Mystické tajemství Malty

Potomci dávných civilizací stále žijí v podzemních tunelech?
Vědci studují artefakty starověké civilizace, která existovala dlouho před egyptskými pyramidami i Stonehenge.

Nyní se podíváme, kdo a proč postavil chrám v podzemí.

Do středu Země

Ve městě Paola na jihu ostrova je starobylý podzemní chrám, Hypogeum Hal Saflieni (z lat. „podzemní obydlí“), vytesaný ve vápencové vrstvě před šesti tisíci lety.

Historici by byli pro to, uznat tento chrám za osmý div světa.

Chrám je složitý systém chodeb, místností a pastí. Skládá se ze tří úrovní, sahající až 12 m pod zem. A ještě hlouběji. Možná i ke… středu Země.

Tento fantastický předpoklad vznikl mezi některými badateli poté, co se dozvěděli úžasné tajemství.

Na třetí a poslední oficiálně uznané úrovni Hypogea v poslední místnosti je nízko nad podlahou několik takzvaných „pohřebních komor“. Jsou velmi malé, a uvnitř se lze jen plazit.

Podle průvodců muzea jedna z těchto komor není slepá jako ostatní, ale pokračuje dále do nekonečného tunelu a ztrácí se v hluboké, v neprozkoumané hlubině ostrova.

Poprvé se o tajemném tunelu začalo hovořit v roce 1940, kdy několik mladíků se odvážilo zmáčknout do chodbiček a zmizeli v hlubinách beze stopy. O tomto děsivém příběhu napsal časopis National Geographic v srpnu 1940.

O deset let později zmizelo v podzemním labyrintu 30 studentů s učiteli.

Poslední a jediný, komu se podařilo dostat níž než pod třetí úroveň Hypogea a vrátit se zpět, byla známá badatelka Louisa Jessup.

V polovině 50. let pracovala na britském velvyslanectví na Maltě, a později se stala vědeckým tajemníkem americké vědecké společnosti. Napsala článek o svých návštěvách Hypogea.
Vše, co Louisa a její přátelé viděli v podzemním chrámu, potvrdili i pod přísahou.

„Vmáčkla jsem se přes komoru do chodby a najednou jsem se ocitla v obrovském prázdném prostoru,“ napsala Luisa. „Stála jsem na malé římse a vedle mě se vešli ještě dva mí společníci. Dole byl úzký, ale hluboký, zdálo se bezedný kaňon. A na protější straně rokle jsme viděli vchod do tunelu a několik srstí porostlých zvířat podobných lidem, kteří házeli na nás něco měkkého a mokrého. Utekli jsme zpět v hrůze.“

Dnes personál muzea ujišťuje, že je to už velmi dávno a prověřit, co se za touto událostí skrývalo, je nemožné, protože vláda dala vchody do úzkých komor zazdít.

Mimochodem, tato „poslední“, třetí úroveň v Hypogeu byla postavena v období, kdy civilizace záhadně zmizela z ostrova. Odešla do nitra Země? A kdo byli tito záhadní tvorové?

„Možná, že jsou to potomci ztracené starověké civilizace, kteří tajně přežili až do současnosti,“ říká maltský badatel anomálních jevů Jada Balzan.

„Říká se, že v Hypogeu začíná síť podzemních katakomb, které se táhnou napříč ostrovem, a dokonce i pod vodou. Někteří staří historici věřili, že se lze těmito tunely může projít až do Itálie. Pokud to je možné, pak by tito hominidé mohli přecházet z evropského kontinentu a tam se schovávají v lesích, kde by žili jako „yetti“. Navíc, starousedlíci z hlavního města Valletta připomínají, že před několika desítkami let bylo možné přejít Maltu z jednoho konce na druhý podzemními chodbami. A nejneobvyklejší dohad o významu Hypogea zní zcela neuvěřitelně: tento chrám byl kdysi centrem řízení mimozemských kosmických lodí!“

Čarodějná akustika

Tyto, někdy dokonce nepravděpodobné hypotézy o účelu Hypogea nevznikly náhodou. Vždyť dodnes není stále jasné, kdo a co se to vlastně postavilo.

