Jak to bylo s programem Apollo?

Program kosmických letů Apollo, trvající od poloviny 60. let 20. století (1) zahrnoval 12 letů s posádkou od Apollo 1 do Apollo 17.

Další lety na Měsíc byly zrušeny, uskutečnil se už jen let Apollo k orbitální stanici Skylab v roce 1973 a definitivní ukončení programu byl společný sovětsko-americký let Sojuz-Apollo v roce 1976.

Náhlé ukončení měsíčního programu nebylo nic překvapivého. Závod o Měsíc vyhrály USA a další koncepce výzkumu vesmíru chyběla.

Objevila se však řada alternativních vysvětlení.

Krajní pozice je taková, že žádné přistání na Měsíci se nekonalo. Už v roce 1974 vystoupil Bill Kaysing se svou knihou „We Never Went to the Moon“, ve které tvrdil, že přistání na Měsíci byl podvod.

Uvádí se o ní, že tento bělovlasý Kaliforňan pracoval jako vedoucí odborných publikací pro výzkum a vývoj firmy Rocketdyne, dodavatele motorů pro projekt Apollo. Začal tušit, že tyto práce mají málo co do činění s výpravami na Měsíc, až došel k závěru o falešnosti programu Apollo.

Jaká je pravda? Firma Rocketdyne neměla skutečně nic společného s lety na Měsíc v době, kdy Kaysing začal v roce 1957 pracovat u této společnosti. Ta vyvinula pro Saturn 5 raketové motory, ale až dávno potom.

Kaysing byl knihovník, s dobrou pozicí v oboru anglické filologie na University of Southern California, a odešel z firmy Rocketdyne v roce 1963, ještě předtím, než se firma začala podílet na projektu Apollo.

Znamená to, že nebyl technik, a ani nemohl mít informace, týkající se cest na Měsíc, se kterými operují jeho zastánci.

A jaká je vůbec jeho kniha?

Má jen 87 stran a na plné polovině stran jsou fotografie, z nichž jen tucet se týkají údajného „nepřistání“ na Měsíci. Zbývající obrázky jsou jen pro ilustraci – starty nosné rakety a záběry pracujících motorů, kosmických lodí a schémata měsíční mise, krajiny v Nevadě …

 

Jeho cílem bylo prý ukázat, že sídlo podvodu bylo v okolí Las Vegas : proto je tu výhled na město, na bazén v Hotelu Casino Dunes, bufet… – byl to prý „další důvod, že si astronauti a jejich šéfové vybrali právě Las Vegas,“ píše Kaysing, v jehož knize nechybí ani fotografie dívek v bikinách, což prý jsou „recepční a sekretářky z řídicího centra v projektu Apollo, navelené do kasina v Las Vegas,“ které je prý ideálním místem k relaxaci. Kaysing umístil své spiknutí do Las Vegas, protože to prostě pro něj bylo jakýmsi nedosažitelným rájem.

Samozřejmě, že žádný důkaz nepředložil. Na dotaz, proč si spiklenci vybrali místo nedaleko hlavního města aby simulovali přistání na Měsíci, dal jednoduchou odpověď: „Fotografie vyprávějí příběh lépe.“ V té době ještě málokdo věděl o tajemné základně Area 51.

O zinscenovaném přistání, které se odehrálo jen ve filmovém ateliéru, byl v roce 1978 natočen i film Kozoroh 1 (i když ten hovořil o přistání na Marsu, rekvizity i kosmická loď byla z programu Apollo). (2)

Ve čtvrtek 15 února 2001 (a při opakování 19.března 2001), televizní síť Fox vysílala program s názvem „Spiknutí: přistáli jsme na Měsíci?“ Program byl hodinový, a předkládal rozhovory s řadou lidí, kteří věří, že NASA zfalšovalo přistání Apolla na Měsíci.

Nejznatelnější hlas patřil Billu Kaysingovi, který tvrdí, že má všechny druhy důkazů, včetně snímků pořízených astronauty, technické údaje, a dokonce i svědectví samotných astronautů. Závěr programu byl, že vše bylo zfalšováno v nevadské poušti (teprve nyní se objevila souvislost s Area 51, samozřejmě!). Podle odpůrců přistání na Měsíci NASA nemělo technické způsobilosti k letu na Měsíc, ale tlak v důsledku studené války se Sovětským svazem jej donutilo vše předstírat.

Argumenty popíračů přistání na Měsíci úspěšně likvidují pořady skupiny MythBusters (Bořiči mýtů) (3)

Při detailním snímkování míst přistání lunárního modulu na Měsíci se ukázaly i cestičky, kudy astronauti chodili. (4) Nakolik to přesvědčí nenapravitelné konspirátory realitě programu Apollo, je ovšem otázkou.

