Kde se berou kruhy v obilí?

Vysvětlení fenoménu je skryto pod zemí?

Umění vyrobené z padlých klasů se začalo objevovat mezi obilninami po celém světě. Kdo je nakonec jejich autorem?

Čím více se blíží konec léta, tím častěji se projevuje fenomén zvaný „anglické kruhy“. Tak se nazývají podivné vzory tvořené padlými klasy obilí i kukuřice. V Anglii je jich vždy víc než kdekoli jinde.

Obr. Kresba v anglickém hrabství Wiltshire: objevila se 19. července 2012

Po několik desetiletí se vědci škrábali na hlavě a snažili se pochopit, jak kresby vznikají? Jaké síly pokládají klasy obilí? Odkud se berou – tyto síly?

Původní hypotézu navrhuje Stanislav Smirnov, experimentální fyzik, řádný člen Ruské geografické společnosti.

Ve středověku obviňovali čerty

„Kruhy v obilných polích jsou dlouhodobým fenoménem,“ říká vědec. – „Na slavné rytině z roku 1687 „Ďábel s kosou“ je viník vyobrazen. Neschopni si jinak vysvětlit vznik zázračně úhledných kruhů, lidé obvinili zlé duchy – čerty a čarodějnice. Takové myšlenky přežily téměř do naší doby.“

Obr. Ve středověku se věřilo, že démoni kosili pšenici na polích

Existují zprávy o kruzích v obilí, které se objevily před 70. lety minulého století ve Velké Británii, Austrálii, Německu, Francii a dalších zemích. Ale v té době se to stávalo jen zřídka. A nevyvolalo to velké pobouření veřejnosti. Rozruch nastal asi před 40 – 50 lety, kdy se kruhy začaly často objevovat v anglických hrabstvích Wiltshire a Hampshire. Kupodivu Anglie stále drží vedení, pokud jde o počet kruhů.

Je zvláštní, že nejprve obiloviny tvořily jednoduché kruhy, ležící ve směru hodinových ručiček, ale později se začaly objevovat kruhy s opačným směrem.

Od roku 1986 se začaly pozorovat prstence, nejprve jednotlivé, později vícečetné. Formy kreseb nabývaly stále bizarnějšího a složitějšího vzhledu. Začaly být doplňovány lineárními prvky. A někdy se místo dokonalých kruhů objevily eliptické nebo vejčité.

Kresby byly složitější nejen rok od roku, ale i měsíc od měsíce. Pokud byly v dubnu až květnu zaznamenány kresby nejprimitivnější formy a malé velikosti, pak se v době sklizně zvětšily. Stal se bizarním. Kolem hlavního návrhu by mohlo vzniknout mnoho dalších.

Stalo se, že se lidem přímo před očima objevily kruhy. Stonky rostlin byly bez zjevného důvodu položeny na zem během dvou nebo více sekund. Poté pozorovatelé pocítili slabý poryv větru. Někdy lidé v tuto dobu nebo o den dříve viděli na obloze svítící koule.

Bez ohledu na konkrétní kruhový vzor, ohnuté stonky obilnin nevykazovaly žádné vážné poškození a stonky byly ohnuté pouze na dolních kolínkách. Někdy byly stonky spleteny do velmi úhledných copů.

Tyto charakteristické znaky a skutečnost, že stonky nebyly mechanicky poškozeny a dále rostly, odlišují skutečné kruhy od falešných. Takových je také dost.

Stávalo se, že nové detaily výkresu se neobjevily okamžitě, ale se zpožděním až několika dnů. Nové detaily navíc neodporovaly předchozímu designu, ale jakoby jej doplňovaly ve stejném stylu. To je velmi důležitá okolnost. Ostatně z toho jistě vyplývá, že proces vzniku kruhů není nijak spojen s žádným pohybujícím se aktivním principem: s atmosférickými víry, elektrickými výboji ionosféry, letadly, vesmírnými mimozemšťany, zvířaty. To je možné pouze v případě, že zdrojem tvorby kruhů v obilí je zemská kůra.

Obr. Tento obrázek se objevil ve stejném Wiltshire 19. června 2012

Obr. 20. července 2012 doplnil další

Záření z hlubin

Ještě v minulém století vědci z University of Denver v USA experimentálně objevili elektromagnetickou emisi (záření), kterou vytváří žulová kostka pod tlakem odpovídajícím tlaku v útrobách země. Podobné experimenty kdysi prováděli ruští vědci na Tomské polytechnické univerzitě pomocí výkonného lisu IP-500, který dokázal stlačit vzorky hornin do bodu zničení. Emise se začaly zjišťovat i při nízké zátěži. Ale jeho hladina se prudce zvýšila před zničením vzorku, kdy se pokryl trhlinami.

