Záhadný stavitel

Korálový hrad (Coral Castle) je stavba z obrovských kamenných kvádrů a soch v Miami na Floridě.

V Homestead na Floridě stojí památka, která fascinuje záhadology a nadšence paranormálních jevů – umělý skalní park, populárně zvaný Coral Castle. Jeho oficiální jméno je Rock Gate Park. Byl postaven z celkem 1100 tun místně těženého korálu. Park je plný astrologicky tematických struktur, jako jsou půlměsíce, hvězdy a planety, sluneční hodiny, obelisky, apod. Celý park je obklopen 8 stop vysokou zdí z korálových bloků o hmotnosti každého kolem 15 tun. Největší blok v parku váží 30 tun, a dva z monolitů jsou 25 metrů vysoké.

Ovšem co je nejpozoruhodnější – vše bylo postaveno jediným mužem. Po dobu 28 let, od roku 1923 až do své smrti v roce 1951, maličký, 160 cm vysoký Edward Leedskalnin, lotyšské národnosti, pracoval úplně sám v lomu, těžil, lámal, přesunoval a ustavil každý jednotlivý korálový blok. Coral Castle je proto vždy popisován jako stavba, jejíž vznik je zahalen tajemstvím.

Edward Leedskalnin (1887 – 1951) pracoval více než 28 let na stavbě pomníku své ztracené lásky. Sám přesunul a postavil více než 1100 tun kamene. Prohlašoval, že ví, jak Egypťané stavěli pyramidy a přestěhovali kameny z místa na místo.

V roce 1913 se tehdy šestadvacetiletý Lotyš Edvards Liedskalniš v rodné Rize zamiloval do Agnes, která byla o deset let mladší. Pár chystal svatbu, ale pouhý den před ní si to dívka rozmyslela. Edovi zlomila srdce a změnila celý jeho život.

Po několika letech Edward emigroval do Ameriky, kde se protloukal jako dřevorubec. Když u něj v roce 1919 propukla tuberkulóza, odstěhoval se za příznivým podnebím na Floridu, kde našel vhodné místo ke splnění svého snu.

Koupil menší pozemek a začal milované Agnes stavět monumentální hrad lásky. Jako materiál použil tamější zvláštní horninu zvanou korálový kámen. Na dlouhých dvacet let se uzavřel před celým světem a kutal své mimořádné dílo. Pracoval pouze od setmění do úsvitu, lidé o něm mluvili jako o podivínovi, ale zároveň s úžasem sledovali, jak jeho dílo roste.

Zdi tvořily kvádry o váze kolem šesti tun, uvnitř areálu vznikla třeba 18 tun vážící fontána představující fáze Měsíce nebo osm metrů vysoký obelisk, jehož hmotnost dosahuje 28 tun. Nechybí ani pečlivě opracovaný kamenný stůl a houpací křeslo o váze 10 tun. Nikdo nechápal, jak mohl takovou práci zvládnout muž, vážící 54 kg a měřící necelých 160 centimetrů, zcela sám. Začalo se šuškat o tom, že objevil tajuplný zdroj energie nebo sestrojil geniální přístroj.

Lidé si všimli, že si postavil vlastní elektrický generátor a malý jeřáb, na jehož vrcholku byla záhadná bedna (viz obr.). Dokázal snad přemisťovat kvádry pomocí vysokofrekvenčních vln? Často říkal, že moderní věda neví, jak magnetické proudy pracují, a napsal o tom knihu.

 

 

Nebo našel způsob, jak zrušit gravitaci? Na člověka, který v dětství absolvoval pouhé čtyři třídy, každopádně úctyhodný výkon.

Když bylo Edovi 64 let, rozhodl se, že své tajemství prozradí několika málo přátelům, které měl. Když přišli do jeho hradu, našli tam jen vzkaz: „Jel jsem do nemocnice.“ Za 28 dní Edward zemřel na selhání ledvin a svá tajemství si vzal s sebou. Jeho stavba tak návštěvníky udivuje dodnes.

Jak to tedy bylo? 

Byl jeden muž schopen přesunout obrovské korálové bloky nebo používal nějakou neznámou technologii?

Ed nejen přestěhoval těžké korálové bloky, ale také fušoval do elektřiny a magnetismu. Postavil elektrický generátor a napsal několik krátkých brožur, které prodal prostřednictvím místních novin, ve kterých prezentoval vlastní názory na magnetický proud a magnetickou povahu života. Jeho pamflety o magnetismu jsou sice naprosto dětinské, ale nadšenci „volné energie“ věří, že Ed byl velký génius.

Brožury však obsahují i politicky nabubřelé žvásty, které jakoby napsal sám Hitler.

Existuje také web s názvem „Coral Castle Code“ (1), ve kterém se píše, že Ed ve svých spisech odhalil všechna tajemství energie, života i skutečnou povahu atomu. Autor také věří, že Ed postavil Coral Castle pomocí svého jedinečného přístupu k magnetismu a elektřiny, a kamenné bloky prý samy levitovaly na místo za pomocí jakýchsi magnetických vírů (ať už to znamená cokoliv).

Velmi málo lidí vidělo, jak Ed ve skutečnosti těmito bloky pohyboval a tak někteří věří, že záměrně pracoval ve velké tajnosti, aby uchránil nějaké tajemství. Uměl však Ed používat nějaké pokročilé technologie k vybudování Coral Castle? Otázka zní – jsou k vybudování Coral Castle nutné nějaké mystické nebo neobjevené technologie?

Wally Wallington (2), stavební dělník v důchodu v Michiganu si vybudoval repliku Stonehenge na své zahradě, přičemž používal pouze páky, klády a kameny. Žádná kola, žádné jeřáby, žádné kladky, žádný kov nebo stroje. Jeho oblíbený nástroj a nejlepší spojenec byla jen a pouze gravitace. K dispozici jsou videa na YouTube (3) o tom, jak Wally zvedá 19,2 tunový blok a pokládá je stejně jako ve Stonehenge. Také tyto bloky zvedá vodorovně tak vysoko, jak potřebuje, s malým úsilím. Vše prostě na základě normální lidské vynalézavosti.

Nevíme, zda Ed Leedskalnin používal stejné techniky jako Wally Wallington, ale je nutné uznat, že existují způsoby, jak to udělat i bez strojů. Když se někdo Eda zeptal, jak hrad postavil, Ed odpověděl „To není těžké, pokud víte, jak.“ Podle webových stránek Coral Castle Ed také řekl, že byl schopen pohybovat těžkými bloky, protože „rozuměl zákonům hmotnosti a pákovému efektu.“ Podle všeho zřejmě přišel na stejnou technologii jako Wallington.

Ed navíc měl trochu více možností než Wally, protože ten se rozhodl použít pouze technologie známé starým Angličanům, zatímco Ed si žádné takové omezení nestanovil.

Už jednou bylo řečeno, že jen velmi málo lidí skutečně pozorovalo Eda při práci. Někteří však měli s sebou fotoaparáty. K dispozici jsou fotografie Eda při práci, při zvedání bloků za pomoci velké konstrukce z telefonních sloupů, snad 25 metrů vysokých, s použitím řetězů, nebo při převážení bloků na valníku, taženém traktorem. Diskuse vyvolává také záhadná bedna na vrcholu konstrukce, ukrývající prý záhadný antigravitační generátor. Při prohlídce fotografií a porovnání bedny s Edovou hlavou lze s úspěchem předpokládat, že ona bedna mohla skrývat docela obyčejný motor a kladkostroj. V muzeu Coral Castle jsou dnes různé kladkostroje, ale to nejsou ony řetězové kladkostroje, které Ed používal a jsou patrné na fotografiích. Je to pouze dekorace pro turisty.

Příznivci „volné energie“ však mohou uvést, že Ed ukázal použití jeřábu jen proto, aby zakryl dovednosti s neznámou energií.

Ed se přistěhoval z Lotyšska ve věku 26 let, a vyrůstal v rodině kameníků. Je velmi málo známo o tom, jakou kamenickou práci dělal v Lotyšsku, ale naznačuje to jeho zájem a znalosti o dobývání, lámání a tesání kamene. Žil také v Kanadě, kde pracoval jako dřevorubec. Také zde se mohl seznámit s pravidly při pohybech pokácených stromů. Stromy o hmotnost Edova největšího korálového bloku, tj. 30 tun, nejsou v kanadských lesích vůbec neobvyklým úkazem – některé stromy mohou vážit i stovku tun. Tedy před tím, než Ed začal pracovat na Coral Castle, měl bohaté pracovní zkušenosti i poznatky k vybudování takové stavby. Znamená to tedy, že prostě není nutné předpokládat použití nějakých mystických sil, magnetické nebo jiné tajemné energie, aby mohl být Coral Castle postaven.

Závěr je jasný – k postavení Coral Castle nebyla nutná žádná magie, žádné antigravitační stroje. Stačila jednoduchá aplikace fyzikálních zákonů…

Odkazy

(1) http://www.coralcastlecode.com/

(2) http://www.theforgottentechnology.com/  

(3) http://www.youtube.com/watch?v=lRRDzFROMx0v

Podle:

http://www.leedskalnin.com/ * http://coralcastle.com/