Americký Kongres pořádal slyšení o UFO…

Snažilo se UFO rozpoutat jadernou válku mezi Sovětským svazem a Spojenými státy?

Na kongresovém slyšení se objevil neobvyklý dokument.

Vysvětlujeme, co je špatného na dopise o UFO, který novinář Knapp zaslal americkému Kongresu.

Americký Kongres pořádal slyšení o UFO, a vše se točí kolem prohlášení bývalého důstojníka rozvědky Davida Grushe. Ten ujišťuje, že armáda má pozůstatky UFO, existují mimozemská tělesa, ale na ty, kdo kladou zbytečné otázky, vláda nemilosrdně pořádá hon.

Mezitím novinář George Knapp napsal dopis Kongresu, v němž popisuje, jak Sověti vyšetřovali útoky létajících talířů, a jak UFO kdysi uvedlo do pohotovosti balistické mezikontinentální rakety – a lidé nad nimi v tu chvíli ztratili kontrolu. Pak je ale mimozemšťané sami vypnuli, a ke třetí světové válce nedošlo. Kongres nechal dopis bez povšimnutí, ale světová média se ho chopila.

Tak se na to podívejme.

HRŮZNÉ INCIDENTY

Knapp tedy ujišťuje, že SSSR na rozdíl od USA UFO velmi pečlivě sledovali a shromáždili stovky faktů.

Přestože mnohá fakta neobstála, sovětské archivy měly do roku 1993 údaje o nejméně 45 „nezpochybnitelných“ incidentech. Protože Sověti podezřívali Američany z podvodů, snažili se na „talíře“ střílet v domnění, že jde jen o další špionážní letadlo. Častěji se stávalo, že mimozemské lodě unikaly neuvěřitelnou rychlostí. Jakmile však mimozemšťané udeřili zpět, dva piloti byli zabiti. Poté byl údajně vydán rozkaz „nechat UFO na pokoji“.

Nejděsivější incident se odehrál na nejmenované (v dopise se to dozvíme později) vojenské základně na Ukrajině.

Citujeme z dopisu:

  • „Plukovník Sokolov (kdo to je, to vám také prozradíme) se také podělil o informace o znepokojivém incidentu na sovětské základně mezikontinentálních balistických raket na Ukrajině. Nad základnou se objevilo UFO, které před ohromenými očitými svědky provádělo úžasné manévry, a pak nějakým způsobem převzalo řízení odpalovacího systému mezikontinentálních raket. Rakety namířené na USA náhle ožily. Do systému byly nějakým způsobem vloženy řídicí kódy a personál základny nebyl schopen zabránit tomu, co by rozpoutalo třetí světovou válku. Pak stejně náhle UFO zmizelo a systém řízení odpalování byl obnoven.“

Mrtví piloti, rakety, které málem letěly na USA – to vše bylo neuvěřitelně vážné.

DEJA VU…

Mnozí si po přečtení tohoto příběhu uvědomí, že přesně tohle už dávno četl. A skutečně: novinář to všechno vyprávěl už v roce 1993, hned po své cestě do Ruska, v americkém časopise MUFON UFO Journal. Tento článek byl okamžitě přeložen do ruštiny, a když se objevil internet, byl několikasetkrát přetisknut na různých zdrojích.

Knapp byl skutečně v Rusku v roce 1993 a v tom prvním článku podrobně vypráví, s kým se setkal a co viděl.

A setkal se se samotným výkvětem sovětsko-ruské ufologie, vše se dozvěděl – zjistil od nich, a to je vlastně celé „vyšetřování“. A dozvěděl se například, že Gagarin viděl UFO a řekl: Dostal jsem rozkaz mlčet, jinak bych vám toho tolik řekl… To je známý podvrh.

Knapp uvádí „podrobnosti“ o setkání Stalina s Koroljovem v roce 1948.

Stalin údajně ukázal Koroljovovi výstřižky ze západních novin, a zeptal se konstruktéra na jeho názor. Koroljov odpověděl:

  • „UFO je skutečný fenomén. Tyto objekty naši zemi neohrožují, protože nejsou vyrobeny ve Spojených státech nebo na Zemi vůbec.“

Na tento rozhovor si spolupracovníci Sergeje Koroljova skutečně vzpomínají, jenže Koroljov tehdy řekl něco jiného:

  • „Nejde o zbraň, ale o fenomén, který je třeba rozkrýt.“

A tak se Koroljov rozhodl, že se bude zabývat i dalšími otázkami. Tedy přírodní jev, což je vlastně pravda. Samotný fakt tohoto rozhovoru je pochybný, ale tak či onak pan Knapp něco nepochopil, a něco záměrně vyostřil.

Novinář také uvedl, že Reagan i Sověti při konstrukci protisatelitních zbraní (vzpomínáte na Reaganovu Strategickou obrannou iniciativu – SDI?) používali mimozemskou technologii, konkrétně „plazmové paprsky„.

Nakonec nastiňuje tehdejší „objevy“ ufologů: tam, kde přistálo UFO, jsou v zemi skelné koule, nic živého tam neroste, a jednou byl armádě předán kus létajícího talíře – na Zemi tedy žádný takový materiál není.

