Čínští námořníci objevili Ameriku

70 roků před Kolumbem?

Důkazem toho jsou jejich staré mapy.

Čínská mapa z roku 1763 ukazuje podrobně kontury Severní a Jižní Ameriky, Evropy a Afriky.

Podobných map bylo v XVIII. století vytvořeno mnoho.

Ale hlavní hodnota této mapy je v nadpisu, z kterého vyplývá, že byla příručkou pro mořeplavce „zkopírovanou kartografem Mo I Tunem z původní“, datované rokem 1418.

Mapa tedy ukazuje se, že Číňané věděli o Americe dávno před Evropany. Vždyť Kolumbus se plavil do Nového světa až v roce 1492.

Veliký admirál Che

Tuto mapu získal čínský sběratel Liu Gang v roce 2001 ve starožitnictví v Šanghaji za pět set dolarů.
„Fráze o tom, že je zkopírována z mapy z počátku XV. století, jsem viděl, ale nepřikládal jsem mu žádnou důležitost – myslel sem si, že je to proto, aby to mělo větší hodnotu.

Nicméně se ukázalo, že v té době v Číně žil velký admirál Čeng Che (2), který opravdu uskutečnil několik cest na pokyn panovníků dynastie Ming.

Někteří historici se domnívají, že v čele flotily 300 lodí s posádkou o stu mužích v každé, tento admirál prozkoumal pobřeží Ameriky, jižní Asie a východní Afriky.

A možná, že nebyl prvním Číňanem, který se vydal touto cestou – je důvod se domnívat, že měl nějaké další staré mapy.

Ale žádný přímý důkaz sběratel Liu nemá – jen nadpis, že mapa z XVIII. století, kterou má, byla zkopírovaná ze staršího originálu.

Nyní budou odborníci zkoumat, zda nápis na mapě souhlasí s pravopisem a gramatikou čínského jazyka XV. století.

Věřte tomu nebo ne

Verzi, podle které se první dostali do Nového světa Číňané, horlivě podporuje americký historik, kapitán amerického námořnictva v důchodu Gavin Mensies (3), autor knihy „1421: Rok objevení světa Čínou“ (1421: The Year China Discovered the World)

Podle něj Číňané dokonce udělali cestu kolem světa v letech 1421 – 1423.

Jako důkazy historik uvádí skutečnosti, že první evropští průzkumníci Ameriky napsali, že domorodci uměli pěstovat rýži, chovali čínské kuřata a měli výrobky z porcelánu.

S tím nesouhlasí člen Ruské geografické společnosti, specialista na Čínu a Tibet, Alexander Selvačev:
„Je snadnější uvěřit, že prvními, kdo se do Ameriky dostali, byli Vikingové.

Na druhé straně Atlantiku je kontinent mnohem blíž, než přes Tichý oceán – námořníci Čeng Ho museli přeplout téměř třetinu obvodu zeměkoule.

A Tichý oceán je klidný jen podle jména – vichřice a bouře se zde vyskytují častěji než v jiných regionech. A armáda 300 lodí by utrpěla už v prvním týdnu plavby.

Ale v historii jsou různé chyby.

Například, dlouhou dobu se myslelo, že první mapu Madagaskaru vytvořil Vasco Da Gama, a pak se ukázalo, že ostrov byl prozkoumán Féničany o 2000 let dříve.“

Proč zapomněli na Antarktidu?

Na čínské mapě je další záhada – zobrazení Antarktidy.

Proč ta nepřitáhla pozornost vědců?

Protože v XVI. – XVII. století na evropských mapách tento kontinent je zobrazen velmi často – i když jeho kontury na různých mapách jsou velmi rozdílné.

Nyní to historici vysvětlují takto: bohužel, kartografové věřili, že na jižní polokouli musí existovat nějaký kontinent, aby „vyrovnal“ velké plochy souše na severu.

Takže nyní se tomuto kontinentu na čínské mapě nepřikládá velký význam.

Ovšem, pokud se ukáže, že mapa skutečně patří do XV. století, mnoho z novodobé historie by mělo být přehodnoceno.

Odkazy

(1) http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceng_Che
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Gavin_Menzies