Jak to vypadá na Marsu?

Tři století pokusů o studium „rudé planety“ bez sond, raket a dalekohledů

Koncem 19. a začátkem 20. století jen málokdo zůstal stranou šílenství po Marsu.

Astronomové se dohadovali, zda na něm existují kanály, a pokud ano, zda byly vykopány nějakou umělou technologií nebo vytvořeny přírodou. Fantastové zobrazovali Marťany buď jako monstra, nebo jako ztělesnění rozumu, dobra a krásy. Ale byli i tací, kteří neznali žádné pochybnosti. Věřili, že o Marsu vědí všechno, nebo jsou v kontaktu s jeho obyvateli.

Mars podle Swedenborga

Švédský mystik Emmanuel Swedenborg (1688-1772) jako první tvrdil, že poznatky o obyvatelích jiných planet získal ze světa duchů. V malém díle „The Earths of Our Solar Systém“, vydaném v roce 1758, popsal jak duchy Marsu, tak jeho tělesné obyvatele.

„Duchové Marsu patří mezi nejlepší mezi všemi duchy všech světů naší Sluneční soustavy… Andělští duchové Marsu mi vyprávěli o tom, jak žijí obyvatelé jejich světa. Na jejich planetě nejsou žádná království a všichni obyvatelé jsou rozděleni do společností, velkých a malých, v každé z nich jsou spojeni zástupci nějaké jedné kvality. Poznávají se podle tváří a řeči a jen zřídka se v tom mýlí. Takže se okamžitě stanou přáteli. Řekli také, že mají velké potěšení ze setkání, na kterých diskutují o všem, co se děje v jejich společnosti, a zejména o tom, co se děje v nebi, protože mnozí z nich mají otevřenou komunikaci s nebeskými anděly…

Byl mi ukázán jeden z obyvatelů tohoto světa, nebo spíše ne skutečný obyvatel, ale duch, který vypadal jako on. Jeho tvář byla jako u obyvatel našeho světa, ale spodní část jeho tváře byla černá, ne od vousů, protože je neměl, ale kvůli černé ploše, která byla na jeho místě. Tato temnota mu dosahovala k uším na obou stranách. Horní část jeho tváře byla nažloutlá, jako špinavě bílí lidé v našem světě.

Duchové Marsu dále řekli, že se v jejich světě živí plody stromů, zejména některými kulatými plody, které se pěstují na jejich pozemku, a také zeleninou. Vyrábějí své oblečení z vláken kůry určitých stromů. Mají takovou pevnost, že se dají utkat, a také slepit jakousi gumou, kterou mají. Kromě toho uvedli, že vědí, jak rozdělat kapalné ohně, které jim poskytují světlo večer a v noci.“ [1].

Swedenborgův vliv je snadno vidět ve spisech mnoha „jasnovidců“ a „médií“ příštího století, týkajících se otázky života na Marsu a dalších planetách. Andrew Jackson Davis (1826–1910), americký jasnovidec a jeden ze zakladatelů spiritismu, převzal i poločernou tvář Marťana. V knize „Principy přírody, její božská zjevení a hlas lidstva“, která poprvé vyšla v roce 1847 a od té doby byla mnohokrát přetištěna, popsal civilizaci Marťanů.

„Na této planetě jsou tři obrovské komunity nebo národy. Ale řídí se obecnými principy díky vyšším znalostem a smyslu pro spravedlnost… Jejich těla jsou téměř stejná jako u pozemšťanů, s výjimkou dokonalejší symetrie… Jsou krátké a mají tváře, které se liší od těch pozemských lidí, která si zaslouží zvláštní pozornost. Zjistil jsem, že horní část jejich tváří měla živý nažloutlý nádech, a že záření jako by vycházelo z jejich čel, očí a ruměnce na jejich tvářích. Spodní část jejich tváří je jiné barvy, spíše tmavá… Vousy na obličeji nemají, ale je tam něco podobného; pokrývající spodní část obličeje, krku (zejména záda) a uší, jde tato tmavá hmota dále do zad, kde se spojuje s vlasy na krku… Jejich držení těla je skromné a dokonalé, zatímco ženy mají velmi jemné a krásné formy. Ženy se od mužů příliš neliší postavou, ale tím, že jsou extrémně štíhlé, vykazují dokonalou symetrii a ve způsobu, jakým se k sobě přibližují a oslovují, je cítit velká přátelskost a zdvořilost… Obyvatelé Marsu jsou tolik dokonalejší než my ve fyzickém a duševním vývoji, jak jsme nadřazeni obyvatelům Venuše a Merkuru.“ [2].

Davies popřel, že by četl Swedenborga, ale pro všechny vzdělané kritiky bylo plagiátorství, vědomé i podvědomé, nepopiratelné. [3].

Obr. 1 Marťan podle Swedenborga a Davise

Jak spiritismus získal v Americe popularitu, mnoho médií začalo přijímat zprávy od „duchů z Marsu“ nebo dokonce demonstrovat jejich obrysy ve tmě – takzvaná „materializace“. Intelektuální úroveň takových odhalení byla vždy nízká, což svědčí o nevědomosti, neslušnosti i podle měřítek 19. století. Zde je typická zpráva o seanci, napsaná novináři v roce 1858.

„Jednoho večera jsme se ocitli ve spiritistickém kruhu, kde mezi několika beztělesnými duchy mluvícími v materializované podobě byl jeden z planety Mars. Protože jsme nikdy předtím nepotkali zhmotněného ducha, zvláště z této ohnivé koule, poslouchali jsme jeho zprávy se zatajeným dechem. Řekl, že byl v zemi duchů dvanáct tisíc pět set šedesát tři let, jak uvažujeme o čase na Zemi, že je z vyšší sféry, jako většina duchů bez těla, kteří opustili své tělesné podoby na této vzdálené planetě.

Řekl, že Mars je na cestě vývoje tak daleko před Zemí, jako je dospělé kuře před vejci, ze kterého se vylíhlo, že lidé na této planetě duchovně pokročili natolik, že vidí duchy, setkávají se s nimi na ulice, chodit a mluvit s nimi stejně snadno, jako když byli v těle.

Nejprve jsme požádali hosta z Marsu, aby nám řekl, v čem přesně jsou jako lidé a planeta našimi nároky nadřazeni pozemšťanům. Řekl, že nejsme schopni pochopit tento rozdíl, že se s velkými obtížemi dokáže ponořit do našich schopností a přimět nás, abychom pochopili nejjednodušší základní pravdy.

Požádali jsme ho, aby geograficky popsal svou planetu, různé rasy lidí, kteří ji obývají, jejich jazyk a způsoby. Řekl, že naši astronomové ve svých výpočtech podceňují skutečnou velikost Marsu, a abychom měli představu o jeho velikosti, řekl, že Země vedle něj je jen rybník se žábami. Jeho vyzařování je takové, že kdyby nám bylo tak blízko jako Slunce, spálilo by Zemi ohněm. Obývají ji lidé tří různých ras s průměrnou výškou 2,7–3 m podle našich délkových mír.

Zeptali jsme se ho, jaké náboženství tam převládá. Duch řekl: „Máme jen jedno náboženství, a to je od Boha. Nemáme kostely. My je nepotřebujeme.
Komunikujeme s duchy a učíme se od duchů.“

Jaký jazyk se používá? „Univerzální jazyk, ve kterém slova představují pravdu a pravdu, je všude stejný.“

Mají duchové zvláštní jazyk? „Vůbec ne, spíše jako u dospělých se řeč liší od dětského blábolení. Je dokonalejší než speciální jazyk.“

Ptali jsme se, zda vynálezy a vylepšení v mechanickém umění drží krok s duchovním vývojem lidí, zda využívají páru jako hnací sílu a elektřinu jako prostředek komunikace.

Spirit řekl: „Pára je zastaralý a zapomenutý dopravní prostředek, elektřina a atmosférický tlak ji nahradily před tisíci lety.“

Zeptali jsme se ho, jaké prostředky se v duchovním světě používají k přepravě. – „Myslel. Silou své vůle můžete okamžitě nasměrovat své myšlenky na kteroukoli část Země.

Pohybujeme se tedy z planety na planetu obrovským prostorem a nevěnujeme pozornost času ani vzdálenosti.

Duch nám popřál dobrou noc a my jsme odcházeli jistě překvapenější, ne-li moudřejší než předtím.“ [4].

