Nové pyramidy?

V Egyptě byly nalezeny dva nové pyramidové komplexy. Nalezla je americká archeoložka Angela Micol s pomocí programu Google Earth.
První komplex se nachází nedaleko od oázy Fajúm. Zahrnuje tři menší mohyly a seříznutou pyramidu o délce hrany přibližně 42 metry. Druhý předpokládaný komplex starověkých staveb se nachází asi 150 km jižně od prvního. Jeho součástí jsou dvě velké (šířka cca 80 m) a dvě malé (šířka cca 30 m) mohyly a také nezvyklá trojúhelníková vyvýšenina o délce hrany 200 metrů.

Se snímky se již seznámil známý egyptolog Nabil Selim. Specialista nález vyhodnotil a potvrdil jeho archeologickou cenu.

Tolik oficiální zprávy.

Kdo je Angela Micol?

Angela Micol, (1) tato amatérská archeoložka je členkou Advanced Planetary Exploration (APEX) – (2) Ústavu vyššího planetárního výzkumu, založeného v roce 2001 za účelem zkoumání Baham a dalších míst ve světě, aby byly nalezeny stopy dávných vyspělých civilizací. APEX pokračuje v práci organizace na hledání Atlantidy (TAO), která začala sponzorovat expedice na Bahamách v roce 1997.

Micol není tedy ani egyptolog ani historik, ale hledač legendárního kontinentu Atlantis, atlantolog.

Informace, že egyptolog Selim Nabil tak rychle „potvrdil“ význam tohoto objevu, není nic divného. Tento „expert“ v roce 2007 také dal své požehnání falešným pyramidám v Bosně (3), a také pyramidy v Guimar na Kanárských ostrovech označil za pozůstatek Atlantidy…

Většina médií opakuje to, co říká na svých webových stránkách Micol, tedy že za pomocí Google Earth se poprvé podařilo objevit něco nového, tedy pyramidu větší než je ta Cheopsova.

Odlišným názorům se už tolik pozornosti nedostává…

Především to není první objev touto metodou. V roce 2011 Sarah Parcak identifikovala sedmnáct nových pyramid za pomoci infračervených satelitních snímků. (4). Podobně byly za pomoci Google Earth objeveny Bernie Bamfordem pravoúhlé struktury v blízkosti Kanárských ostrovů.

„Tento objev pocházejí od někoho, kdo není ani egyptolog nebo archeolog, ani specialista na dálkový průzkum. V oblasti 12,8 km západně od okraje údolí Nilu v Horním Egyptě není důvod, aby tam pyramidy byly…“ uvádí Sarah Parcak, egyptolog na univerzitě v Alabamě a specialistka na využití satelitních snímků pro archeologické účely.

„Je malá šance, že by jedna nebo dvě struktury byly pyramidy, ale nezdá se to,“ řekl egyptolog Bob Brier z Long Island University. A Robert Littman z University na Havaji a ředitel vykopávek v Egyptě, také považuje za předčasné mluvit o pyramidách, i když se domnívá, že snímky jsou „velmi zajímavé“. (5)

Takže co je pravdy na těchto objevech, přinese až kompletní průzkum na místě. Ten se však ještě nekonal, kromě výprav a dalších dohadů nadšenců. (6)

Odkazy

(1) https://www.angelamicol.com/
(2) http://www.apexinstitute.org
(3) O pyramidách v Bosně např. zde: Máme zde nový objev …! http://www.kpufo.cz/portal/view.php?cisloclanku=2011050502
(4) http://www.bbc.co.uk/news/world-13522957
(5) http://www.technolog.msnbc.msn.com/technology/technolog/google-earth-pyramid-claims-stir-controversy-939721
(6) Long-lost pyramids or just natural formations? Answer buried in Egypt. NBC, 17.7.2013. Online: https://www.nbcnews.com/sciencemain/long-lost-pyramids-or-just-natural-formations-answer-buried-egypt-6c10657998