Podle dalších teorií, zase z druhého konce, vycházejících z vytržených citátů, astronautů aj. nepodložených zpráv o setkání s UFO na Měsíci, došlo k přerušení programu Apollo z obav před neznámou mimozemskou civilizací.

Příběh Apollo 20

1. dubna 2007 se objevilo první video na YouTube pod uživatelským jménem „retiredafb“. (5) Toto a další videa od „retiderafb“ vypráví příběh Apollo 20, tajemné mezinárodní měsíční mise, jejímž účelem bylo získat starověké mimozemské artefakty z Měsíce.

Dne 25. května 2007, italský ufolog Luca Scantanburlo uskutečnil rozhovor (6) s jakýmsi Williamem Rutledge, který prohlašoval, že byl velitelem Apollo 20. Rutledge také prohlašoval, že je majitelem účtu „retiredafb“ na YouTube. Nicméně, Scantanburlo se nikdy nesetkal s Rutledge osobně, protože rozhovor se uskutečnil prostřednictvím Yahoo! Messenger. Rutledge prý žije ve Rwandě.

V rozhovoru Rutledge sdělil, že Apollo 20 byla přísně tajná mise, zahájená v polovině srpna 1976 ze základny USAF Vandenberg v Santa Barbara (Kalifornie, USA) a šlo o společný projekt USA a bývalého SSSR.

Řekl, že další členové mise byla Američanka Leona Snyder (zřejmě fiktivní osoba) a bývalý sovětský kosmonaut Alexej A. Leonov (první člověk, který vyšel do volného kosmu, nar. 1934). Místo přistání mise bylo blízko kráteru Delporte na odvrácené straně Měsíce.

Rutledge řekl, že s Leonovem objevili pozůstatky starověké civilizace na Měsíci. Sdělil také, že přivezli mimozemské artefakty k výzkumu, včetně mimozemské ženy.

Videa jsou krátká, každé z nich trvá jen několik minut.

Pokud je zobrazeno v určeném pořadí, vyprávějí částečné příběh mise, od nástupu astronautů do Apollo 20 a končí mimořádnými „objevy“, na Měsíci, mezi které patří: havarovaná mimozemská kosmická loď, zříceniny mimozemského města, tělo mimozemské ženy, apod. Analýza hustoty meteoru, který dopadem zničil město i loď ukázala, že obojí je staré už 1,5 miliardy let. A zdálo se, že loď již byla prozkoumána pravděpodobně další mimozemskou rasou…

O čtyři měsíce později, 9. července 2007, se specialistka na filmové záběry, Francouzka Thierry Spethová, přiznala k podvodu na stránce Need2Know.eu.

Bylo to velké rozčarování, i když se vše už rozletělo do světa, video dosáhlo 250.000 shlédnutí. Někteří nekritičtí ufologové to však odmítají vzít na vědomí a dále rozvíjejí tento nesmysl. (7) Přitom už datum uvedení videa na apríl roku 2007 ukazoval, jak to s onou „utajenou“ cestou na Měsíc je.

Stejně jako řada jiných podvodů, i tento příběh je směsice faktů a fikce. Výchozím bodem pro to jsou skutečné fotky NASA, které astronauti udělali z paluby Apollo 15 při letu na měsíční oběžné dráze v roce 1971.

Foto AS15-P-9625 (8) ukazuje něco, co vypadá jako objekt ve tvaru doutníku, spočívající v kráteru Delporte. Šprýmař použil tyto fotografie k vytvoření obrazu cizí kosmické lodi na Měsíci. Objekt v kráteru však není nic jiného než přirozená součást měsíčního terénu a podlouhlý objekt je jen hra světla a stínů.

Z této fikce vychází i rusko-americký film Apollo 18 (2011). Záběry z filmu, použité v reklamě pro přilákání diváků, byly opět považovány za útržky z „tajné“ mise… (9)

Odkazy:

(1) http://cs.wikipedia.org/wiki/Program_Apollo
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Kozoroh_1
(3) http://cs.wikipedia.org/wiki/MythBusters, http://dsc.discovery.com/tv/mythbusters/
(4) Sonda vyfotila místa na Měsíci, kudy se procházeli astronauti. http://www.novinky.cz/
(5) http://www.youtube.com/user/retiredafb
(6) http://www.angelismarriti.it/
(7) http://www.matrix-2001.cz/
(8) http://www.lpi.usra.edu/resources/apollo/frame/?AS15-P-9625
(9) Apollo 18 – nová pobídka pro konspirátory? ZaZ