Astronom Camille Flammarion (1842-1925), známý mystik a obdivovatel spiritismu, byl brzy nucen připustit, že cestování duchů na jiné planety „ať už za účelem potěšit zvědavá média nebo pod vlivem médií v extázi“ nedalo vědě nic víc než sci-fi romány. [5]. Totéž lze říci o lidech, kteří tvrdili, že sami letěli na Mars při astrálním východu, psychické projekci nebo to prostě viděli skrze dar jasnovidectví.

Létající Marťané

Bostonský geolog William Denton (1823–1883) a jeho syn Sherman tvrdili, že jsou nadaní psychometrií, schopností poznávat povahu a historii věcí tím, že je drží nebo se na ně zaměřují. Nejprve cvičili s pozemskými objekty, pak přešli k meteoritům a nakonec začali zkoumat oblohu.

Ve třetím díle „Ducha věcí neboli psychometrických výzkumů a objevů,“ vydaného v roce 1874, Sherman popsal marťanskou civilizaci. Tvorové, kteří obývají Mars, jsou nám podobní, ale mají kočičí oči a „čtyři prsty místo pěti, jeden velký, tři dělnice“.

Fyzicky se zdá, že Marťané nejsou tak těžcí jako my. Mají lehkost, které nerozumím. Pleť je bělejší než u anglosaské rasy; oči jsou obvykle jasně modré; a vlasy se liší v odstínu od světlé slámy po tmavě zlatou. Pokud jde o duševní rozvoj, zdá se, že jsou schopni dělat jakýkoli obchod, do kterého se pustí. Naši planetu studovali a dobře ji znají. Věřím, že nás Marťané sledují, lidi obecně. Nevím, jak to udělali, ale zdá se, že o nás vědí hodně. Zdá se, že Marťané znají i jiné planety. Věřím, že se s nimi časem naučíme komunikovat.“ [6].

„Marťanské vybavení je vyrobeno z hliníku, v té době velmi vzácného a drahého kovu pro pozemšťany. Mnozí z nich létají na jednotlivých strojích podobných jízdním kolům, jiní skáčou s pružinami připevněnými k pažím a nohám.

Několikrát jsem viděl různá vzdušná vozidla. Některé z nich jsou velké, jiné malé. Jsou několika typů. Jedna z nich, kterou teď vidím, je tuším od 20 do 30 lidí a zdá se, že je určena pro mnohem větší počet cestujících. Tito lidé se zdají být stejně nebojácní jako kterýkoli pozemšťan v různých druzích dopravy, které používáme. Nerozumím všem principům, podle kterých se konstruují přístroje a přístroje, které regulují jejich pohyb a směr, ale letečtí navigátoři jim rozumí stejně jako námořníci naší planety, co plave na vodě.“ [7].

Další autor oněch let, jistý Henry Gaston, poprvé dokázal svůj příběh o letu na Mars natáhnout v „psychické projekci“ na celou knihu. Jeho kniha „Odhalení Marsu, nebo sedm dní v duchovním světě“ byla vydána v roce 1880. Gaston tvrdil, že cesta byla uskutečněna s pomocí ducha Jana Evangelisty, autora biblického „Zjevení“ o konci světa. Kniha je nudná a okázalá, co do počtu odkazů na Boha není horší než Bible. Mars, „svět v rubínu, smaragdu a stříbře“, je zobrazen jako planeta bohatá a plná vody s řekami, jezery, moři a vodopády. Tuto pastýřskou zemi nezastínil vývoj techniky – místo aparátů vyrobených z hliníku se Marťané pohybovali na okřídlených koních, a od lidí se nelišili ničím jiným než dokonalostí a krásou.

„Kdo dokáže popsat dceru Marsu? Pero se při tomto nádherném, ale nemožném úkolu třese. A mezitím se příliš nelišila od některých krásných dcer země… Tmavě hnědé vlasy jí padaly v půvabných vlnách jako bohatý plášť téměř k nohám. Z čela, čistého jako alabastr, vycházely nádherné paprsky světla, které ozařovaly vše kolem. Oříškové oči zářily rozkoší a uvnitř se odrážela jiskřivá mysl. Její tváře byly jako damašková ocel vytrácející se do bělosti a její korálové rty odhalovaly dokonalé zuby, které bělostí a čistotou soupeřily s perlami. Brada byla dokonalá a ovál obličeje vyjadřoval dokonalou dobrou vůli a klid. Její tělo bylo jako tělo víly a pohybovala se s nepopsatelnou grácií.“ [8].

Celý tento nepopsatelný nesmysl, na kterém je patrný i Swedenborgův vliv, je adekvátně korunován prohlášením, že Marťané si ráno „důkladně vyčistí zuby a ústa“ a „učesají si vlasy, jako to dělají všichni slušní lidé na Zemi“ [9]. Zdá se, že většina jeho marťanských zjevení se vrací k vizionářským popisům Města nebes. Existují i další jasně viditelné narážky na Apokalypsu. Astronomie a teologie se v knize nedbale mísí: například marťanské chrámy jsou korunovány obřími dalekohledy (jeden z nich má čočku o průměru 44 metrů!) a jsou dobře střeženy, protože člověk musí mít příkladnou ctnost, aby se do nich mohl podívat. jeden z nich.

Ke konci Gaston řekl, že by chtěl jít dále k Saturnu, ale pouze pokud čtenáři náležitě ocení příběh o Marsu. Naléhal, aby o knize diskutovali s dalšími potenciálními čtenáři a poté „psali vydavatelům a povzbuzovali je k četným nákupům.“ [10]. Zdá se, že tato kampaň byla neúspěšná, protože neexistovalo žádné „saturnské“ pokračování.
Camille Flammarion v jednom ze svých děl navrhl, že Marťané musí mít křídla kvůli podmínkám prostředí.

„Když mentálně stoupáme do doby vzniku celého zoologického žebříčku bytostí, můžeme předvídat, že takové mírné gravitační napětí muselo mít na postupný vývoj tamních živých bytostí úplně jiný vliv. Na Zemi zůstala větší část druhů živočišné říše přibita k povrchu půdy mocným působením gravitace a jen poměrně malá část využila výhod létání tím, že získala křídla; mezitím na Marsu vzhledem k velmi zvláštním podmínkám života můžeme s největší pravděpodobností předpokládat, že vývoj a zdokonalování zoologických tvorů probíhalo především u řady okřídlených tvorů. Z toho je přirozené usuzovat, že nejvyšší živočišný druh tam může být vybaven křídly. V našem sublunárním světě zůstávají králi vzduchu kondoři a orli a mnoho druhů vyšších obratlovců a dokonce i samotná lidská rasa, jako poslední člen v řadě zvířecích bytostí, může využívat tuto záviděníhodnou výhodu letecké dopravy.“ [11].

Tato hypotéza, vyjádřená bez jakéhokoli nároku na pravdu, byla dobře přijata mnoha médii a psychiky. Od té doby se okřídlení Marťané stali častými hosty spiritistických a okultních děl. Médium John Zuriseller z Columbusu, (NY Indiana, USA) dokonce prohlásil, že „Marťané jsou tvarem i velikostí podobní káňatům. Žijí v domech o rozměrech 2,5 krát 3,5 metru a odpočívají v postelích, které vypadají jako krabice, přišroubované ke zdi ve výšce 45 centimetrů. Zbytek místa zabírá plynový sporák, všemožné nádobí a knihy.“ [12].

Obr.2 Okřídlený Marťan od Flammariona („Svět“, New York, 17. května 1896).

Obr.3 Marťané se baví sledováním života na Zemi [13].

Otevření marťanských kanálů mělo ještě větší vliv na obsah zjevení různých duchů a médií. Nyní víme, že kanály byly optickým klamem, ale pro většinu lidí těch let byly rozhodujícím důkazem inteligentního života na Marsu. Po senzačním objevu si ani jedno seberespektující médium nebo jasnovidec nenechalo ujít příležitost říct lidem o kanálech, zatímco ve výše zmíněných dílech žádné kanály nejsou.

Obr.4 Kanály na Marsu. Z knihy Camille Flammariona „Les Terres du Ciel“ (Paříž, 1884).

Snad nejoriginálnější interpretaci kanálů poskytla paní Burbanková, jasnovidka a médium z australského Brisbane. Když jednou v noci navštívila planetu v astrálním těle, byla zděšená, když viděla, že na Marsu probíhá krvavá válka.

