Na Zemi se staví památníky mimozemšťanům (1) 

Kde bude další ?

Polské Emilcino

15. říjen 2005 se stal svátkem polských ufologů.

U vesnice Emilcin ve Ljublinském vojvodství byl odhalen památník podivné události, která se zde odehrála 10. května 1978, na památku 30 výročí první oficiálně potvrzeného setkání rolníka Jana Volského s podivnými bytostmi.

Ten den, kolem páté hodiny ráno, sedlák Jan Wolski potkal na svém poli několik malých bytostí. Dvě postavy vypadaly podivně, neměly víc než 1,5 m výšky, byly oděny do těsných černých kombinéz, tváře i ruce měly zelené.

Nedaleko se vznášel třpytící se objekt, který svědkovi připomínal autobus. Malé bytosti se velmi rychle přiblížily k udivenému rolníkovi a gesty mu přikázaly vstoupit do nedalekého korábu. V něm se setkal s dalšími dvěma bytostmi a byl podroben jakémusi bezbolestnému vyšetření. Poté ho propustili.

Případ šetřil polský ufolog Zbignev Blania-Bolnar, který našel na poli potvrzení tohoto případu – stopy malých bytostí v půdě. Posléze se našel ještě jeden svědek, který pozoroval průlet objektu nad svým domem.

O případu bylo v Polsku natočeno několik dokumentárních filmů, zvláště „Návštěva, na prahu tajemství,“ z roku 1978, a „Neznámý létající objekt.“ Jan Wolski prošel navíc psychiatrickou expertizou. Výzkumy vyloučily, že by trpěl halucinacemi a nebylo jasné, jak by si málo gramotný 71 letý rolník vymyslel takovou příhodu. Zemřel v roce 1990.

Nápad postavit zde památník vznikl v záhadologické organizaci Nautylus v roce 2003. Za peníze jeho členů zde od 15. října 2005 stojí kamenný sloup, vysoký 2,5 metru, ukončený kovovou krychlí, postavenou na špičku.

Vytesaný nápis říká: „10. května 1978 v Emilcině provedl přistání objekt UFO. Pravda nás ještě překvapí… Nadace Nautylus, 2005.“

Nejde o jediný pomník, věnovaný UFO na světě.

Ze stránek Nadace Nautylus