Pak dokonce vznikly přístroje, které měřily intenzitu elektromagnetického záření z podloží. Používají se v dolech, aby se zabránilo otřesům hornin.

Záření z podloží často doprovází otřesy. Například v Číně byly při zemětřesení v roce 1976 na obloze vidět záblesky bezprecedentního jasu. A v některých oblastech byly spáleny listy stromů a zahradních rostlin.

V Turecku v roce 1999, těsně před zemětřesením, se mořská voda zahřála. V Kanadě krátce před hlavním otřesem v říjnu 2012 vyskočily ze zasněžené země světelné koule. To vše jsou projevy elektromagnetické emise z podloží, kde není nikdy klid, už jen proto, že kompresně-extenzní vlny se v důsledku lunárně-slunečních přílivů několikrát denně valí po zemské kůře. V zeměpisné šířce Moskvy – s amplitudou až půl metru.
Z hlubin tedy vycházejí proudy elektromagnetického záření, jejichž konstantní složku určuje obrovský statický tlak a proměnnou složku určují tektonické dynamické procesy: zemské přílivy, praskání, zlomy, posuny. I při slabých zemětřesení o síle pouhých 2-3 jednotek, které lidé prakticky nepozorují, se uvolňuje značná energie ve formě mechanických pohybů – asi 10 miliard Joulů (J). Energie uvolnění elektromagnetického pole je stejného řádu.

Elektromagnetické toky procházející hloubkou nitra pronikají atmosférou až do ionosféry. V roce 1979, při letu nad zdrojem silných zemětřesení, zaznamenal satelit Interkosmos-19 ionosférické poruchy.

Mikrovlnná trouba na obilném poli

Před několika lety byl proveden experiment. Stonky rostlin z čeledi trávovitých byly umístěny do mikrovlnné trouby. Jako další zátěž byl přidán i hrnek vody. Jakmile bylo záření zapnuto, stonky se začaly ohýbat na slabých místech – podkolenních – přímo před našima očima. Po 10 – 12 sekundách se klásky dotkly palety. Za tuto dobu byla vynaložena v objemu 20 litrů energie 6 tisíc J (600 W x 10 s). Stonky vypadaly úplně stejně jako ve skutečných kruzích v obilí – žádné poškození kromě ohnutí.


Obr. Pokud jsou klásky vloženy do mikrovlnné trouby…

… začnou se ohýbat již po několika sekundách

Z tohoto experimentu vyplývá, že k vytvoření kruhu o průměru řekněme 7 metrů s výškou stonku 1 metr bude potřeba elektromagnetické pole o celkové energii asi 10 milionů J. Kde ale bere takové množství energie na malé oblasti v otevřeném poli?

Představme si, že pod obilným polem v hloubce 400 metrů došlo k pro člověka nepostřehnutelnému zlomu husté horniny o skromné velikosti – např. rovné 3. Výpočty ukazují: šíření např. i přes slabě absorbující suchou písku, elektromagnetické záření na ploše sedmimetrového kruhu bude řádově pouze 5 tisíc J. Což je výrazně méně než energie potřebná k ohnutí stonků po celé ploše kruhu.

Situace se může radikálně změnit, pokud se podél dráhy elektromagnetického toku setká s tzv. skalní čočkou (geologické těleso tvarem blízké čočce). Představme si také, že relativní dielektrická konstanta této čočky je větší než u suchého písku. Takovou horninou by mohla být například křída – druh vápence.

V souladu se zákony elektrodynamiky dojde v čočce k lomu elektromagnetických vln, které se soustředí do kuželové zóny. Navíc, podobně jako při proudění vody na řece za podpěrou mostu, pokud není čočka ideálně tvarována, mohou v původně laminárním elektromagnetickém proudění vznikat víry. A stane se turbulentním.

Na dráze turbulentního elektromagnetického proudění je zvláštní místo – hranice mezi zemí a atmosférou. Pokud je při vstupu tohoto proudění do atmosféry síla elektromagnetického pole dostatečná pro intenzivní ionizaci molekul vzduchu, pak se zde může vytvořit oblak plazmatu, který vytváří nelinearitu a disperzi prostředí. Navíc dielektrická konstanta plazmatu může nabývat záporné hodnoty, což může vést k odrazu elektromagnetických vln. Plazmový mrak vytvořený elektromagnetickým vírem se pro něj se zrcadlovými stěnami může stát pastí, stejně jako je zemská ionosféra zrcadlovou pastí pro rádiové vlny určitých frekvencí. Elektromagnetické víry proudění generované emisí vnitřku spadají do takové pasti s jasně definovanými hranicemi, určenými podmínkou záporné hodnoty dielektrické konstanty plazmatu. V tomto případě vzniká to, čemu se v moderní fyzice říká soliton – částice podobná vlna, která může existovat nejen při působení původního proudění, ale i nějakou dobu po jeho zastavení.

V tomto případě tvoří zachycený elektromagnetický vír a plazmové těleso neoddělitelný komplex. Vír, který nese hlavní energii komplexu, tvoří plazmu, která zase brání víru, aby se rozptýlil. Ukazuje se, že elektromagnetický vír si na sebe dělá past.

Vlivem blízké země bude mít povrchový elektromagnetický vírový soliton tvar zploštělého rotačního tělesa – nejspíše disku nebo torusu (koblihy). V závislosti na podmínkách šíření toku může být průměr solitonu několik až desítky metrů, někdy i stovky metrů. V našem příkladu s průměrem vápencové čočky asi 200 metrů se hustota energie zaostřená na úrovni zemského povrchu v přízemním kruhu o průměru 7 metrů oproti pouzdru bez takové čočky zvýší 2 tisíckrát. Pak se intenzita pole v tomto solitonu bude rovnat síle pole v mikrovlnce, a proto se po deseti sekundách objeví dokonalý kruh spadlých obilných stonků.

Plazma povrchového solitonu má nízkou hustotu, a proto není v místě tvořícího se kruhu pozorováno žádné proudění vzduchu. Stonky rostlin zapadají do kruhu jakoby samy od sebe. Směr pokládky je určen směrem pohybu ionizovaných molekul vzduchu unášených vírem elektromagnetického pole. Nakloněný vírový disk vytvoří elipsu nebo přímkový segment. Pokud má soliton tvar torusu, pak může ve středu kruhu zůstat trs vertikálně stojících rostlin nebo se dokonce může objevit prstenec.

Obr. Záření z hlubin, zesílené čočkami, vytváří elektromagnetické víry – právě ty „nástroje“, které se používají k malování obrazů v polích.

Na konci krátké životnosti solitonu nebude jeho energie stačit ke splnění podmínek vlastní existence (nelinearita, disperze a záporná dielektrická konstanta) a past se zhroutí. Elektromagnetický vír, který z něj unikne, se rozplyne a ponese s sebou ionizované molekuly vzduchu, jak dokazuje slabý poryv větru, který pozorovatel pociťuje.

Pokud se tak stane na polích neobilných rostlin, pak se objeví také podobné údaje, ale jejich kvalita bude mnohem horší kvůli odlišnému provedení stonků. A někdy se kruhy nebo kruhy objeví ne na polích, ale v písku, ve sněhu. Je také zřejmé, že obrovské kruhy, které se objevují na ledu Bajkalu v zimě, jsou také důsledkem elektromagnetických emisí v důsledku místní tektonické dynamiky. Koneckonců, Bajkal se nachází v oblasti silné tektonické poruchy.

V turbulentním proudění může být mnoho vírů. Pak může skupina spojených pozemních solitonů současně nebo postupně „kreslit“ několik spojených postav. Pokud se dynamika lámání podloží v daném místě zastaví a po nějaké době bude pokračovat, bude proces „kreslení“ také pokračovat. Mimochodem, v kruzích na obilných polích často selhává elektronika a lidem se v hlavě šíří jakýsi šelest. To znamená, že tok pozemské energie zde ještě nevyschl a může poškodit zdraví. Není divu, že se zvířata těmto místům vyhýbají. Lidé zde také nemají absolutně co dělat – kruhy lze prohlížet pouze zvenčí. Letadla by také neměla létat přímo nad kruhy, aby se vyhnula zachycení v kuželu soustředěného pozemského záření.

Země kruhů a čoček

Odhalení mechanismu vzniku kruhů v obilí umožňuje vysvětlit všechny rysy tohoto jevu. Nejprve se ukáže, proč se kruhy nejčastěji tvoří v Anglii. Ano, protože právě zde, zejména v hrabstvích Wiltshire a Hampshire, je mnoho slavných nízkých křídových kopců, které tvoří samotné geologické čočky, které soustřeďují energii nestacionárních procesů podloží.