„Každý desátý jeho obyvatel zemřel v občanské válce, která začala v roce 1891. Vojáci přestali pohřbívat své mrtvé a bojovníci leží tam, kde padli, zmrzlí v krutém mrazu nebo rozptýleni ledovými větry jako prach v poušti. Příčina války není uvedena, ale skutečnost, že jde o třídní válku, naznačuje, že Lucifer, první agitátor, provozuje své rozsáhlé obchody na jiných planetách než na naší. Pokud jde o kanály, jedná se o hliněné opevnění a jejich zdvojení jen ukazuje, že druhá strana má také plné ruce práce s jejich budováním.“ [14].

Jiný jasnovidec, Dr. Joseph Charles Street z New Yorku, tvrdil, že nenavštívil Mars v astrálním těle, ale prostřednictvím psychické projekce „pravého Já“. V tomto úkolu mu pomáhali buddhističtí mniši z kláštera nedaleko Bombaje, kteří modlitbami, mantrami a zpěvem uvedli jeho ducha do správného stavu. Také věřil, že na Marsu byly války, ale zároveň jeho kanály zůstaly jen kanály.

Vyprávění Dr. Streeta o lidech a rostlinách Marsu je dostatečně úžasné. Skončil tam neschopen mluvit, a to bylo možná nejlepší, protože lidé na Marsu nemluví naším způsobem, ale okamžitě přenášejí myšlenky z jedné mysli do druhé, aniž by k tomu potřebovali přímou komunikaci.

„Strávil jsem,“ říká Dr. Street, „celý měsíc na planetě Mars a pravděpodobně bych tam zůstal dodnes, kdyby mniši znovu nezpívali mystické chorály, které mě přivedly zpět k tělu ležícímu v klášteře.

Obyvatelé Marsu jsou v mnoha ohledech vyvinutější než my. Mají stejnou stavbu těla, ale jsou ošklivé, opravdu nechutné. Muži jsou téměř stejně vysocí, asi 2,4 metru, a jejich těla jsou zcela bez vlasů. Nemají žádné vousy, žádné obočí, žádné řasy a vůbec žádné vlasy na hlavě. Ženy jsou také bez vlasů a ošklivé. Všichni lidé mají červenou kůži – ne měděnou, jako Indiáni, ale ohnivě červenou, jako pruhy na americké vlajce. Jejich oči jsou kulaté, ne oválné jako naše, a to jim zjevně umožňuje vidět pětkrát dále než my.

Žijí v rodinách jako my, ale manželství a děti jsou pod dohledem státu. Žádný muž se nemůže oženit bez souhlasu vedoucího okresu a každá žena, která porodí více než tři děti, bude s manželem upálena na hranici. O děti se do 7 let starají jejich rodiče, poté je vláda vzdělává do 19 let, poté se mohou vrátit k rodičům.“

Pokud je pro ženy na Marsu hrdelním zločinem mít více než tři děti, pak je překvapivé, že planeta není vylidněná, protože, jak tvrdí Dr. Street, Marťané mezi sebou válčí téměř neustále… hlavně maso a divoké ovoce. Mají malý průmysl, většinou omezený na vojenské vybavení, látky a vozidla. Používají pneumatické trubky místo železnic a ponorky ve tvaru doutníků.

Planeta Mars je velmi zvláštní, aneb „pravé já“ Dr. Street bylo bez brýlí, protože je tam všechno červené, dokonce i tráva, která se věkem stává žlutohnědou. Na Marsu jsou zavlažovací kanály, ale Dr. Street říká, že jsou příliš malé na to, aby je bylo možné vidět dalekohledem Schiaparelli.

„Posledních 500 let byli obyvatelé Marsu v neustálém spojení s obyvateli severní poloviny Jupiteru,“ říká Dr. Street. Navštívil jsem tuto planetu. Je rozděleno jedním obrovským oceánem na horní a dolní polokouli. Dolní polokouli obývá rasa černých, násilnických obrů vysokých 5,5 metru, jejichž zvyky a způsob života matně připomínají africké divoké rasy.“ [15].

Dr. Joseph Street neřekl nic o obyvatelích horní polokoule Jupiteru, nebo pro ně novináři možná neměli dost místa.

První fotografie Marťanů

Britské médium, pan West, tvrdil, že během transu do jeho těla vstoupí „duch dámy z Marsu jménem Stříbrná perla“. Paní řekla, že Marťané se neliší od pozemšťanů, až na svůj malý vzrůst a dožívají se 160 let. Nemají žádné války, peníze a soukromý majetek. Planeta je rozdělena na 12 států v čele s králi, kteří dostávají instrukce „ze světa andělů“. Marťané umí létat, ale „kouzlem a na krátké vzdálenosti“.

Jeden z Marsových měsíců je blízko planety a otáčí se tak rychle, že vytváří „bouřkovou zónu“. Neustále v něm zuří bouře, vítr a blesky, takže tam nikdo nebydlí. Ti, kteří se k „zóně“ přibližují, musí přijmout zvláštní opatření, aby je neodnesl vítr. Mars a jeho vnitřní měsíc tak nabíjejí atmosféru elektřinou, že má planeta pro vnější pozorovatele zvláštní červenou barvu. Pro Marťany není atmosféra červená, ale jasně modrá.

Marťané používají k tahání zboží mamuty a jejich koně vypadají jako modrofialoví poníci. Skot je podměrečný, s jedním rohem. Obyvatelé nejedí maso (kromě ryb), ale zabíjejí zvířata pro kůži a tuk a mrtvá těla pálí elektrickými šoky. Každý Marťan pracuje „dvě hodiny a tři minuty denně“ ve prospěch planety. Za to může mít, co chce, jako za komunismu. Vášně a zločiny téměř vymizely. Na Marsu zbylo jediné vězení, stojící poblíž „bouřkové zóny“. Téměř vše na Marsu se děje s elektřinou a Stříbrná perla směle prohlásila, že všechny Edisonovy vynálezy byly výsledkem návrhů, které mu do mozku předali Marťané.

Tento soubor otřepaných frází a absurdit by ani nestál za krátké převyprávění, nebýt jednoho detailu. Pan West nejen mluvil o tom, co mu duch řekl, ale také připojil fotografie. Stříbrná perla údajně s pomocí marťanských duchů „za asistence některých duchů pozemské sféry“ zachycená na filmových portrétech dvou marťanských králů – „Heries, King of Algatonon“, největšího z 12 států planety, a jeho syn, přezdívaný Sleepless. Obrázky dvou „Marťanů“, spíše Indiánů, zveřejnil v roce 1897 londýnský časopis „Borderland“.

Obr.5 „Heries, král Algatononu. Nespavý, služebník Páně, král Algatononu, syn Kheryes“ [16].

Redaktor časopisu William Stead nebyl ohromen: „Ať už je to chyba fotografa nebo jeho modelů, o portrétech Marťanů lze jen stěží říci, že zvyšují naši touhu komunikovat s jejich planetou. Jsou velmi podobné jiným duchovním fotografiím.“ Westův popis života Marťanů je podle jeho názoru „příkladem poselství, které není v spiritualistických kruzích neobvyklé.“

„Rozhodně to nemá žádnou důkazní hodnotu, ale co si můžeme myslet o zdroji, který vytváří tak podrobné vyprávění? Pokud je to nevědomá mysl média, pak je zcela odlišná od mysli média, jak ji znají on a jeho přátelé. Pokud je to živel, nebo, jak navrhuje Tennyson, nějaký zlomyslný duch, jaký motiv by taková mysl mohla mít pro spřádání tak složitého příběhu noc co noc? Jaký je z toho přínos? Zdánlivá bezcílnost zpráv přijímaných v transu je jednou z prvních věcí, se kterou se výzkumník setká, a jednou z posledních věcí, která ho mátla.“ [16].

Vzhledem k tomu, že West měl rád fotografování, mohl sám fotit krále Marsu pomocí elementárních úprav nebo retušovat fotografie náhodných cizinců v exotickém oblečení. Zdá se, že West, který žil poklidným, skromným a zcela nezajímavým životem drobného úředníka, tak vzbudil pozornost. Jako meziplanetární médium získal to, co mu v každodenní pozemské existenci chybělo.

Podvědomé hry

Nejznámější případ „komunikace s Marťany“ na přelomu století, případ média Catherine Elisa Müller (1861-1929), zkoumal psycholog Theodore Flournoy z univerzity v Ženevě. Své výsledky popsal v knize vydané v angličtině v roce 1900 s názvem „From India to the planet Mars.“ [17].

Mullerová, popsaná v knize pod pseudonymem „Helen Smith“, vyrostla v mystické rodině a sama měla zkušenost s něčím zvláštním. Nakonec jako vedoucí postava v kruhu Ouija začala předávat zprávy od slavných mrtvých a poté přešla k dramatickým vizím Marsu. Eliza se často ocitla na „rudé planetě“. Mars se pro ni stal tak živým, že, jak poznamenal Flournoy, mohla kdykoli snadno přejít v různých stavech vědomí z pozemské reality do imaginární. Eliza se prý s Marťany spřátelila a dokonce čas od času mluvila „marťanskou řečí“.

Obr.6 Marťan se „psem“. Kresba Eliza Müller.

Flournoy dokázal, že zdrojem informací od „duchů“ byly knihy, které Frau Müller četla v dětství a úplně zapomněla. Během transu její mozek získával kousky zapomenutých vzpomínek a stavěl z nich zápletky – samozřejmě bez vědomí její zdravé mysli. Před vědci se objevila fantastická hra mysli a podvědomí, která překonala vše, čemu čelili. Proces, kdy útržky dávno zapomenutých vzpomínek vyplouvají na povrch a jsou samotným subjektem vnímány jako něco cizího, nadpozemského, Theodore nazývaného „kryptomnésie“.

Vědecký útok na „marťanský jazyk“ měl krátké trvání. Lingvisté říkali, že jazyk Marťanů zcela kopíruje gramatiku francouzského jazyka. Byl to jazyk, který si dítě mohlo vytvořit tak, že každé slovo ve francouzském slovníku nahradilo libovolnou kombinací písmen a každé písmeno libovolným znakem. Jediné překvapivé bylo, jak si to všechno dokázal Muller zapamatovat a nenechat se zmást.

Elizino podvědomí se snažilo dostat ven nejen během transů, ale i v normálním stavu. Občas přešla na „marťanský jazyk“ a nevšimla si, že jí lidé nerozumí. Během jedné konverzace může dojít k několika „přerušením“. I do obchodní korespondence Muller často vkládal fráze nebo jednotlivá písmena v „marťanštině“, aniž by si všiml chyby.

Po přečtení knihy „Z Indie na planetu Mars“ se Eliza rozzuřila. Od té doby žádný specialista nedostal povolení zúčastnit se jejích sezení.

Dalším případem zuřícího podvědomí v těchto letech se zabýval budoucí psychiatr a psychoanalytik Carl Gustav Jung (1875-1961). Předmět studie měl na dosah ruky. Byla to Jungova 15letá sestřenice Helen Preiswerk, popsaná v monografii „O psychologii a patologii takzvaných okultních jevů“ pod pseudonymem „Miss S. W.“ Během transu navštívila Mars, což je zcela v souladu s představami oněch let.

„Na Marsu jsou létající stroje odedávna, kanály na Marsu jsou uměle vyhloubená moře a slouží k zavlažování. Tyto kanály jsou velmi mělké příkopy, voda v nich je mělká. Kopání kanálů nepředstavuje pro obyvatele Marsu velké potíže, protože půda na Marsu je lehčí než na Zemi. Nikde nejsou přehozené mosty přes kanály, ale to nebrání pohybu, protože každý cestuje letadlem. Na planetách nejsou žádné války, protože neexistuje rozdíl v názorech. Obyvatelé planet nemají lidskou podobu, ale nosí různé legrační převleky, které si nelze představit. Duchové lidí, kteří dostali povolení cestovat na onom světě, se na planetách nesmí objevovat. Stejně tak cestující planetární obyvatelé nemají dovoleno vkročit na Zemi: musí zůstat přibližně 25 metrů od zemského povrchu.“ [18].

Na případ podobný mindrákům Elizy Mullerové a Helen Preiswerkové narazil i americký parapsycholog James Hyslop. Zde byla hlavní hrdinkou kontaktů s Marsem manželka kněze Willise Clevelanda, vyšlechtěná ve spisech Hyslop pod pseudonymem „Paní Smeedová“. Při praktikování spiritismu si zapisovala zprávy od tří mrtvých dětí a zesnulého zetě. Zesnulá dcera Maud řekla, že někteří duchové zůstávají na Zemi, zatímco jiní odcházejí na jiné planety. Willis se brzy od dalšího dítěte dozvěděl, že Maude a její strýc žijí na Marsu. Záznamy přijatých zpráv, včetně informací o Marsu, poskytl Willis Hyslopovi. Cleveland sám i jeho manželka na něj zapůsobili jako čestní a svědomití lidé. Zde je jedna ze zpráv, které Willis obdržel v roce 1895 od příbuzných na Marsu.

„Lidé jsou zde výše a není jich tolik jako na naší Zemi. Lidé tam by mohli mluvit se zdejšími lidmi, kdyby znali jejich jazyk, ale neznají.“

– Mají lidé na Marsu maso a krev jako my? – „Ano“.
– Vypadají jako my? – „Některé“.
Jsou tam velká města? – „Ne. Obyvatelé se nejvíce podobají indiánům.
– Američtí indiáni? – „Ano“.
Jsou vysoce civilizovaní? „Ano, některé, v některých ohledech.“
– Co? – „Vodní hospodářství“.
– Jak? „Usnadňují to získat.“
– Jak to dělají? „Leží velké kanály od oceánu k oceánu a obrovské nádrže.“ [19].

Během následujících pěti let neobdržela jediné „marsovské zjevení“, ale v září 1900 se Mars znovu spojil. Willis začal kreslit Marťany, jejich domy, lodě a další vybavení a podepisoval náčrtky marťanskými hieroglyfy. Některé z jejích kreseb byly velmi vynalézavé, zatímco jiné, jako marťanská vzducholoď s křídly mávajícími nahoru a dolů, byly výstřední, ale nepřesvědčivé.

Obr.7 Palác marťanského vládce Arteze. Kresba paní Willisové.

Obr.8 Marťanská vzducholoď s mávajícími křídly. Kresba paní Willisové.

Theodore Flournoy došel k závěru, že marťanská zjevení a kresby „Paní Smeedové“ představují „stejný charakter dětinskosti a naivní představivosti“ jako jeho bývalá svěřenkyně Eliza Müllerová [20]. Jednou prohlásila, že viděla Marťany jíst „chléb, koláče, něco jako vodu, ovoce a kuře.“ Následujícího dne deska Ouija v rukou paní Willisové nakreslila obrázek marťanského kuřete a napsala, že „toto kuře není tak velké jako kuře pozemské“. Soudě podle podivné gramatiky marťanského jazyka byly na této planetě vystavěny fráze jako mistr Yoda z Hvězdných válek: například fráze „To je veliký člověk,“ byla vyslovována jako „Člověk veliký je.“

Počet zpráv z Marsu stále rostl, až se v mysli paní Willisové náhle objevila nová osobnost, která si říkala „Harrison Clark“, a odřízla všechny, kteří s ní předtím komunikovali. „Clark“ dokonce napsal svou autobiografii. Hyslop v něm vše zkontroloval a došel k závěru, že takový člověk nikdy neexistoval, byla to další mindrák paní Willisové.

Studie Theodora Flournoye a dalších psychologů dodnes neztratily svůj význam a pomáhají osvětlit moderní „kontaktéry“. Také rádi kreslí mimozemský život, plní sešity sofistikovanými hieroglyfy a hlásí zjevení od mimozemšťanů, která se vždy ukáží jako naprostý nesmysl. Odhalení kontaktérů spolu také nesouhlasí, stejně jako se na přelomu 19.-20. století nesbíhal obraz Marsu s různými médii.

Theosofický Mars

V jednom z děl teosofa Charlese Leadbeatera (1847–1934) – v knize „Inner Life“, vydaná v roce 1911, popsal lety na Mars v astrálním těle. Jeho Mars je také zcela v souladu s tehdejšími představami. Má kanály, postavené předchozí civilizací Marsu – lidmi z našeho Měsíce.

„Některé kanály byly pozorovány jako dvojité, ale dvojitá čára je vidět pouze příležitostně; je to kvůli prozíravosti marťanských inženýrů. Celý venkov je na stejné úrovni a velmi se báli povodně; Všude tam, kde si mysleli, že je důvod se obávat přílišného úniku vody v případě nouze, byl vybudován druhý paralelní kanál, který zachytil jakýkoli potenciální únik a bezpečně jej odvedl.

