Létající talíře Jejího Veličenstva

Angličtí vojáci odtajnili v březnu 2002 další archivní materiály o UFO

Od roku 2002, v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím, britské ministerstvo obrany pravidelně překvapuje veřejnost, když zveřejňuje na svých webových stránkách informace s údaji o pozorování neidentifikovaných létajících objektů.

Kritérium pro výběr informací bylo následující: byly přijaty zprávy od vojenských pilotů, od armády, námořnictva, policejních hlídek a různých počestných občanů, důvěryhodných svědků. Zprávy od psychicky narušených, fanatiků, drogově závislých, alkoholiků a zrakově postižených jsou vyřazeny v první fázi sběru dat. Z dokumentů je zřejmé, že s monitorování „létajících talířů“ začala britská armáda prakticky ihned po druhé světové válce. V roce 1950 byla dokonce vytvořena speciální komise. S jejími závěry se lze seznámit, i ony mají otevřený přístup.

Shromažďování informací pokračuje. Nicméně informace se prostě nahromadí. Zprávy se ukládají pouze v případě, že se v nich objevují principiálně nové detaily. Zvlášť, když se objevují zprávy, že UFO mohou za únosy počestných občanů, sestřelují letadla, mají zájem o tajná zařízení, atd.

 

Obr. Obálka zprávy Royal Air Force o UFO.

Tisíce lidí na celém světě každý den vidí UFO. Předpokládejme, že z 99% to jsou létající stroje, které jsou vytvořeny lidmi – letadla, vrtulníky, meteorologické balóny, hořící úlomky družic, nebo vzácné atmosférické optické jevy. Ale třeba v jednom procentu případů není známo, o co doopravdy jde. A to vzrušuje společnost. Britské ministerstvo obrany přiznalo, že otázky týkající se UFO, jsou třetí nejčastější ze všech, na které se lidé ptají. Hned za první a druhou otázkou – žádostí o nábor, platy a armádní disciplínu.

„Ministerstvo se prostě topí v moři žádostí o UFO,“ říká bývalý vojenský a nyní dobře známý odborník na anomální jevy Nick Pope. „Není možné řešit každý případ zvlášť, a proto se odtajňují po částech. Další uvolněný soubor zpráv s informacemi o pozorování „létajících talířů“ a kontaktů s jejich piloty, se týká let 1987 – 1993.

Např.

  • 21. únor 1988: posádka vrtulníku hlásila noční střet s velmi jasným blikajícím objektem. UFO mělo délku asi 250 metrů, vyzařovalo červené a bílé světlo. Když se přiblížil, odbočil na stranu, by se s helikoptérou nesrazil.
  • 5. listopad 1990: posádka šesti tryskových letadel Tornado viděli během letu nad Německem obří UFO. Piloti se domnívali, že šlo o test letu radarově neviditelného letounu „Stealth“. Nicméně experti na ministerstvu obrany došli k závěru, že piloti viděli pád hořícího fragmentu sovětské kosmické rakety.
  • 1. květen 1992: velitel dopravního letounu Boeing 737 uvedl, že se málem srazil s podivným objektem při letu nad Itálií.
  • 17. červen 1992: posádka letadla oznámila, že někteří cestující na palubě dopravního letadla, letící z letiště Gatwick, tvrdí, že z oken sledovali několik minut letu podivný objekt, letící souběžně s tímto letadlem.

Obr. Obrázky svědků ke zprávě: Setkání pilotů s podivným kulatým objektem.

V listopadu 1992 obyvatel Brightonu, viděl nad svým domem jasně osvětlené objekty, možná „mimozemského původu.“ Ve zprávě uvedl, že informace, „zní docela originálně.“
23. březen 1993: objekt na obloze v podobě světlého doutníku pozorovali obyvatelé východní části Londýna. Ale pak se ukázalo, že je to osvětlená vzducholoď, která propaguje nový Ford Mondeo.

 

Obr. 31. březen 1993: Více než 100 lidí na západě Anglie a v Irsku viděli dva lesklé předměty s jasnou stopu, které rychle a tiše vyrazila od severu k jihu. Avšak armáda zjistila, že šlo o trosky ruských satelitů řady „Kosmos“.

Obr. Obrázky svědků ke zprávě: Jeden ze svědků viděl tohoto mimozemšťana, podobného banánu.

Podobných zpráv v odtajněných dokumentech je asi sto. Část je vysvětlena vcelku racionálními příčinami, ale existují i zvláštní případy, které takto vysvětlit není možné. A jsou také ty, které by se daly nazvat, mírně řečeno, absurdními, o kterých je nepochopitelné, jak se mohly stát tajnou zprávou. Například v roce 1989 zpráva o ženě, která viděla mimozemšťana. Ten prý přišel na přátelskou návštěvu z planety, podobné Zemi. Při přistání jeho lodi na poli zůstal obrovský kruh. Cizinec mile promlouval s ženy (text rozhovoru v odtajněných materiálech nebyl – pozn. red.) Když žena šla domů, slyšela za sebou řev motorů, a když se otočila, uviděla obrovské UFO, které se vznesl nad pole a okamžitě zmizel. Není jasné, jak odborníci mohli uvěřit v takový zřejmý nesmysl? Nebo by měli nějaký jiný zdroj informací k tomuto případu, který z nějakého důvodu není zahrnut v odtajněné zprávě?