Byl objeven nejstarší kalendář na světě

Vytvořili ho lidé před 10.000 lety…
Nejstarší kalendář na světě objevili vědci z University v Birminghamu. Jeho stáří je 10.000 let. Byl objeven v polích u Aberdeenshire ve Skotsku.

Doposud nejstarší známý sumerský kalendář byl starý pět tisíc let. Oba jsou lunární a solární, ale sumerský je vyrytý do bronzu. Jeho předchůdce je z kamene – je to řada 12 jam do oblouku o délce 50 m, které odpovídaly fázím Měsíce a Slunce.

Tyto jámy mohly odpovídat 12 kalendářním měsícům, a je pravděpodobné, že do nich byly zasazeny dřevěné sloupy, a lidé sledovali pohyb stínů. Podle vědců byly jámy orientovány podle bodu východu slunce v době zimního slunovratu. To znamená, že kalendář sledoval zrod nového roku.

To umožnilo určovat opravy na správný astronomický čas a přesně určit, kdy lze očekávat další změny sezóny. Kalendář byl používán téměř čtyři tisíce let. Za tu dobu byly jámy mnohosetkrát obnoveny. Proto dodnes po nich zůstaly stopy, které vědci našli na snímcích z výšky.

Ale proč se primitivní lidé chtěli přesně orientovat v čase?

Předpokládáme, že lovci a sběrači, kteří žili v době kamenné, používali kalendář k určení migrace stád zvířat nebo pro sledování populace lososů. A možná, že jej potřeboval vůdce komunity k provádění rituálů ve dnech určitých lunárních fází.

Podle: