Mýty stále vítězí …

„Pravdě nelze učinit větší službu, než jí zbavit věcí falešných.“

Tak začíná kniha legendárního Ludvíka Součka „Obrazový opravník obecně oblíbených omylů“, vydaná posmrtně v roce 1981. Slavný český spisovatel a fabulátor odhalil mnohé mýty, zakořeněné v našem podvědomí – mýtus o štíhlém Janu Husovi, nebo že by si Chodové říkali „Psohlavci“…

Britský deník The Times sestavil přehled největších omylů lidstva, které si předáváme z generace na generaci. A píšou se i do školních učebnic.

Autor, známý britský pedagog Paul Jury, říká: málokdo pochybuje o pravosti současných mýtů.

Prověřte i sami sebe:

Albert Einstein propadal ve škole

Žáci, kteří ve škole špatně prospívají, stejně tak i jejich rodiče, se utěšují mýtem, že i Albert Einstein studoval špatně. Přesto mu to nebránilo vymyslet teorii relativity a získat Nobelovu cenu. Ve skutečnosti byl malý Albert téměř výborný žák, a to zejména v matematice.

Myši milují sýr

Tento omyl je zakotven již dlouho. Teprve nedávno se ukázalo během experimentů, že myši mají raději arašídové máslo a kukuřici. A vůbec nejchutnějším pamlskem je pro ně čokoláda.

Napoleon byl malý

O malých, ale ctižádostivých lidech se říká, že trpí „napoleonským“ komplexem. Svou malou výšku si kompenzují přehnanými ambicemi, stejně jako „malý“ Napoleon. Ve skutečnosti byl Napoleon vysoký 170 cm. A to byl průměr pro mužskou populací té doby!

Co ukazuje vytékající voda ?

Voda, vytékající z umyvadla, ukazuje prý na různých polokoulích Země různý směr jejího otáčení. Testování odhalilo mýtus: na jižní i severní polokouli se vytékající voda stáčí ve stejném směru.

Žárovku vynalezl Thomas Edison

Edison byl samozřejmě geniální vynálezce, ale skutečnými autory žárovky byli Angličan Joseph Wilson Swan (1828 — 1914) a Rus Alexander Lodygin. Lodyginův patent je ze dne 11. července 1874. On také první navrhoval použít v lampách wolframové vlákno a svinout ho do spirály, zatímco Edison vysílal expedice do jihovýchodní Asie v domnění, že najde druh bambusu, jehož vlákno v žárovce použije.

Lidé pocházejí z opice

Darwin, kterému se přičítá tento objev, říkal jen to, že opice i lidé měli společného předka. Současní vědci jsou o tom přesvědčeni stále více.

Vikingové nosili rohaté přilby

Vikingy si těžko umíme představit bez rohatých přileb, díky mnoha filmům a knihám. Vědci se shodují: rohy byly, ale byly oddělené od přilby. Když byly vikingské hrobky ve Skandinávii poprvé otevřeny, našly se přilby i rohy. Archeologové došli k závěru, že rohy z přileb upadly, ale nebyla to pravda. Rohy tito lidé používali jako nádoby a do hrobů byly dány proto, aby Vikingové mohli pít víno i na onom světě.

Různé části jazyka reagují na různé chutě

Jazyk člověka skutečně má různé chuťové receptory. A některé jsou citlivější na hořkou nebo sladkou chuť, než ostatní. Ale nejsou soustředěny na určitých místech.

Mají medvědi rádi med ?

Americká bioložka Lynn Rogersová při soužití s medvědy a dlouhodobými experimenty ve snaze se jim zavděčit prostřednictvím různých pochoutek zjistila, že medvědi nemají rádi med. Mýtus zřejmě vznikl z toho, že lidé viděli medvědy, olizující se po konzumaci medu, ale to byla spíše očista než projev zvláštní chuti.

Kdo vynalezl velocipéd?

Jízdní kolo nebylo vynalezeno v Číně, ale vymyslel ho uralský mistr Artamonov v roce 1801. Chtěl snížit hmotnost vozu, a tak ho napadlo ubrat dvě kola. A tak na tomto voze i jezdil, aby prokázal, že takový zázrak funguje.

A tak by se dalo pokračovat – Mendělejev neviděl svou slavnou tabulku prvků ve snu, Kleopatra nebyla krásná …

Mýtů je stále velmi mnoho.