Nejlepší foto Nessie…

Nejlepší foto Nessie je model vyrobený pro dokumentární film National Geographic

„Je to ten nejlepší snímek [Nessie ], jaký jsem dosud viděl,“ ohodnotil loni v srpnu 2012 Steve Feltham, který se věnuje více než 20 let lovu monstra v Loch Ness snímek, pořízený Georgem Edwardsem. Je na něm jakýsi hrb uprostřed jezera Loch Ness.

„Jsem přesvědčen, že jsem viděl Nessie, neboť i já věřím v tohoto tvora. Příliš mnoho lidí už ho pozoruje velmi dlouho,“ uvedl Edwards. Poté uspořádal prohlídky tisíců turistů po jezeře ve své lodi. (1)

O rok později se Edwards přiznal, že to byl vtip. (2) To co vyfotografoval, nebyla živá bytost, ale umělohmotný hrb pro dokumentární film National Geographic „The truth behind the loch Ness monster“ (Pravda o netvoru z Loch Ness) z roku 2011, kdy se zúčastnil natáčení.

Ze dvou snímků je levý podvod, zatímco pravý je převzat z internetových stránek NG, kde je prezentován jako model Nessie. (3) Právě při natáčení dokumentu Feltham fotografoval totéž jen z jiného úhlu.

Edwards oznámil v polovině srpna 2012, že viděl a fotografoval Nessie 2. listopadu 2011, kdy se vracel se svou lodí do doku. Pozorování prý trvalo mezi 5 až 10 minutami, a nechtěl je zveřejnit do té doby, dokud nezíská odborný verdikt na svou fotografii. „Mám přátele ve Spojených státech a v armádě. Vědci analyzovali mé fotografie a nepochybují o tom, že jsem fotografoval živoucí objekt ve vodě. Byl jsem velmi nadšený, a jsem si jistý, že existují podivné bytosti číhající v hlubinách Loch Ness,“ sdělil médiím.

„Proč bych se měl cítit provinile za to, že jsem si užil trochu zábavy?“ ptá se Edwards.

„Je mi špatně z takzvaných odborníků, kteří přicházejí se svými teoriemi o velkých vlnách a velkých rybách do návštěvnického centra,“ dodává. Přiznává, že celý příběh Nessie je podvod od samého počátku:

„Co by bylo Loch Ness bez podvodné nejznámější tzv. chirurgovy fotografie?“ (4)

Tato fotografie hlavy s dlouhým krkem z roku 1934 vyvolala lov na monstrum a byla uvedena v mnoha knihách a časopisech jako důkaz existence Nessie. Ve skutečnosti to byl model na malé ponorce.

Modely se změnily, ale Nessie je stále stejná i po 80 letech: monstrum je stále jen pouhým tahákem pro místní cestovní ruch. Její existenci dosud nikdo spolehlivě neprokázal. Do soupisu podvodů jen přibyla další položka.

Odkazy

(1) http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/9449489/Has-the-Loch-Ness-monster-finally-been-caught-on-camera.html
(2) http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/10355915/Best-ever-photograph-of-Loch-Ness-monster-revealed-as-a-fake.html
(3) http://channel.nationalgeographic.com/channel/the-truth-behind/galleries/the-truth-behind-the-loch-ness-monster-pictures/at/model-of-nessie-42127/
(4) http://www.museumofhoaxes.com/hoax/photo_database/image/the_surgeons_photo/