Kanály samotné nejsou vidět v pozemských dalekohledech; to, co vidíme, je pruh zeleně, který se objevuje na zemi na obou stranách kanálu pouze v době, kdy do něj proudí voda. Stejně jako Egypt existuje pouze díky Nilu, tak velké oblasti na Marsu existují pouze proto, že existují kanály. Z každého z nich vycházejí menší kanály, které vedou několik mil do okolní krajiny a pak se rozdělují na tisíce drobných potůčků, takže pás země široký sto mil je zcela zavlažován. V této oblasti jsou lesy a obdělávaná pole a vegetace všeho druhu roste v největším množství a tvoří na povrchu planety temný pás, který je pro nás viditelný i čtyřicet milionů mil daleko, když je planeta blízko a příznivé vzdálenost.

Mars je mnohem dále od středu Sluneční soustavy než Země, a proto se Slunce zdá jeho obyvatelům více než o polovinu menší než nám. Přesto je klima obydlených částí planety velmi dobré, denní teplota na rovníku se obvykle pohybuje kolem 70 stupňů Fahrenheita [+21°C], i když nocí, kdy by nemrzlo, není v roce mnoho. Skoro žádné mraky, obloha je většinu roku úplně jasná. Obyvatelná zóna je tak z velké části ušetřena problémů s deštěm nebo sněhem. Marťanský den je o pár minut delší než náš, jejich rok je téměř dvakrát delší než náš a změna ročních období v obyvatelné části je velmi malá.

Navenek se Marťané od nás příliš neliší, až na to, že jsou mnohem menší. Nejvyšší muži neměří více než 1,5 metru a většina z nich je o dva až tři palce [5–7,5 cm] nižší. Podle našich měřítek jsou poněkud široké, mají velmi velkou kapacitu hrudníku – skutečnost, která může být spojena se zředěným vzduchem a v důsledku toho s potřebou hlubokého dýchání, aby se krev plně nasytila kyslíkem. Civilizované obyvatelstvo Marsu je jedna rasa a prakticky neexistuje žádný rozdíl v rysech nebo pleti, kromě toho, že stejně jako my existují blondýnky a brunetky, přičemž někteří lidé mají lehce nažloutlou pleť a černé vlasy a většina vlasů žluté a modré resp. fialové oči – trochu norský vzhled. Oblékají se většinou do pestrých barev, a obě pohlaví nosí téměř beztvarý oděv z nějakého velmi měkkého materiálu, který padá přímo z ramen na nohy. Obvykle mají bosé nohy, i když někdy nosí něco, co vypadá jako kovové sandály nebo pantofle s páskem kolem kotníku.

Mají velmi rádi květiny, kterých je velmi mnoho, a jejich města jsou postavena podle obecného plánu zahradního města a domy jsou obvykle jednopatrové, ale postavené kolem dvorů a umístěné na velké ploše. Domy vypadají zvenčí, jako by byly postavené z barevného skla, a skutečně použitý materiál je průhledný, ale je vyroben tak, že zatímco lidé uvnitř si užívají téměř nerušený výhled do svých zahrad, nikdo venku je vidět, že se to děje v domě.

Domy se nestaví z bloků, ale materiál se taví a lije do forem; při stavbě domu se nejprve vyrobí jakási dvojitá forma z kovu vyloženého cementem a poté se roztaví kuriózní sklovitá hmota a nalije se do formy. Když vychladne a ztvrdne, formy se vyjmou a dům je hotový, kromě nějakého vyleštění povrchu. Dveře nejsou úplně jako naše, protože nemají panty ani šrouby a otevírají a zavírají se šlápnutím na určitá místa v zemi venku nebo uvnitř. Nehoupají se na pantech, ale vstupují do stěn z každé strany. Všechny dveře, veškerý nábytek a kování jsou kovové. Vypadá to, že stromek se téměř nepoužívá.

Na celé planetě se používá pouze jeden jazyk, kromě několika divokých kmenů, a tento jazyk, stejně jako všechno v jejich světě, nevypadal jako náš, ale byl vytvořen, aby šetřil čas a úsilí. Je zjednodušený do poslední myslitelné míry a neexistují v něm žádné výjimky. Mají dva způsoby, jak zaznamenat své myšlenky. Jedním z nich je mluvit do malé krabičky s náustkem na jedné straně, něco jako telefon. Každé takto vyřčené slovo je naneseno mechanismem v podobě složitého znaku na malou kovovou destičku a při vyslovení zprávy destička vypadne. Jsou na něm jasně viditelné karmínové značky, které jsou pro znalé dobře čitelné. Dalším způsobem je psaní rukou, ale to je mnohem obtížnější operace, protože používá velmi obtížnou formu těsnopisu, kterou lze napsat tak rychle, jak mluvit. Tímto typem jsou tištěny všechny jejich knihy, které jsou obvykle ve formě svitků z velmi tenkého pružného kovu. Ikony na nich jsou extrémně malé a je zvykem je číst přes lupu, pohodlně upevněnou na stojanu. Má mechanismus, který rozvine svitek před lupou libovolnou rychlostí, takže člověk může číst, aniž by se knihy vůbec dotkl.“ [21].

Veškerou práci vykonávají stroje nebo ochočená zvířata, což vám umožní užívat si dlouhý život bez nemocí. Mars však není rajská zahrada. Vládne tam autokratická monarchie, která vládne železnou pěstí a místo náboženství kvete do extrému dovedený materialismus. Před několika sty lety Marťané tuto situaci zpochybnili vytvořením tajné společnosti. Jeho účastníci studovali mesmerismus a spiritualismus a někteří z nich dokázali vyvinout pozoruhodné psychické schopnosti.

„Alespoň někteří členové tajné společnosti se naučili bez větších obtíží překračovat prostor, který nás odděluje od Marsu, a proto se v různých dobách pokoušeli manifestovat prostřednictvím médií na seancích nebo byli schopni metodami, které se naučili, vtisknout myšlenky v myslích básníků a spisovatelů. Informace, které jsem uvedl výše, jsou založeny na pozorováních a výzkumech během různých návštěv planety; téměř vše však bylo možné nalézt v dílech spisovatelů za posledních třicet nebo čtyřicet let, a ve všech takových případech to bylo navrženo někým z Marsu, ačkoli samotný fakt takového návrhu byl (alespoň v řadě případy) pozemskému spisovateli zcela neznámé.

O našem budoucím domově Merkuru toho víme mnohem méně než o Marsu, protože návštěvy na něm byly ukvapené a vzácné. Mnohým by se zdálo neuvěřitelné, že život jako ten náš by mohl existovat na Merkuru, kde Slunce vypadá nejméně sedmkrát větší než to naše. Vedro však není vůbec tak intenzivní, jak by se mohlo zdát. Bylo mi řečeno, že je to kvůli vrstvě plynu na okraji atmosféry Merkuru, která brání pronikání velké části tepla. Nejničivější ze všech možných bouří na Merkuru je ta, která byť jen na okamžik naruší stabilitu tohoto plynného obalu. Když se tak stane, vytvoří se na něm jakási vířivka, kterou na okamžik projde paprsek přímého slunečního světla. Takový paprsek okamžitě zničí vše živé, co mu stojí v cestě, a spálí veškeré palivo. Naštěstí jsou takové bouřky vzácné.

Gravitační síla na Marsu i Merkuru je více než poloviční než na Zemi, ale na Marsu jsem si nevšiml, že by tato výhoda byla nějak zvlášť využívána. Na Merkuru jsem si všiml, že dveře domů byly ve značné výšce nad zemí a dostat se k nim vyžadovalo pro nás impozantní gymnastický výkon, a na Merkuru stačí jen nepatrný skok. Všichni obyvatelé této planety jsou od narození obdařeni éterickým viděním. Pamatuji si, že jsem na to poprvé upozornil, když jsem sledoval dítě, které sledovalo pohyby nějakého lezoucího tvora; Viděl jsem, že když vstoupil do svého obydlí, mohl stále sledovat své pohyby, i když byl hluboko pod zemí.“ [22].

Leadbeater, na kterého novodobí theosofové neradi vzpomínají, tehdy nevylezl ze skandálů, z nichž byl jeden horší než druhý. Zavrženíhodná láska k malým chlapcům, a zjevné šarlatánství však jeho příběh nečiní méně zajímavým.

Rádio, spiritismus a telepatie

Radiokomunikace, která se sotva zrodila, dala vzniknout mnoha pověstem o rádiových signálech z Marsu. Slavný vynálezce Nikola Tesla (1856-1943) tvrdil, že osobně přijal signály z „rudé planety“ v roce 1899. [23]. O novinku se začali zajímat i spiritisté.

