Podivné útvary na snímcích z Marsu (14)

Na Marsu někdo namaloval 296 spirál. Vědci předpokládají, že vznikly působením lávy

Postgraduální student Andrew Ryan (1) z University v Arizoně (USA) a jeho kolegové studovali snímky z kamery HiRISE sondy Mars Reconnaissance Orbiter (2). Objevili na dně údolí Athabasca (3), blízko rovníku, něco neobvyklého – jako by někdo z výšky narýsoval podivné spirály o průměru 5-30 metrů. Celkem – 296 spirál na ploše 90 km².

Že by autor spirál byl příbuzný autorům slavných rytin na peruánské Nazce?

Samozřejmě, že vědci si to nemyslí. Podle jejich mínění mohly rytiny vznikat pouze v důsledku sopečných procesů.

Údolí Athabasca je vědcům známé pro své velké tmavé desky, které jakoby plavou v řečišti. Někomu to může může připomínat ledové kry Severního ledového oceánu. Jenže tady jsme jen 4-5 stupňů od marťanského rovníku.

Místo vypadá jako ledová krajina, ale vytvořila ho láva. Když se proud roztavené horniny ochladí, na povrchu se utvoří kůra. Kůra při ochlazení zmenšuje, puká, získává tvar mnohoúhelníku, podobně jako pozemské ledové kry.

Spirály mohly vzniknout na vrchní vrstvě chladnoucího jezera lávy, proudící z praskliny na severo-východě a postupující níže po dříve vytvořených kanálech. Kůra se krabatila a zkroutila do spirálovitéto tvaru.

Existuje i další vysvětlení. Dva proudy lávy, postupující v různých směrech a různými rychlostmi, prošly vedle sebe, a vytvořily spirálu.

Odkazy

(1) http://sese.asu.edu/people/andrew-ryan
(2) http://www.nasa.gov/mission_pages/MRO/main/index.html
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Athabasca_Valles