Je na katedrále astronaut?

Po internetu se šíří fotografie kamenného astronauta na středověké katedrále ve španělské Salamance.

Co to znamená? Byli kameníci v roce 1532 takoví vizionáři, že věděli, jak bude vypadat dnešní astronaut? Nebo jde o další důkaz dávné návštěvy mimozemšťanů?

Ani jedno, ani druhé.

Astronaut byl přidán k výzdobě staré katedrály při restauraci v roce 1993. V tomto roce Salamanca hostila výstavu s názvem „Věky člověka“, a to byl důvod, proč kameník Miguel Romero chtěl dát nádech modernosti při restauraci staré katedrály, jako symbol 20. století. A vůbec – astronauti jsou blíže k Bohu …

Španělské katedrály už jsou tradičně při restauraci „modernizovány“. Např. jeden z chrličů na katedrále z 14. století v Palencii byl nahrazen ve dvacátých letech 20. století, sochou fotografa.

V roce 1996 na katedrále Calahorra v La Rioja ze 17. století objevil mobilní telefon.

Nejšokující případ je asi na kostele Santa Maria Maggiore ze 13. století ve městě Trujillo, na který se během restaurování v roce 1972 vložilo logo fotbalového týmu.

Podobná záhada je v Glasgow ve Skotsku, v opatství Paisley. Během rekonstrukce kostela v roce 1990 bylo 12 rozpadlých chrličů nahrazeno novými. Kamenická firma v Edinburghu dostala za úkol navrhnout a vytvořit nové chrliče. Jeden z chrličů byl proto vytvořen podle Vetřelce ze stejnojmenného filmu (Alien, USA, 1979).

Na washingtonské národní katedrále v USA se na severozápadní věži nachází plastika Darth Vadera z filmové série Hvězdných válek (Star Wars, USA 1977 an.). Darth Vader a další figurky jsou vystaveny na střeše kostela díky dětské soutěži s názvem „Kdo přijde s nejlepším nápadem na výzdobu kostela“. Postava Vadera se umístila na třetím místě a soupeřila se 111 dalšími postavami.

Na tyto „novoty“ nejsou shodné názory. Podle jedněch je správné, že je ukázána doba restaurace, podle jiných jde o znevážení staré památky a nové kameny, použité při restauraci, lze nenápadně označit letopočtem pro snadnou dataci oprav.

Jisté je, že astronaut to na katedrále není nijak oblíben – 20. září 2010 se stal poprvé terčem vandalů.