Princezna D’Antouni v roce 1907 tvrdila, že obdržela spiritistickou zprávu, že musela přesvědčit vynálezce rádia Guglielma Marconiho (1874-1937), aby se pokusil komunikovat s Marsem. Marťané se snaží kontaktovat Zemi, ale jejich signály jsou ignorovány. [24].

Snad nejznámější postavou, která se pokusila spojit telepatii, spiritualismus a „astrální východ“ s rádiem, byl právník Hugh Mansfield Robinson z Londýna. Před „kontaktem“ s Marsem měl rád východní náboženství a křesťanskou mystiku. Jednoho večera v roce 1918 se jeho syn zeptal, jak mohou Marťané vyslat signál na Zemi, a v tu chvíli Robinson vycítil něčí přítomnost. Byla to Marťan, o kterém Robinson později zjistil, že se jmenuje Umaruru (Marťan pro „milovaný“). Řekla: „Pojď se mnou, ukážu ti to.“ Právník cítil, jak opouští tělo.

„Chytil jsem syna za ruku, abych zůstal při zemi. Druhou rukou, která patřila astrálnímu tělu, jsem vzal Umaruru za ruku. Letěli jsme rychlostí světla. V polovině jsem ucítil tah zpět. Bylo to místo, kde se srazily rádiové vlny z Marsu a Země a vytvořily chaos. Ale Boží milost mi dovolila to překonat. Před sebou jsem viděl obrovské červené světlo – Mars. Byli jsme blíž, blíž a blíž a sestupovali jsme dovnitř rozhlasové stanice. Umaru zakřičel: „Tento muž je médium, vstupte do jeho těla.“ Udělal jsem to a viděl jsem všechno jeho očima. Viděl jsem spoustu rádiových věží s blikajícími jiskrami a přijímacími anténami. Ale rotace Marsu způsobila strašlivé napětí v éterickém pásu, který mě váže k opuštěnému tělu. Cítil jsem, že jsem ve velkém nebezpečí. Jako by mě vytrhla napnutá guma, měl jsem pocit, že se řítím zpátky na Zemi. O čtyři minuty později jsem se vrátil a řekl synovi, co se stalo.“ [25].

Podle Robinsona se Marťané pokoušeli signalizovat Zemi zhruba od roku 1900. Nyní ho mají, pomocníka na Zemi.

Obr.10 Hugh Mansfield Robinson během jednoho z experimentů.

V roce 1921 Robinson a radiový inženýr Ernst Rogers požádali zaměstnance jedné z londýnských rozhlasových stanic, aby ve stanovený čas přijali marťanský signál. Signál byl přijat. Robinson operátorům řekl, že těch osm písmen „UM GA WA NA“ není nesmysl, ale marťanská fráze znamenající „Bůh je vše ve všem“.

„Umaruru mi chtěl popřát všechno nejlepší k narozeninám,“ dodal. – „Požádal jsem, aby experiment vyslal signál, který by trval čtvrt hodiny. Dostali jsme to dvakrát za sebou s velkou silou.“ [26].

Žádost byla předána Marťanům nikoli rádiem, ale telepaticky. Robinson cítil blížící se další komunikační sezení podle bolesti v levém spánku. Při intimních rozhovorech zjistil, že Umaruru je vdaná paní, má syna. Svůj minulý život strávila na Zemi, v Egyptě.

Pozemšťané ji znali pod jménem Kleopatra. Marťané nám chtějí pomoci, ale neřeknou nic „nad rámec toho, co jsme schopni vnímat na současné úrovni vědy a morálky.“
Soudě podle kreseb a soch Robinsona mají civilizovaní Marťané špičaté hlavy s obrovskýma ušima, vysokými účesy a čínskými rysy. Muži jsou vysocí přes dva metry, ženy jsou o něco nižší. „Kouří dýmky a pijí čaj z hubičky čajové konvice“, živí se třemi „elektrifikovanými“ jablky denně.

Robinsonovy příběhy přitahovaly malou pozornost až do října 1926, kdy obdržel telepatickou zprávu od Marťanů, kteří slibovali poslat tři slova v marťanštině, „opesti nipitia secombra“, do rozhlasové stanice v Londýně ve stanovený čas. Robinson vložil dříve známá slova do zapečetěné obálky. Když se příběh dostal do tisku a začal výsměch, rozhlasová stanice s ním odmítla spolupracovat. Pokud byl signál z Marsu, nebyl slyšet. Jiná londýnská rozhlasová stanice, na kterou upozornil právník, si dvakrát spletla první písmeno Marsu.

„Mezi svědky bylo několik zkušených telegrafistů,“ napsal o této zkušenosti časopis Popular Wireless. „O tajemné povaze signálů nepochybují.“ Dvě písmena Morseovy abecedy přijatá bez volacích znaků byla sama o sobě neobvyklá. Ale stejně nevysvětlitelně děsivé ticho před zprávou. Hlasitost komerčních stanic náhle utichla a úplně zmizela, a na pozadí podivného ticha se objevila písmena „M“. Bylo to všechno tajemné a záhadné, což vyvolalo senzaci mezi kritickým davem, který zaplnil místnost.“ [27]

Obr.11 Robinsonova hlava Umaruru (Healdsburg Tribune, 10. listopadu 1928).

Robinson se znovu proslavil o dva roky později. V říjnu 1928 poslal právník do vesmíru radiogram z Rugby Station. Fráze „Mars ze Země, s láskou“ ho stála 36 centů za slovo. Robinson a další svědci se sešli v domě A. M. Lowa a čekali na odpověď z Marsu. Najednou Robinson jako v transu zamumlal: „Říkali, že ho teď posílají. Vše je v pořádku.“

O osm minut později přišla z rádia dlouhá zpráva a o několik minut později další. „Bylo to velmi tajemné,“ řekl Lowe, „ale stěží to byla zpráva z Marsu. Musím se však přiznat, že nevím, kdo to předal. Nebyla to obyčejná zpráva, ale dlouhá řada nečitelných teček a čárek. Například na jednom místě bylo 11 teček následovaných třemi čárkami.“

Sama Umaruru popřela, že by šlo o marťanský signál. Telepaticky odpověděla Robinsonovi: „Mars nedostal žádnou zprávu. Nezkoušejte znovu používat Rugby station, zkuste to znovu v Americe. Teď jdi domů do postele a neztrácej odvahu. Pro dnešek jsi toho udělal dost.“

Novináři se ptali, co si o mimozemském rivalovi myslí jeho žena. Paní Robinsonová se ve výrazech nestyděla: „O záležitostech na Marsu nic nevím. Zakázala jsem experimenty v domě v mé přítomnosti. Nevím, jestli mého manžela někdo podporuje, ale tyhle nesmysly už tady nebudou.“ [28].

Ve stejné době Robinson tvrdil, že má nahrávku státní hymny Marsu, získanou prostřednictvím média. Parapsycholog Nandor Fodor s ním šel za médiem, kterou byla manželka londýnského kněze, paní St. John James, ale nebyl nijak zvlášť ohromen. Slyšel jen „hlasité blábolení… nejhorší napodobenina mediumshipu, jakou jsem kdy viděl.“ Fodor byl také přítomen neúspěšnému pokusu o radiový kontakt v roce 1929, kdy měl Robinson obdržet marťanskou „píseň z dovolené“. V prosinci Robinson znovu poslal zprávy do vesmíru z rozhlasové stanice v Rio de Janeiru. To, co už bylo komické, se stalo fraškou, když tvrdil, že mu asistuje jasnovidný pes.

Naposledy si ho noviny připomněly v roce 1933. Novinářům řekl, že kontakt pokračuje. Včera večer mluvil prostřednictvím paní Jamesové s Umaruru a dvěma dalšími Marťany. Robinson přehrál zvukovou nahrávku Umaru hlasem paní Jamesové, která zjevně promlouvala k lidem sužovaným Velkou depresí: „Vzdejte se peněz, vášní a přepychu. Obraťte se se svými problémy k Bohu. Vraťte se k prostému životu a vaše dřívější velikost se vrátí.“ [29].

Při vzpomínce na jeho setkání s Robinsonem o čtvrt století později ho Fodor nazval „kluzkým, jako úhoř v lidské podobě.“ [30]. Možná měl podnikavý právník asistenty, kteří mohli ve stanovený čas vyslat signál z míst blíže než Mars, nebo rádiový přenos, zakódovaný děrnou páskou, obsahoval hodinový mechanismus, který předtím nainstaloval.

Dunninger versus Marťané

Slavný kouzelník Joseph Dunninger (1892-1975) odhalil stovky šarlatánů, kteří si říkají média. Nejprve spolupracoval s Harrym Houdinim (1874-1926) a po jeho smrti pokračoval v „křížové výpravě“ proti podvodníkům. V jeho praxi docházelo také k odhalení těch, kteří se snažili využít hlasité slávy Marťanů.

„Pamatujete si, jak před pár lety byli posluchači v panice kvůli dramatickému rozhlasovému vysílání imaginární „Invaze z Marsu?“ No, podvodná spiritistická média si také pamatují přenos a využívají důvěřivost veřejnosti. Lidé již obměkčení pověrami se dají snadno oklamat. Vědět to je hlavní trik šarlatána. Materializující média tedy brzy začala používat vše marťanské, samozřejmě na přísně „vědeckém“ základě.

Tak jsem potkal Marxu, marťanské médium, které tvrdilo, že dokáže ztělesnit podivné bytosti z Rudé planety a přivést je zpět. Spolehliví informátoři mi řekli, že se při její seanci objevily živé kuriozity, aby zmizely beze stopy. Takže když mě její manažer pozval na návštěvu jedné z materializací, ochotně jsem souhlasil.

Marxa měla obyčejný spiritistický salon, ale samotné médium bylo mladé a atraktivní, v ostrém kontrastu s obézními dámami středního věku, které se obvykle zhmotňují.
Místnost měla v rohu „pracovnu“ se závěsy vpředu a tenký vnitřní závěs s elastickými šňůrami, který uzavíral mezeru uprostřed – záruka budoucího podvodu. Diváci seděli venku v půlkruhu. V „studovně“ byla jediná židle, ke které mělo být médium přivázáno.
Aby dokázala, že nepoužívá žádné přístroje, Marxa se klidně svlékla. Když Marxa pověsila šaty na židli poblíž „studovny“, ujistil se, že teď je na ní příliš málo látky, aby v ní něco skrylo, a nikdo se neodvážil proti ní něco namítat. Poté, co zůstala v botách, punčochách a spodním prádle, byla přivázána k židli provazy, které jí poskytl manažer. Dostal jsem nejdelší provaz ze všech, ale klienti trvali na tom, že už je dostatečně svázaný, a tak jsme se stáhli na židle venku a manažer zatáhl závěsy.

Najednou byla v místě seance zima. Manažer uvedl, že marťanský duch, zvyklý na polární teplotu, je nucen zde teplotu snížit, aby přežil svou krátkou návštěvu.

Vnější závěsy se pohnuly a z „pracovny“ se vynořilo to nejpodivnější stvoření, jaké jsem kdy viděl. Na první pohled to nemohla být Marxa, protože půvabné médium bylo dvakrát vyšší než ta ohavná příšera. Tvor z Marsu byl kulatý a zavalitý, s hlavou, která vypadala jako vypouklý výčnělek na jeho těle. Poskakovalo na chodidlech, které byly prakticky mimo jeho tělo, bez nohou, a dokonce i v červeném světle vypadaly jeho hrozné rysy až příliš zřetelně. Jeho tvář byla ošklivě žlutá, oči a rty tenké a široké, nos jako rozdrcený meloun. Ženy křičely a muži ucouvli, když kolem skákala živá hrůza. Byl jsem na samém okraji, a když se na mě to stvoření podívalo, uhnul jsem i se židlí. S triumfálním pohledem se monstrum otočilo a vrátilo se ke „studovně“. Při druhém skoku klopýtlo a rozpláclo se s velmi lidským výkřikem, načež jsem vyslovil jediné slovo: „Světlo!“ Tvor se natáhl téměř do lidské velikosti a snažil se vstát. Natáhl jsem ho ještě dál a chytil hřeben nad jeho hlavou. Když ztratilo neobvyklé roucho, které mělo na sobě, svědci viděli tu nejúžasnější proměnu, která se kdy v seance odehrála.

Bytost z Marsu se stal Marxou. Její převlek byl jednoduchý, ale při pohledu pod červeným světlem překvapivě účinný. Vzala vnitřní závěs skříně, ten s pružnými šňůrami, a omotala ho kolem sebe. Když dřepěla uvnitř, vypadala opravdu hrozně. Pokrčila ramena na kolena a snížila svou výšku. Marxa byla akrobatka a „hadí žena“ a její svižné skoky na podlaze připomínaly ruský tanec. Žlutý obličej se šikmýma očima a zploštělým nosem byl vytvořen pomocí jedné z jejích punčoch přetažených přes hlavu. Hedvábí se natáhlo do žlutého filmu a napnutá látka zkreslila dívčin obličej do ošklivé grimasy. To vše se ztratilo, když jsem chomáč tvořený špičkou punčochy stáhl a utrhl.
Podvodníci vděčili vědě za chladnou atmosféru. Manažer Marxy tajně odvíčkoval dvoustěnnou baňku obsahující kapalný vzduch, což snížilo teplotu v místnosti, zatímco médium vyklouzlo z jejích provazů a rychle se zamaskovala.

Odhalení Marxy bylo dílem mých rukou. Nechali mi dlouhý kus provazu, který mi bránil uvázat médium. Proto jsem jeden její konec přivázal ke vzdálené židli a druhý konec ke svému. Lano ležící na podlaze nebylo v červeném světle vidět. Když médium skočilo hluboko do kruhu, ucukl jsem v předstírané hrůze. Lano bylo napnuté, pomyslné monstrum klopýtalo a vrátilo se do „kanceláře“ a Marxa se rozvalila na podlaze.
V „pracovně“ jsme našli lana visící z rukou a nohou židle. Jednoduše z nich vyklouzla a měla v úmyslu vlézt zpět, až se vrátí do „studovny“. Samozřejmě by si oblékla punčošku a pověsila vnitřní závěs tam, kam patřila. Mohli jsme prohledat prostory a nenašli jsme nikoho, kdo by se tam skrýval, a nikdo by si nemyslel, že to stvoření je Marxa.“ [31].

Další „marťanští“ podvodníci, kteří měli tu smůlu, že narazili na Dunningera, se pokusili vyhrát jackpot větší, než kolik zaplatili za vstup do spiritistického salónu Marxy.

„Kam až zašla marťanská raketa, se ukázalo, když mě skupina finančníků nedávno požádala o radu ohledně mimozemské jízdy. Byl navržen vynálezcem na základě instrukcí z média, které mělo komunikovat s brilantními mozky Marsu…

Šli jsme do laboratoře a našli jsme vynálezce, jak předvádí model, ze kterého doufal, že sestrojí stroj v plné velikosti. Před námi byla složitá řada ozubených kol a pístů na čtvercové skleněné tabuli, podepřené čtyřmi skleněnými nohami a velkou dřevěnou základnou. Zařízení bylo uzavřeno odnímatelným skleněným uzávěrem. Tento brilantní mechanismus plynule uvedl do pohybu svislou tyč s kovovými kuličkami popisující široký kruh pod úhlem 45 stupňů.

Stroj pracoval nepřetržitě měsíc pod bedlivým dohledem soukromých detektivů pracujících nepřetržitě. Podle vynálezce přijímal energii přímo z Marsu díky takzvanému meziplanetárnímu projektoru.

Po prozkoumání zařízení jsem požádal o 24 hodin na vyjádření. Během této doby jsem podnikl kroky, o kterých jsem si byl jistý, že podvod odhalí. Když jsme se vrátili, abychom uzavřeli dohodu, stroj stále běžel a transové médium překládalo zprávy z marťanského jazyka.

Vynálezce se rozzářil, když jeden z finančníků vytáhl šekovou knížku, ale v tu klíčovou chvíli jsem ukázal na auto a ono najednou k údivu všech kromě mě zastavilo. Mým signálem bylo prostě elektrické světlo na chodbě; když se vypnul, věděl jsem, že auto zastaví, když jsem udělal své gesto. Domluvil jsem se s elektrotechnickou společností na dočasném výpadku proudu a „mimozemský motor“ selhal, když přestala fungovat světla.
Podvodníci se zdráhali odhalit tajemství triku, když jsme slíbili, že nebudeme stíhat. Jedna ze skleněných nohou stojanu byla dutá. Uvnitř byla skleněná tyč, která šla pod základnu, kde ji roztáčel malý elektromotor. Tyč byla připojena k viditelnému mechanismu a dodávala mu energii.“ [31].

