Před lety byl vyslán vzkaz mimozemšťanům

První zpráva úmyslně zaslaná mimozemšťanům opustila Zemi na palubě sondy Pioneer 10, jež v roce 1983 opustila Sluneční soustavu.

Sonda odstartovala z mysu Canaveral na Floridě v horní části rakety Atlas-Centaur dne 2. března 1972. Je na ní pozlacená deska s postavami muže a ženy, a symboly, které by v případě si, že je najde inteligentní bytost, odvodí z nich původ a čas vypuštění sondy. Jeho dvojče Pioneer 11 začal svou cestu 6. dubna 1973 a byla na ní stejná deska.

Vzkaz na Pioneer 10 a 11 jsou láhvemi, hozenými do nekonečného oceánu. Pravděpodobnost, že je jednou někdo najde, je prakticky nulová, stejně jako u zlatých desek se zvukovými a obrazovými záznamy, umístěnými na dvou sondách Voyager.

Jsou ale symbolem lidského pokroku a hledání jiné inteligence ve vesmíru.

Toto dobrodružství započalo pasivně v dubnu 1960, když Frank Drake zaměřil antény observatoře Green Bank po dobu 200 hodin na hvězdy Epsilon Eridani a Tau Ceti.

Dva roky po odeslání první sondy Pioneer odešla i první výzva jiným světům z teleskopu v Arecibu, adresovaná hvězdokupě M13, vzdálené 25.000 světelných let.

Návrh, aby Pioneer nesl mezihvězdný pozdrav, předložili spisovatelé Eric Burgess a Richard C. Hoagland, jak vysvětlil astrofyzik Carl Sagan a jeho kolegové v časopise Science v roce 1972, v článku s názvem „Zpráva od Země.“ Grafického návrhu desky se ujala filmová výtvarnice Linda Salzmanová, druhá Saganova manželka.

Od té doby se R. Hoagland stal konspirátorem, zastáncem myšlenky, že NASA skrývá důkaz o mimozemšťanech a získal Nobelovu anticenu v roce 1997 za identifikaci struktur na Měsíci a Marsu, včetně lidské tváře v oblasti Cydonia a 10 mil vysokých budov na odvrácené straně Měsíce v knize „The Monumenst of Mars“ (1997). (1)

Na desce o šířce 22,9 cm a výšce 15,2 cm je, mimo jiné informace, o naší kosmické adrese a obrazy muže, ženy a sondy ve stejném měřítku tak, aby mimozemšťané dostali představu o našich rozměrech.

„Carl Sagan navrhl původně mapu Velkého vozu a několik souhvězdí. To by určilo čas s přesností vypuštění na asi 10.000 let a místo startu s přesností asi 20 nebo 30 let,“ říká Drake ve své knize (1978). Nakonec nakreslil mapu za pomocí čtrnáct pulsarů, spolu se strukturou Sluneční soustavy.
Původně se měly postavy držet za ruce, ale nakonec se rozhodli je oddělit, aby bylo jasné, že jde o dva lidi, a ne jednu bytost.

Původní návrh obsahoval i malou linku symbolizující pochvu, ale nakonec od toho bylo upuštěno, protože s tím NASA nesouhlasila. Kromě toho, konzervativní skupiny feministek nesouhlasily s obrazem nahé ženy, která se navíc zdá být o krok pozadu za mužem, který navíc také mává…

Některým se také zdálo, že je žena bílá, jiným, že je černá…

Poselství na Pioneeru se stal, jak Sagan řekl, jakýmsi druhem Rorschachova kosmického testu, v němž každý promítá své obavy, touhy, naděje…

Pioneer 10 byl prvním přístrojem, vyrobeným člověkem, který se přes pás planetek a dráhu Jupitera dostal mimo Sluneční soustavu. Odlétá od nás rychlostí 12,24 kilometrů za sekundu a za 2 miliony let projde poblíž Aldebaranu. Naše poselství do vesmíru může zůstat ve vaakuu neporušené i stovky milionů let. Pioneer 10 zaslal svou poslední zprávu 23. ledna 2003, předtím, než jí už nedostatek energie donutil přerušit komunikaci se Zemí. Byla 12 miliard kilometrů od domova.

Odkazy

(1) http://improbable.com/ig/ig-pastwinners.html#ig1997