Při výstavbě Stonehenge byla použita kuličková ložiska?

Britští vědci zjistili, že tvůrci tajemné památky doby paleolitu použili zajímavou technologii
Stonehenge je světově proslulá památka z paleolitu. Nachází se v hrabství Wiltshire, asi 130 km jiho-západně od Londýna.

Je to několik desítek otesaných kamenných bloků uspořádaných do kruhu o průměru 33 m. Výška těchto sloupů – 4,1 m, šířka – 2,1 m, váha každého – asi 25 tun. Na vrcholu jsou kamenné spojky na výstupcích – délka – 3,2 m, šířka – 1 m, tloušťka – 0,8 metrů. Celková výška stavby nad terénem – 4,9 metru. Kameny jsou zajištěny za pomoci drážek a výstupků.

Stonehenge byl postaven zhruba před 5000 lety. Proč? Odpověď na tuto otázku stále chybí.

Ale i otázku „Jak?“ vědci zodpovídají velmi nejednoznačně.

Víme jen, že kamenné bloky o hmotnosti 4 tuny byly dovezeny ze vzdálenosti téměř 300 kilometrů. A ne tažením, jak by se dalo očekávat. Ne na saních. Žádné takové stopy se nenašly.

„Stavitelé použili ložiska,“ říká Andrew Young (1) z University v Exeteru. Společně s kolegy provedl zajímavý experiment. A uspěl. (2)

K nápadu, že došlo při stavbě megalitů k použití ložisek, došli britští vědci v Aberdeenshiru ve Skotsku. I zde stojí mnohatunové megality a cromlechy. Archeologové zde totiž vykopali zde více než 400 kamenných koulí.

Všechny měly stejný průměr: 70 mm. To vedlo k předpokladu, že byly použity společně, najednou, nikoliv odděleně. A také ne pro nějaké rituální účely, ale čistě z praktických důvodů – tyto koule by mohly být použity pro stavbu.

To vedlo výzkumníky k nápadu – starobylí stavitelé megalitů vytvořili ze dřeva koleje s drážkami. A v nich byly umístěny koule. Kamenné, a nebo i dřevěné.

„Tímto způsobem můžete urazit až 20 km za den,“ říká profesor Bruce Bradley, který podporuje myšlenku jeho kolegů. „A přesun nezanechává žádné stopy.“

„Jedním prstem je tak možné přestěhovat blok o hmotnosti několika metráků,“ říká Andrew. „Několik lidí samozřejmě posunovali něco mnohem těžšího.“

Podle badatelů mohli s takovými kolejemi a koulemi stavitelé přemístit i kameny, které nyní tvoří obrovské portály Stonehenge. Ale tato hypotéza vyžaduje, jako každá, zvláštní prověření.

Proti této hypotéze však hovoří to, že koule z Aberdeenshire jsou pokryté rytinami, třeba spirálami. Jen některé z nich jsou jen prostě kulaté.

Odkazy

(1) http://eprofile.exeter.ac.uk/portfolio.php?uid=ga00aty&section=1
(2) http://www.sciencedaily.com/releases/2010/11/101130010931.htm