Kde se vzal Bigfoot

Existence divých lidí v lesích západní části Severní Ameriky je legenda trvající více než půl století.

Bylo to v roce 1958, kdy se tvor, nazývaný Indiány jako Sasquatch, stal skutečností.

Stalo se to v Kalifornii. Jerry Crew, bagrista na silničních pracích v Humboldt County, jednoho srpnového rána našel stopy velkých bosých nohou v blízkosti svého stroje. (obr.1)

Druhý den byla tato zpráva na titulní stránce Humboldt Times, který nazval zvíře, jež zanechalo takové stopy jako Bigfoot (Velká noha).

Bigfoot zaujal od té doby významné místo v panteonu kryptozoologie, vedle dalších zvířat, jako Loch Ness a Yetti. Jeho výška se má pohybovat mezi 2 a 3 metry, má tmavou srst, velké oči a hřeben na vrcholu lebky. Zřídka napadá člověka, a přestože je plachý, byl zachycen na fotografiích, a dokonce i na filmu. Jeho existence byla tedy prokázána nade vší pochybnost. Byl námětem i TV show – Bigfoot Hendersons (http://www.tv.com/harry-and-the-hendersons/show/660/summary.html) a filmu stejného názvu, a jeho mládě, zvané Quatchi, se stal jedním z maskotů pro zimní olympijské hry ve Vancouveru roku 2010.

Bigfoot je americká varianta himálajského Yetti, Orang Pendekar z Indonézie, nebo i baskického divokého muže Basajaun. Tyto bytosti jsou podle některých kryptozoologů důkazem, že jde o přeživšího předchůdce člověka na zemi. Podle toho byl chlupatý obyvatel amerických lesů identifikován jako Paranthropus – hominid, který žil v Africe mezi 2,7 a 1,2 miliony lety, nebo Gigantopithecus – opice, vysoká 3 m a vážící 400 kg, která žila v jihovýchodní Asii před 500.000 lety, a nebo dokonce i Homo erectus, předchůdce dnešního člověka, který vyhynul asi před 400.000 lety.

Aby však byla populace těchto zvířat byla životaschopná, musela by čítat nejméně 500 osob. Zatímco existence tuctu velkých lidoopů by mohla projít bez povšimnutí na velkém americkém západě, společenství 500 jedinců by zanechalo mnoho biologických zbytků, výkalů, a dalších stop, které by prozradily jejich přítomnost.

Nejlepší záběr tohoto zvířete je film „Patterson-Gimli“. Byl zhotoven 20. října 1967 v Bluff Creek (Kalifornie) Rogerem Pattersonem a Bobem Jimmy Gimli. Na filmu je zachycen hominid, který utíká do lesa svižným tempem, a otáčí hlavu směrem k fotoaparátu. (obr. 2) Ve své době někteří kryptozoologové odvodili ze záběru, že jde o ženu. Potvrzení přišlo v roce 2004 od Grega Longa, novináře z Discovery Channel. (http://dsc.discovery.com) Zjistil, že v kostýmu Bigfoota běžel jistý Bob Hieronimus, který slíbil Pattersonovi tisíc dolarů za jeho film, což mu nikdy nezaplatil, i přes to, že film vydělal mnoho peněz.

Laboratorní zkoumání všech vzorků vlasů, tkání, tekutin, připisovaných záhadnému obyvateli lesů Severní Ameriky, nepotvrdil existenci tohoto tvora.

V roce 2008 David Coltman, genetik na University v Albertě, (http://www.ualberta.ca) zkoumal pramen vlasů z Yukonu, donesených svědky, kteří našli stopy Bigfoota dvakrát větší než lidské. Zjistil, že DNA vzorku těchto vlasů se shoduje s DNA referenčního vzorku amerických bizonů.

Stopy z roku 1958, které hledání Bigfoota odstartovaly a daly mu jméno, byly vytvořeny Rayem Wallace, stavbyvedoucím na staveništi, kde byly objeveny. Jeden z jeho tehdejších zaměstnanců, John Auman, který viděl dřevěnou šablonu stop, sdělil, že ho k tomu vedly ryze praktické důvody – odstrašit vandaly, kteří poškozovali jeho stroje.

Podnikatelova rodina to potvrdila po jeho smrti. Pak, po celá léta, se věnoval tomu, že rozšiřoval video nahrávky a fotografie, které dělaly kryptozoologům radost. „Skutečností je, že Bigfoot je mrtvý,“ řekl 26. listopadu 2002 Michael Wallace, jeho syn, když stavitelovo srdce dotlouklo.