Lidstvo žije v příliš malé „bublině“

Lidstvo zaujímá velmi skromné místo, a to nejen ve vesmíru, ale také ve své domovské Galaxii – Mléčné dráze.
Jeho místo ukázal astronom Adam Grossman na svém blogu – malou žlutou tečku. (1)

Její průměr je pouhých 234 světelných let – je to opravdu mrňous v porovnání s celou galaktickou spirálou o průměru více než 100 tisíc světelných let.

Bod, nebo jak se tomu říká Grossman, „bublina lidstva„, je oblast, jejíž hranice je dána první vysíláním radia v roce 1895.

Od té doby se umělé elektromagnetické signály šíří všemi směry do vesmíru rychlostí světla. S touto rychlostí se rozšiřuje sféra, naplněná těmito signály. Naplňuje prostor, kde tyto signály může někdo slyšet. Nebo alespoň pochopit, že bylo zachyceno něco umělého.

Pokud ovšem v tomto prostoru existuje odpovídající druh vynálezu rádia. Nemluvě o radioteleskopu.

I když se „bublina lidstva“ zdá velká, světy, které jsou více vzdálené, nemohou vědět o naší existenci.

Na naše vysílání zatím nikdo neodpověděl. Také vědci stále ještě nezachytili nic povzbudivého – žádné mimozemské rádio nebo alespoň některé umělé signály.

Znamená to, že mimozemšťané v naší „bublině“ nejsou? Adam Grossman napsal, že se cítí velmi osamělý.

Je příliš pozdě se schovat…

Seth Shostak, vedoucí programu pro hledání signálů mimozemských civilizací, se domnívá, že je příliš pozdě se schovat. „Bublina lidstva“ pro něj ve skutečnosti není zase tak malá.

Rádiové vlny ze Země od počátku éry jejího vysílání, zasáhly přes 6000 hvězdných systémů.

A každý den signály lidské civilizace zasahují minimálně jeden nový hvězdný systém.

Je nepravděpodobné, že mimozemšťané – i vyspělejší než my – poslouchají naše rádio nebo sledují naši televizi. Se vzrůstající vzdáleností je signál už silně zkreslený. Ale mohou rozpoznat v signálech umělý původ a určit jeho polohu. Podle Shostaka lidská technika něco takového bude schopná za sto, dvě stě let. Jinak řečeno, už jsme dávno vše ukázali naši polohu. A budeme v tom pokračovat, i když bychom nyní snad už nechtěli…

Shostakův názor sdílí i vedoucí výzkumu Ústavu radiotechniky a elektroniky RAV, doktor fyzikálních a matematických věd, Alexander Zajcev.

„Nemyslím si, že by se měli pozemšťané před někým schovávat,“ říká.

„Pokud budeme předpokládat, že existuje silná agresivní civilizace, daleko před námi, tak se před ní neschováme.

Pokud jejich technika je vyvinuta tak, že by mohli zaútočit na Zemi, znamená to, že už dávno zjistili naše rádiové vlny – například naše TV se satelitním příjmem – a všechno o nás ví.

Z druhé strany, pokud signály zachytila civilizace na stejné úrovni s námi, pak, pokud s ní navážeme rádiový kontakt, nejsme nijak ohroženi.

Ani naše, ani jejich technika není schopna doletět od jedné hvězdy k druhé v relativně krátkém čase.“

Odkazy

(1) http://blog.jackadam.net/2011/the-tiny-humanity-bubble/