse, který Stonehenge nejen studoval podle stávajících plánů, ale podílel se i na jeho vykopávkách. Před pěti lety naznačil, že tyto dva bloky nikdo nepřivezl ani nekopal. Už tam byli – stáli na svých místech několik milionů let. Tedy z dob, kdy se naši humanoidní předkové teprve chystali vylézt ze stromů. A ne na Britských ostrovech, ale v Africe. Osa slunovratu vede podél linie spojující nejstarší kameny Stonehenge. Kdo nechal kameny tak a zda je nechal, nebo se tak sami postavili, je jiná otázka. Archeolog o tom nepřemýšlel, ale rozhodl se: neuvěřitelně vzácné, ne-li nadpřirozené uspořádání kamenů vůči sobě navzájem přitahovalo stavitele Stonehenge, kteří se jednou zatoulali na Salisburskou plošinu a postavili stavbu „svazující“ to k úžasným kamenům signalizujícím útočné slunovraty. Sem starověcí lidé přinesli další – již opracované – kameny. Většina nákladů byla doručena až do vzdálenosti 32 kilometrů od Marlborough Downs. Což také není blízko. Daly se zapíchnout do země a položit na sebe poblíž místa těžby a zpracování. Což by bylo mnohem jednodušší. Co když zde již ležel „Altar Stone“ spolu s „Heel“ a „16th“? Slavný skotský archeolog Harry Aubrey Woodruff Burl se například domníval, že je kdysi přinesl ledovec.

Obr. 1 Schéma ideálního Stonehenge. Takhle by to mohlo vypadat, když byl právě postaven.

Obr. 2 Osa slunovratu vede podél linie spojující nejstarší kameny Stonehenge.

Obr. 3 Všechny kameny Stonehenge jsou „registrovány“ pod svými vlastními čísly.

A teď – diskotéka!

Výzkum profesora Ruperta Tilla, odborníka na akustiku a hudební technologie z Huddersfield University, ukázal, že kamenné megality Stonehenge dokonale odrážejí a zesilují zvuky. A když jsou umístěny v kruzích, vytvářejí úžasné akustické efekty. Nejprve se o tom virtuálně přesvědčili Rupert a jeho kolega Bruno Fazenda, kteří na počítači znovu vytvořili vzhled struktury, která ještě nebyla zasažena destrukcí. Poté se vědci vydali do státu Washington (USA) v okolí města Maryhill, kde byla vztyčena přesná kopie původního Stonehenge. A otestovali své nápady v praxi. Ve skutečnosti byly zvuky vycházející ze středu jasně a bohatě slyšitelné po celém území stavby. Zvláště působivé efekty – ozvěny – se podle Tilla objevují, když tempo melodie dosáhne 160 úderů za minutu. Je to rytmus samby, který vzrušuje. A někdy vás to dostane do transu. S největší pravděpodobností zde tančili, domnívá se vědec. A to dost intenzivně. Možná rituální tance. Zdrojem hudby mohly být bicí nástroje a zpěv kněžských DJs.
Předpokládá se, že hlavní stavby Stonehenge byly postaveny přibližně před 5 tisíci lety. A zřejmě nejen kvůli určování dnů slunovratů. Chcete-li to udělat, můžete si vystačit s kameny, které tam již stojí – „5“ a „16“.

Proč tedy staří lidé nahromadili několik stovek dalších velkých a malých kamenů, vykopali kruhové příkopy a udělali mnoho děr?

A co je nejdůležitější: Stonehenge se stavěl po staletí, lidé ho opouštěli, a znovu se vraceli. To znamená, že měli určitý plán, který se předával z generace na generaci. Někdo zorganizoval tisíce polodivokých lidí pro kreativní práci. Co jim bylo řečeno? Jak jim byla vysvětlena potřeba stavby? Nebo to byli otroci? V každém případě někdo utratil obrovské peníze. Nebo alespoň snahu.

Proč? Jaký byl tento cíl? Kam se ztratil?

Podle: