Area 51 odtajněna?

Více než polovina z UFO pozorovaných v USA v 50. a 60. letech byla špionážní letadla CIA.

Stručná zpráva na českém internetu (1) uvedla, jak to vlastně je s Oblastí 51, a to, že byla tak konečně přiznána její existence. O co jde?

Ve studii s názvem The Central Intelligence Agency and overhead reconnaissance (CIA a letecký průzkum), vláda Spojených států hovoří poprvé otevřeně o tom, jak a proč se vytvořila základna 51, tajná vojenská základna Groom Dry Lake (Nevada), odkud vzlétaly nejdokonalejší letadla od roku 1955. (2)

„Lety U-2 a SR-71 byly zodpovědné za více než polovinu všech pozorování UFO v závěru 50. a 60. let,“ uvádí právě odtajněná zpráva CIA z roku 1992.

Nová odtajněná zpráva je první oficiální uznání jezera Groom jako vojenské základny.

Washington připustil existenci vojenského komplexu v Nevadě již v dubnu 2000, kdy americká společnost Google vystavila na internetu fotografie pořízené ze satelitů.

Na snímcích jsou zřetelné hangáry, dráhy, silnice a cvičiště o ploše 20.000 čtverečních kilometrů. Podle mluvčí letectva Glorie Gales jde o běžnou vojenskou základnu.

„Mnoho lidí je přesvědčeno, že Roswell byl podvod, ale já jsem si myslel, že v Nevadě [v Oblasti 51] byl opravdu artefakt. Tak jsem poslal někoho, aby to zjistil. A bylo to opravdu obranné zařízení, v němž jsou samé nudné věci…“ řekl Bill Clinton v roce 2005 časopisu FinanceAsia. (3)

Takže nyní vojenští historici Gregory W. Pedlow a Donald E. Welzenbach odhalili, jak došlo k výběru této základny pro vývoj a testování letadel U-2.

Jak říkají autoři studie „CIA a letecký průzkum“ – „Extrémně velký dostup letounů U-2 brzy vedl k neočekávanému vedlejšímu účinku: obrovský nárůst zpráv o neidentifikovaných létajících objektech (UFO).

V polovině 50. let byl nejvyšší dostup dopravních letadel 10.000 až 20.000 stop a vojenská letadla, jako jsou B-47 a B-57, pod 40.000 ft. Jakmile U-2 začal létat ve výškách nad 60.000 ft (18 km), řídící letového provozu začali dostávat stále více zpráv o UFO.

Tyto zprávy byly častější v časných odpoledních hodinách od pilotů letadel letících z východu na západ. Když slunce kleslo pod obzor, dopravní letadlo letící ve výšce 20.000 stop už bylo ve stínu. Ale když letadlo U-2 bylo blízko horizontu a ve výšce 60.000 stop, jeho stříbrná křídla odrážela sluneční paprsky a pilot dopravního letadla v nižší výšce pod 40.000 ft měl dojem, že pozoruje hořící objekt. Dokonce i za denního světla, mohl stříbrný trup U-2 odrazit sluneční světlo a způsobit odlesky nebo odrazy viditelné z nižších výšek a ze země. V těchto letech nikdo nepovažoval za možný pilotovaný let nad 60.000 ft, což pak způsobilo přesvědčení o pozorování neznámých objektů.

Piloti letadel nejen že informovali o svých pozorováních řídící letového provozu, ale také pozemní pozorovatelé psali dopisy Velitelství letectva Wright Air Development v Daytonu, aby byly přezkoumány tyto jevy [UFO].

Toto pak vedlo k projektu Blue Book USAF. Na základně Wright-Patterson byly shromážděny všechny zprávy o pozorování UFO. Vyšetřovatelé USAF se snažili vysvětlit tato pozorování přirozenými příčinami.

Badatelé v projektu Blue Book přijaté zprávy o UFO porovnávali se záznamy o letech U-2. To umožnilo výzkumníkům vyloučit většinu zpráv o UFO, ale nemohl odhalit autorům dopisů skutečné příčiny pozorování UFO. Lety U-2 a SR 71 byly zodpovědné za více než polovinu všech pozorování UFO v závěru 50. a v 60. letech.“

V roce 1997 studie s názvem „Role CIA ve studiu UFO, 1947-1990“ (4), jejímž autorem je historik Gerald K. Haines, uvádí, že v 50. a 60. letech „asi polovinu“ pozorování UFO v USA představovaly lety špionážních letadel.

Nová zpráva, která má více než 400 stran, to potvrzuje. Armády USA a dalších zemí tedy používali víru v UFO jako zástěrku pro tajné testování zbraní, v tomto případě špionážních letadel.

CIA dávala přednost tomu, aby veřejnost věřila na mimozemské návštěvníky a na ukryté létající talíře a bytosti z jiných světů v Area 51, před odhalením jejich skutečných aktivit.

Odkazy

(1) http://www.novinky.cz/
(2) http://www2.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB434/http://www2.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB434/docs/NationalSecurityArchive-U2CompleseHistory.pdf.torrent
(3) http://www.financeasia.com/
(4) CIA’s Role in the Study of UFOs, 1947-90. https://www.cia.gov/