Záhadný tvor na pobřeží Walesu

V roce 2009 se zde objevil shluk podivných chapadel.

Příšerný netvor postrašil rekreanty na pláži

Pohled to byl jako z hororu. Tato nechutná růžová chapadla si představujeme pouze ve spojení s mimozemšťany. Právě oni byli první v podezření, že se vylodili na anglickém pobřeží.

Strach trval až do příjezdu zoologů. Ti ujistili dav, shromážděný na pláži, že nejde o vetřelce z vesmíru, ale zcela pozemské stvoření.

Odporná stvoření jsou svijonožci (Balanus DaCosta), druh měkkýšů. Ale ve skutečnosti to je rak, a podivná chapadla – to jsou jejich nohy.

S pomocí krytu, který se podobá lastuře, chapadla korýše se chytají skal nebo dna lodí. V tomto případě se tvor usadil na potopeném kmeni, který z nějakého důvodu vyvrhlo moře na břeh.

Takové zdánlivě odporné stvoření je jinde opravdová lahůdka, třeba v Portugalsku a Španělsku, kde je prodávají za 300 USD za kilogram. Po uvaření mají šťavnaté růžovo-bílé maso, chuti jako ústřice nebo humr. Mohou být konzumováni i za syrova.

V Anglii bylo však jejich objevení překvapením. I přesto, že šlo o takové množství v ceně několika tisíc dolarů, nikdo se o konzumaci nepokusil.