Samozřejmě, že v těch letech byli lidé, kteří upřímně věřili, že jsou v kontaktu s Marsem. Bylo jich tolik, že „lovec duchů“ Harry Price ve svých pamětech takovým osobnostem věnoval celou kapitolu. Jeden z nich tvrdil, že Marťané jsou jako améby a množí se štěpením. Price od něj dostal dopis z psychiatrické léčebny o dva roky později. Nešťastný pacient požádal o vzácný minerál, o kterém Harry nikdy neslyšel.“ [32].

Létající talíře z Marsu

S nástupem éry UFO rozkvetlo marťanské téma jako nikdy předtím. Četní „experti“ sebevědomě ukazovali na Mars, a když statistiky ukázaly, že vlny pozorování UFO se shodovaly s opozicemi Marsu, spekulace se změnily v jistotu. Nyní kontaktéři začali říkat, že pro ně Marťané přiletěli v „létajícím talíři“ a uspořádali exkurzi na jejich domovskou planetu.

Obr.11 Mars posílá na Zemi „talíře“. (Časopis Cartoon in Life, 21. července 1947).

Našli se však i tací, kteří po staru přiletěli na Mars „v astrálním těle“. William Ferguson tvrdil, že humbuk kolem UFO v roce 1947 ho nepřekvapil, protože „talíře“ viděl při předchozích návštěvách Marsu. Fergusonova fixace na téma „rozšíření“ všeho možného je stejně působivá jako mimozemská odhalení.

„Když marťanská výprava konečně dorazila k Zemi, patřil jsem k občanům, kteří nebyli vůbec vyděšení ani nadšení. „Létající talíře“, „létající disky“ – samozřejmě, měl jsem je znát, protože jsem na nich jezdil. Byly to malé lodě vyslané z obrovské mateřské lodi vznášející se 10 000 mil nad zemskou atmosférou. Meteorický roj, záblesky světla a další podivné jevy, ke kterým došlo v roce 1947, byly expandující látky, které Marťané vypustili do zemské atmosféry. V mé laboratoři tehdy došlo ke 100% nárůstu expanze vody, se kterou jsem pracoval, což pro mě bylo absolutním důkazem přítomnosti expandujících látek uvolňovaných Marťany během návštěvy „létajících disků“ na Země.

Blíží se velká, velkolepá událost, které se všichni chceme zúčastnit, a jsem si jistý, že se tak stane v roce 1956… Mohu všechny pozemšťany ujistit, že se nyní nacházíme v nádherném období vývoje Země. Vstoupili jsme do fáze jeho expanze a v důsledku toho se vše stane novým a krásným pro požitek a štěstí každé bytosti.“ [33].

Další astrální cestovatel Ernst Norman letěl na Mars v doprovodu osobního průvodce, Marťana jménem Nur El. Na planetě viděl všemožné ještěrky a mutantní mravence, kteří se podle Nur El objevili po atomových experimentech. Marťanská města jsou podzemní a vzájemně propojena tunely o průměru stovek metrů. Někdy tyto tunely vystupují na povrch jako trubky; jsou to právě oni, které astronomové ze Země berou jako kanály. [34].

Celý tento konglomerát fikcí a fantazií se přes noc zhroutil, když americká sonda Mariner 4 v roce 1965 poslala na Zemi první snímky Marsu. Místo lesů, měst a kanálů zachytily neživé pouště a krátery, kde vědci neočekávají, že by našli něco většího než červy. Od té doby musí kontaktéři pro fantazie hledat místa daleko, kam lidstvo brzy nedosáhne. Současní mimozemšťané pocházejí z hvězd vzdálených desítky a stovky světelných let.

Informační šum výmyslů, podvodů, šarlatánství, tichého šílenství a upřímných bludů doprovází všechny problémy, které se týkají lidí, zvláště tam, kde věda neřekla své poslední slovo. Filtrování šumu je velmi obtížné, ale pokud se chceme vypořádat s neofolklórem, kde je obsah příběhů důležitější než jejich autenticita, budeme muset trávit čas filtrováním všech možných nesmyslů a přitom nevylučovat nic na dně filtr.

Moderní kontaktování a „channeling“ vypovídá více o psychologických problémech jednotlivců a společnosti jako celku, než o mimozemšťanech a „exaltovaných pánech“. Spiritismus nedal lidstvu důkaz o životě po smrti, kryptozoologie nemohla získat přesvědčivé důkazy o přítomnosti tvorů neznámých vědě, o kterých očití svědci sebevědomě mluvili, parapsychologie také rok od roku upadá, a dává přednost utrácení grantů na statistické zpracování milionů nesmyslných testů se Zennerovými kartami a kostkami. Lidský faktor, zanášející vše informačním šumem, je nejslabším článkem každého výzkumu. Možná v budoucnu umělá inteligence, zbavená všech slabin, dokáže skoncovat tam, kde selhala zranitelná a k sebeklamu náchylná lidská mysl.

Literatura

1. Swedenborg, E.: De Telluribus in Mundo Nostro Solari. L., 1758, § 85, 89–90, 93. Online: https://newchristianbiblestudy.org/exposition/translation/earths-in-the-universe-chadwick/ Flammarion, C.: O mnohosti světů obydlených (La pluralité des mondes habités), 1861, s. 366.
2. Davis, A.: The Principles of Nature, Her Divine Revelations, and a Voice to Mankind. NY, 1851. s. 198–200.
3. Подмор, Ф.: Спиритизм. Т. 1. СПб., 1904. С. 185–186.
4. The Latest from Mars. Daily Plain Dealer [Cleveland]. Jan. 13, 1858.
5. Flammarion, C.: Světy imaginární a reálné (Les mondes imaginaires et les mondes réels), 1865, s. 190.
6. Denton, W.: The Soul of Things, or, Psychometric researches and discoveries. Vol. 3. Boston, 1874. s. 241.
7. Tamtéž, s. 255.
8. Gaston, H.: Mars Revealed, or Seven Days in the Spirit World. San Francisco, 1880. s. 34–35.
9. Tamtéž, s. 200–201.
10. Tamtéž, s. 208.
11. Flammarion, C.: Obecná kosmogonie (Cosmogonie universale), 1857, s. 400
12. An Eccentric Man // Grand Valley Times, May 17, 1901.
13. Torquet, Ch.: L’Appel d’un autre monde // Je sais tout, Nov. 15, 1906. s. 405.
14. Now We’ve Got It // Darling Downs Gazette [Qld]. May 8. 1897. s. 3.
15. Man Who Says He Visited Mars // The World [NY]. Dec. 5. 1897.
16. News from Mars // Borderland. Vol. 4. № 4. 1897. s. 406–409.
17. Flournoy, Th.: From India to the Planet Mars. NY-L., 1900.
18. Jung, C. G.: Zur Psychologie und Pathologie sogenannter occulter Phanomene. Leipzig, 1902. s. 46.
19. Hyslop, J.: The Smead Case // The Annals of Psychical Science. Aug. 1906. s. 69–105.
20. Flournoy, Th.: Spiritism and Psychology. NY-L., 1911. s. 138–139.
21. Leadbeater, C.: The Inner Life. Vol. 2. Chicago, 1922. s. 276–279.
22. Tamtéž, s. 283–285.
23. Tesla, N.: Promises Communication With Mars // The Times [Richmond]. Jan. 13, 1901, s. 8.
24. Message to Mars // Fort Worth Telegram. Feb. 3, 1907.
25. Fodor, N.: The Haunted Mind. NY, 1959, s. 265.
26. Tamtéž, s. 266.
27. Tamtéž, s. 260–261.
28. Psychic’s Wife Sets Foot Down Upon Further Attempt To Communicate With Martian Maiden // Warren Tribune. Oct. 24, 1928.
29. Clark, J.: Psychic Martians // Fate. Vol. 61. №4. 2008, s. 14–16.
30. Fodor, N.: The Haunted Mind. NY, 1959, s. 263.
31. Dunninger, J.: Seers and Suckers // San Antonio Light. July 9. 1944, s. 22–23.
32. Price, H.: Confession of a Ghost-Hunter. L., 1936, s. 117–130.
33. Ferguson, W.: My Trip to Mars. Chicago, 1954, s. 14
34. Norman, E.: The Truth about Mars. Los Angeles, 1956, s. 19–21.

Michail Gerštejn, https://www.ufo-com.net/