V té době probíhal rozkvět ufologie, takže Knapp přijel do Ruska právě včas. Brány se otevřely kolem roku 1989: nebylo dne, aby noviny nepsaly o „pozorování“ UFO, stejně jako o výkonech senzibilů. Po rozpadu Sovětského svazu byly laboratoře s vynikajícím vybavením otevřeny dokořán. Byly tam nejrůznější podivné přístroje, včetně „surových“ kopií, experimentální. To vše se směle vynášelo do terénu, zapínalo a nějak používalo. Přístroje něco ukazovaly, neplacení vědci to nějak interpretovali. Z fyziků se stávali biologové, postgraduální studenti se prohlašovali za akademiky – a skutečně, vznikaly všelijaké akademie, bylo to zábavné a bláznivé. To je vlastně to, co Knapp sbíral, historky, povídačky.

JAK JE TO S JADERNÝMI RAKETAMI?

Knapp se v jednom starém článku zmiňuje také o incidentu s mírně neúspěšným startem balistické rakety, způsobeném mimozemšťany. Na tomto místě se dopis Kongresu, a text článku doslovně opakují, s tím rozdílem, že tehdy Knapp uvedl datum incidentu, 5. října 1983. Příběh je zaznamenán ze slov Borise Sokolova, plukovníka ve výslužbě. Tento muž se v domácí ufologické literatuře objevil jako koordinátor výzkumu UFO na ministerstvu obrany a v Akademii věd SSSR.

V roce 2000 ne kde jinde, ale v Bulletinu Ruské akademie věd Boris Sokolov a další známý ufolog Julij V. Platov (*) publikovali článek „UFO v SSSR“. A tam se o incidentu zmiňují, ale přesto to tak nebylo.

Přesně: Dne 5. října 1983 se nad vojenskou základnou poblíž města Chmelnickij objevila světla. „Severním směrem poměrně vysoko nad linií obzoru se na několik minut objevily jasné světelné objekty tvarem podobné vzducholodi, zmizely a znovu se objevily. Někteří očití svědci tvrdili, že na těchto objektech viděli tmavé skvrny podobné oknům, z nichž se někdy směrem k zemi táhly obloukovité světlé trysky,“ píší autoři.

„Během pozorování tohoto jevu se na kontrolním panelu velitelského stanoviště divize rozsvítil kontrolní banner signalizující poruchu v systému odpalování raket. O několik desítek sekund později banner také samovolně zhasl, ale pochybnosti o provozuschopnosti zařízení v bojové posádce zůstaly,“ o čemž velitel informoval Moskvu.

Řízení rakety tedy nikdo nezachytil a k „pokusu o odpálení“ vůbec nedošlo. Systém nahlásil, že je nefunkční, a pak se sám opravil. Ve skutečnosti armáda pozorovala polární záři a vysoká geomagnetická aktivita způsobila poruchu nějakého periferního systému – třeba žárovky. Když se pole ustálilo, vše se vrátilo do normálu. Nemusí být člověk odborník, ale je to jasné jako facka. Nicméně je to nuda. Knapp to vystihl trochu jinak, a jistě souhlasíte, že to hned vypadá jinak…

Obecně Sokolov a Platov došli k závěru, že 90 % anomálií je snadno vysvětlitelných a 10 % už tolik ne. Což se shoduje s americkými statistikami.

KDO JE GEORGE KNAPP?

Jak jste již pochopili, novinář George Knapp je veteránem bulvárních médií, zkušený člověk, ne jeden z těch, které si najímají inzerenti.

Narodil se v roce 1953, vyučil se novinářem, ale je to bouřlivá povaha. Ocitl se v Las Vegas: město je rájem turistů, otcové rodin, kteří den předtím přišli o všechno, si po ránu rádi přečtou horory. Zpočátku musel pracovat jako taxikář, ale jeho talentu si všimli a ocenili ho, najali ho v místní televizi.

Byl to právě Knapp, kdo odhalil světu Oblast 51 rozhovorem s jistým Bobem Lazarem (1959), který na základně pátral po mimozemšťanech. Právě v 90. letech, v době největšího zájmu o UFO, novinář přesvědčil několik podnikatelů, aby věnovali peníze na „nezávislý výzkum“, a ti je na to dali. Takže dobře to ten Knapp udělal: ne každý novinář je dobrý jen na sepisování povídaček – i zorganizovat něco umí.

Knapp za svou práci, bystré vystupování a vůbec získal několik novinářských ocenění. A ukázalo se, že ten člověk není špatný, ale Las Vegas mu to zkazilo. Rád by si věci přibarvil, přiostřil, trochu zalhal. Možná ani nelhal: zkušený Američan z plukovníka Sokolova snadno vytřepal „strašné detaily“. Američané byli naučeni, jak vést rozhovory, zatímco u nás se lidé nebáli, a novináři kladli vtíravé otázky, takže Sokolov a další byli konfrontováni s pro ně neznámými manipulačními technikami.

Svým dopisem Kongresu se Knapp rozhodl zviditelnit, ale nyní tu byl jiný hrdina. A tak se doba změnila: pokud Knapp sám získával informace, někam cestoval, David Grush si s největší pravděpodobností všechno (nebo skoro všechno) prostě vymyslel. Alespoň to tak připadá – z toho, co lze od Grushe slyšel, a co o něm víme. Proč něco vyšetřovat, když to může být jednoduché.

Pozn.

(*) Julij Viktorovič Platov — kandidát fyzikálních a matematických věd, vedoucí výzkumný pracovník v Ústavu zemského magnetismu, ionosféry a šíření rádiových vln Ruské akademie věd. V letech 1978-1996 byl místopředsedou Expertní skupiny Akademie věd pro anomální jevy.