Oficiální verze říká, že se jedná o rituální pohřebiště, protože se zde našly kosterní pozůstatky lidí a zvířat. Ale takový závěr je příliš primitivní, protože Hypogeum je centrum záhad.

Odborníci z floridské Nadace výzkumu starých chrámů (OTSF – Old Temples Study Foundation), zabývající se výzkumem principů starověké chrámové architektury na Maltě, nedávno objevili podivný efekt.

Bylo zjištěno, že stavitelé Hypogea záměrně použili akustiku k vytvoření speciální rezonanční frekvence, která má vést k navození změněného stavu vědomí.

Vědci změřili rezonanční frekvence v podzemních prostorách chrámu. Ukázalo se, že je v rozmezí 110 a 111 Hz. To je rozsah nízkého mužského hlasu.

„Provedli jsme pokus,“ říká prezident nadace OTSF paní Linda Ineiks. „Podrobili jsme dobrovolníky této frekvenci ve stejných mezích a snímali jim EEG (elektroencefalogram).

Výsledky ukázaly neuvěřitelný efekt: u dobrovolníků došlo ke změně v činnosti mozku a vědomí, došlo k vážné poruše řeči.

Kromě toho bylo zjištěno, že frekvence 110 Hz přispívá k aktivaci pravého laloku mozkové kůry, který je zodpovědný za intuici, imaginativní myšlení, projevy emocí. V takovém stavu se dá snadno meditovat a být hypnotizován.

Musím přiznat, že nás velmi překvapilo, že v dobách našich předků někdo měl tak rozsáhlé znalosti v oblasti akustiky a fungování lidského mozku.

Podle jedné verze, vytvoření takového rezonančního efektu potřebovali kněží, aby mohli uvádět své nástupce do hypnotického stavu a provádět rituály.

Podle jiné verze jednoho z členů Maltského Národního archeologického muzea Andrew Zammita:

„Na druhé úrovni Hypogea je komora Orakula, kde je malý oválný výklenek, umístěný na úrovni obličeje. Pokud do tohoto výklenku se něco řekne hlubokým mužským hlasem, zvuk rezonuje silným echo po celém chrámu. Navíc, Malta ve starověku byl místem pobytu Orákula – kněze, který jménem božstva pronášel předpovědi.“

Obr. Hypogeum. Vlevo – komora, následuje vstup do nekonečného tunelu. Zprava – „věštebná“ komora

A je tady ještě další hádanka.

V prehistorických dobách bylo na ostrově byl postaveno 43 megalitických chrámů. Dnes jich zbývá 23.
A dodnes si historici lámou hlavu: Proč na tak malém ostrově o délce 27 km a šířce 15 km – jich bylo postaveno tolik?

„Možná, že tady vůbec nikdo nežil,“ naznačuje maltský historik Stefan Florian. „Celý ostrov byl kultovním místem k uctívání a obětování. (Mimochodem, to objasňuje některé hypotézy o Orákulu.) Někdo připlul, postavil chrámy na počest svých svatých, modlil se a zase odplul.

Možná, že tohle místo bylo jako ruský Valaam. A chrámů, s největší pravděpodobností, bylo na ostrově ještě dvakrát více, tedy téměř sto. Faktem je, že doposud bylo Hypogeum považováno za jediný podzemní chrám. Nachází se 300 metrů od chrámu Tarxien.

A nedávno se na ostrově Gozo přesně ve stejné vzdálenosti od chrámu Ġgantija našel podzemní chrám u obce Shar. Pokud se budete držet tohoto vztahu, je možné, že každý nadzemní chrám má v okruhu 300 metrů pod zemí další chrám.