Krátery v Údolí smrti

Expedice nalezla v Údolí smrti tajemné krátery

Na počátku léta 2008 bylo oznámeno v ruských celostátních hromadných sdělovacích prostředcích, že se po stopách českého badatele Ivana Mackerleho (1942-2013) vydá několik expedic, čítající asi dvacet jakutských a ruských vědců. Ty měly jednou provždy potvrdit nebo vyvrátit příběhy o anomální zóně Eljuju Čerkečech (Údolí smrti).

Připomeňme, že na jaře 2006 se sem vydali čeští badatelé proto, aby našli tajemné „kotle“. (1) Za pomoci snímkování obrovské oblasti z motorového padáku byla tato místa skutečně nalezena a pak přímo na zemi i prozkoumána. To pohnulo další místní badatele k aktivitě.

Okolnosti však zapříčinily, že se na cestu vydaly jen dvě výzkumné skupiny.

Jedna miniexpedice, ve složení pilot Sergej Ananov (který přiletěl do Jakutska přes Mirnyj a udělal světový rekord v přeletu vzdálenosti pro malá letadla) a Jevgenij Trošin – iniciátor a organizátor expedice, ufolog a badatel, autor programu „Deník cestovatele„, se vydala na cestu ve dvoumístném Sergejově vrtulníku «Robinson-22″, a oba obletěli celý velký region, obklopující Údolí smrti.

V tajze, v prostoru 200 km severozápadně od řeky Olgujdach, výzkumníci našli kruhové ploché kamenité kopečky. Podle prvního průzkumu jsou značně podobné tajemnému Patomskému kráteru, ale na výšku mají pouze asi 15 metrů. Výška Patomského kráteru je, pro srovnání, asi 70 metrů.

„Kameny, ze kterých jsou kopce, byly zřejmě vyvrženy z velké hloubky,“ řekl Jevgenij. Podle názoru doktora fyzikálně matematických věd Olchovatova byl Tunguzský meteorit vyvržením plazmy z nitra země ze zlomu v zemské kůře. Místem výronu byl právě Patomský kráter. (2)

Předpokládáme, že tyto kopečky vymrštěné suti, mohou být místy, odkud vylétaly menší plasmoidy. Jeden z nich byl pojmenován Čulymský bolid v roce 1979. (3)

Podle této verze, pokud plasmoidy vylétaly odtud i dříve, z těchto pozorování ohnivých koulí mohly vzniknout jakutské mýty o ohnivém bohatýru Njurgun Bootur Střelhbitém, odlétajících z hlubin země po dalším boji s Abaasy. (4)

„Vzhledem k tomu, že pro plně obsazenou expedici se nenašly finance, cíle bylo dosaženo. Zjistili jsme, že v Údolí smrti cosi je! Uvidíme, co nám řeknou geologové, kterým jsme přivezli vzorky hornin.“

Z ruských zdrojů

Odkazy 

(1) Ivan Mackerle. KPUFO.CZ 

(2) Patomský kráter. KPUFO.CZ 

(3) Čulymský bolid. Чулымский болид | Метеорит Чулымский | Томск, Россия (chulymskiy-bolid.ru) 

(4) Pivoda, O.: Oloncho o Ňurgunu Booturovi Střelhbitém. CAD Press, Bratislava 2012.  https://www.databazeknih.cz/knihy/oloncho-145703