Artefakt Coso

Takzvaný „artefakt Coso“ (1) našli Wallace Lane, Virginia Maxey a Mike Mikesell dne 13. února 1961, když hledali minerály, které by prodávali ve svém obchodě v městě Olancha v Kalifornii.

Obr. 1 Řez „artefaktu Coso“

Byli asi devět kilometrů (6 mil) severovýchodně od Olancha, na hoře asi ve výšce 1300 m n.m. (4300 ft). Druhý den, při řezání jedné geody, Mikesell zničil téměř nový diamantový pilový kotouč. Vysvětlení bylo brzy nalezeno: místo dutiny uvnitř údajné geody tam byl zřetelný kruhový průřez těžkého bílého materiálu připomínajícího porcelán.

Ve středu byl asi 2 mm kruh světlého magnetického kovu. Kolem porcelánu byla vrstva zkorodované mědi, a mimo to, vrstva minerální látky, která měla šestihranný tvar. Vnější povrch vzorku byl pokrytý fosilními mušlemi a dvěma nemagnetickými kovovými předměty.

Nálezci ukázali předmět geologovi, který prohlásil, že nález by musel mít stáří nejméně 500.000 let, ale tato neformální analýza nebyla nikdy zveřejněna.

Později, geolog – kreacionista Ron Calais (který pracoval jako výzkumný pracovník pro Brad Steigera) zkoumal předmět a zhotovit jeho RTG snímek. Rentgen ukázal vložen předmět v geodě, včetně malé kovové spirály, a kov, pravděpodobně měď, který pokrývá porcelánový válec.

Obr. 2 Rentgenový snímek „Coso artefaktu“

Další zkoumání nebylo možné provést, protože Wallace Lane, který byl zřejmě jeho posledním majitelem, zemřel.

Paní V. Maxey o nálezu řekla, že „původní záhadný předmět ležel v bahně a pak vyschl a to poté byl vytvrzen sluncem … Jinak je to nástroj, stejně starý jako legendární Mu nebo Atlantis.“

Později se nálezci pokusili artefakt prodat za 25.000 dolarů. To naznačuje, že skutečně věřili, že jde o velmi neobvyklý nález, stejně tak jako jejich pečlivá snaha o kontrolu nad tím, kdo měl nálezem manipulovat a zkoumat ho.

Paul Willis, editor INFO Journal, navrhl, že by mohlo jít o zapalovací svíčku, i když některé části, jako například kovová spirála, zmátly zastánce této hypotézy a vedl ke spekulacím, že by mohlo jít o nějaký druh komunikačního zařízení.

Někteří kreacionisté a zastánci paleokontaktu představili artefakt jako důkaz pokročilé technologie dávných civilizací. (2)

Celý příběh byl odhalen velmi snadno.

Za prvé, objekt nebyl geoda. Geody mají velmi přesné vlastností – tenký vnější plášť z hustého chalcedonu, oxidu křemičitého, a vrstvy křemenných krystalů – které artefakt Coso nemá. Materiál byl popsán jedním z objevitelů, jako zatvrdlý jíl, s tvrdostí 3 Mohsovy stupnice, tedy mnohem měkčí než geoda. (3)

Za druhé, podoba objektu uvnitř jako zapalovací svíčka je důležité vodítko. Znalci automobilových veteránů Pierre Stromberg a Paul Heinrich zjistili, že jde o svíčku vyrobenou pro automobil Ford Model T – Champion v roce 1920. (4)

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Coso_artifact
(2) U nás o Coso artefaktu psal Ludvík Souček v knize „Tušení souvislostí“. Čs. Spisovatel, Praha 1978, s. 132
(3) http://cs.wikipedia.org/wiki/Geoda
(4) http://www.talkorigins.org/faqs/coso.html