Bude potopa světa?

Více než tisíc let uplynulo od doby potopy světa, pokud věříte na Starý zákon, knihu Genesis.

Legenda praví, že z Boží vůle byli všichni lidé setřeni z povrchu země, s výjimkou zbožného Noe a jeho rodiny. Spásu našel v rozhodnutí postavit Noemovu archu, kam mu Všemohoucí nařídil vzít jeden pár z každého druhu zvířat. Z tváře Země byl potopou zničen veškerý život, nezůstal kámen na kameni, s výjimkou požehnaného plavidla.

Podle vědců z University v Innsbrucku a Postupimského institutu pro výzkum dopadů změny klimatu přijde nová globální katastrofa. Naštěstí, nebude tak globální povahy ve srovnání se starozákonní povodní.

Němečtí a rakouští vědci byli v posledních letech velmi znepokojeni problematikou globálního oteplování. Ben Marzeion (1) z univerzity v Innsbrucku a Anders Levermann (2) Postupimského Institutu pro výzkum dopadů změny klimatu upozornili na stoupající hladiny moří v dlouhodobém horizontu. Vědci přišli s nejrůznějšími scénáři růstu průměrné teploty na Zemi v důsledku lidské činnosti.

Vědci došli ke znepokojujícímu závěru: během příštích dvou tisíciletí pětina kulturního a vůbec lidského dědictví bude ohroženo, pokud teplota stoupne o 3 stupně nad úroveň před průmyslovou revolucí. Ohroženy jsou památky centrální části Petrohradu, Benátek, Neapolu, Istanbulu, londýnský Tower, Socha svobody, opera v Sydney a mnoho dalších.

Pokud bude příroda k lidstvu nepřívětivá, je pravděpodobné, že se od vodou ocitne 1,1 procenta souše, a 12 států po celém světě je v nebezpečí, že ztratí polovinu svého území. Je známo, že značná část světové populace a značné množství památek kulturního světového dědictví je soustředěno u pobřeží. Dnes v pobřežních zemích žije asi 7 procent světové populace.

„Lidstvo musí přijmout zásadní rozhodnutí: buď se nebude bát o osud svého kulturního dědictví, a po několik staletí se ještě může radovat z toho, co je drahého lidem, národům, a nebo začít podnikat kroky, aby jej bylo možné zachovat pro budoucí pokolení,“ – říká Ben Marzeion.

„Téměř 20 procentům světového dědictví, v současné době zařazeného do seznamu UNESCO, a asi 7 procentům populace v současné době hrozí, že bude ovlivněno vzestupu hladiny moře, dokonce i skromně vypadajícího vlivu tří stupňů globálního oteplování,“ řekl Marzeion.

„To ukazuje na závažnost problému, který skládáme na bedra budoucím generacím. Obvykle, když lidé mluví o změně klimatu a ekonomických a ekologických důsledcích, spočítají, kolik finančních investic to bude vyžadovat. My chceme upozornit na kulturní dopady,“ dodává Levermann. Je známo, že teplota již stoupla o 0,8 stupně ve srovnání s předindustriální úrovní, a 40 objektů světového kulturního dědictví je stále v ohrožení.

Vědci se domnívají, že i když se podaří udržovat aktuální teplotu v příštích dvou tisíciletích, přibližně 6 procent světového dědictví a památek kultury bude ovlivněno vzestupem hladiny moře, spolu s 0,7 procenta plochy souše.

Na rozdíl od kategorických závěrů západních kolegů, ruští odborníci nespěchají se scénáři na dva tisíce let dopředu. Vědci se domnívají, že takové dlouhodobé projekce málo zajímají veřejnost i výzkumné pracoviště.

Během dalšího století má, podle předpokladu vědců, globální hladina moře vzrůst v průměru 0,5 až 1 metr. Je také známo, že autoři neuvažovali ve svých studiích vliv dalších možných faktorů, jako změny klimatu, zejména zvýšení intenzity a závažnosti extrémních povětrnostních jevů.

Odkazy

(1) http://www.marzeion.info/
(2) http://www.pik-potsdam.de/~anders/

Podle http://iopscience.iop.org/1748-9326/9/3/034001/article