Kde se vzali „Muži v černém“?

V době, kdy vznikla filmová komedie Muži v černém (1) (1997) bylo jejich předloze už přes čtyřicet let.
Muži v černém měli sledovat výskyt létajících talířů a umlčovat ty, kteří by mohli prokázat přítomnost mimozemšťanů na Zemi a převzít a utajit veškeré důkazy.

Činnost těchto jednotlivců byla tajná až do roku 1956, kdy americký spisovatel Gray Barker (2) uveřejnil knihu „They knew too much about flying saucers“ (Oni věděli příliš mnoho o létajících talířích).

Barker zde uvedl, jak o tři roky dříve bylo pozastaveno vydávání ufologického magazínu poté, co ufologa Alberta K. Bendera (3), redigujícího časopis „Space Review„, navštívili tři muži v černém. Předtím totiž oznámil, že chce učinit důležité odhalení o povaze létajících talířů.

Bender napsal v rozloučení se svými čtenáři, že původ UFO již není pro něj tajemstvím, ale že informace byla „zadržena na objednávku od nadřízených orgánů.“ A varoval své kolegy. Ačkoli ufologové označovali za příčinu konce Space Rewiew hlavně ekonomické problémy, přesto se začala šířit Benderova pověst, že mu bylo vyhrožováno smrtí od mužů v černém, pokud odhalí tajemství létajících talířů.

Od vydání Barkerovy knihy na konci 50. let se řada badatelů UFO chlubí, že měli návštěvu od MIB, kteří pracují vždy v triu, oči mají skryté za slunečními brýlemi a cestují ve velkých černých vozech.

Ovšem samotný název dal MIB spisovatel John A. Keel (1930-2009) (4), který je takto nazval v časopise SAGA v říjnu 1967. V článku „UFO – agenti teroru“ jeho pojetí MIB jsou střední výšky, v černých oblecích, v černém klobouku, s černou kravatou, se slunečními brýlemi, a cestují po třech v luxusních autech nebo černých vrtulnících.

MIB se také označují na viníky smrti mnoha slavných ufologů, i když někteří autoři rozšířili jejich působnost mimo čas a prostor. V knize Muži v černém (1980) rakouský autor Peter Krassa (5) jim připisuje za vinu smrt Mozarta, Kennedyho, Lincolna a jiných. Není divu, že herec a uruguayský ufolog Fabio Zerpa (6) věřil, že MIB stojí za „tajnou válkou, která pochází z hlubin času“, a že i bibličtí tři králové Kašpar, Melichar a Baltasar byli MIB…

Zpočátku byli MIB považováni za členy americké tajné organizace, Bender navrhl v knize „Létající talíře a tři muži“, v roce 1962, že jde vlastně o mimozemšťany. Knihu publikoval ve spolupráci s Barkerem, který nikdy nevěřil na UFO, ale jen a jen na peníze…

Odkazy

(1) – http://en.wikipedia.org/wiki/Men_in_Black_%28film%29
(2) – http://en.wikipedia.org/wiki/Gray_Barker
(3) – http://www.think-aboutit.com/ufo/albert_bender_and_the_three_men_.htm
(4) – http://en.wikipedia.org/wiki/John_Keel
(5) – http://de.wikipedia.org/wiki/Peter_Krassa
(6) – http://www.fabiozerpa.com.ar/