Obr. Číslo „14“ označuje oblasti Velké Británie bohaté na ložiska křídy. Zde vznikají hlavně kruhy v obilí.

Jiné země mají také ložiska křídy. Rusko není výjimkou. Například u Bělgorodu leží křída ve vrstvě tlusté stovky metrů. Lentikulární čočka se tu ale hledá těžko. Mnohem snazší je to v oblasti Volgogradu, kde byla díky expedicím organizace Kosmopoisk identifikována anomální zóna „Medvedí hřbet“, ve které je pozorováno mnoho vypálených obrazců na trávě. V této oblasti Povolží s hřebenem nízkých kopců jsou podmínky jako v anglickém hrabství Hampshire. A pokud by v těchto místech bylo mnoho udržovaných polí s obilnými plodinami, pak by se dalo očekávat i velké množství kruhů.

Další otázkou je, proč se na podzim zvyšuje intenzita tvorby kruhů v obilí a složitost jejich vzorů? Ano, protože na podzim rostou stonky obilovin, jejich hmota a klasy se zvětšují. Zároveň se zvyšuje zatížení stonku, který je tak náchylnější k vnějším vlivům. Práh potřebné energie solitonů klesá a více jich tento práh překonává, což může být faktor ovlivňující četnost výskytu a rozmanitost kruhů v obilných polích.

Do konce léta klesá nasycení horních vrstev zemské kůry vodou s odpovídajícím poklesem útlumu elektromagnetických vln vyzařovaných z nitra.

Čím více metráků zrna z hektaru, tím bizarnější obrázek

Racionální vysvětlení nachází i rok od roku nárůst frekvence výskytu kruhů. Výnosy pšenice se v Anglii za poslední století doslova ztrojnásobily. Zvětšená hmota klasu více zatěžuje stonek a tím zvyšuje jeho citlivost na účinky elektromagnetického pole.

Mimochodem, v Rusku se výnos pšenice blíží anglickému ukazateli před sto lety, kdy byly kruhy v obilí v Anglii stejně vzácné jako nyní u nás.

Proč jsou ale obrazce někdy tak bizarní, že někteří lidé věří, že jsou dílem mimozemské inteligence?

Ve skutečnosti je rozmanitost a rozmarnost těchto kreseb dána rozmanitostí struktury různých částí zemské kůry a procesy lámání podložních hornin během tektonické aktivity. To vede k obrovské rozmanitosti forem elektromagnetických toků vystupujících z útrob do atmosféry. A geometrickou dokonalost kreseb určuje vírový základ solitonů. Opakuji, nakloněný vírový disk vytvoří elipsu nebo úsečku přímky. Pokud má soliton tvar torusu, objeví se prsten. Pokud se aktivní zlomový bod dostane hluboko do skály, pak se místo prstencové figury na pole „vykreslí“ odvíjející se spirála nebo řada soustředných prstenců či spirál.

Pokud se v břidlici (vrstvené hornině) vyskytne šikmý zlom, lze na pole „nakreslit“ tabulku se sloupci a řadami šikmými solitonovými víry. Obraz se dramaticky zkomplikuje, pokud existuje několik aktivních poruchových bodů.

V zásadě mohou specialisté v oblasti elektrodynamiky, je-li to žádoucí, vysvětlit vznik jakéhokoli vzoru na polích bez jakékoli účasti mimozemské inteligence.

Obr. Anglické kruhy se někdy stávají základem vtipů. Na fotografii je novinový článek o kruzích, objevených se na mužské hrudi.

Kulový blesk bez bouřky

Očití svědci mnohokrát pozorovali kulový blesk za jasného počasí. Někdy doprovázejí vznik kruhů v obilí.

A je to pochopitelné, protože nad tímto místem, v ohnisku lomeného elektromagnetického proudění podloží, může vzniknout i vírový elektromagnetický soliton. Navíc hustota plazmatu v nebeském solitonu může být mnohem vyšší než v pozemském díky lepšímu zaostření pozemského záření. Je pravda, že si nelze představit, že by geologické čočky se svými drsnými tvary dokázaly zaostřit pozemské záření na objem pomeranče nebo malé koule (typický objem kulového blesku). To znamená, že nebeský soliton, odstraněný z povrchu země, se ve snaze snížit energetické ztráty sám smrští do malého kulovitého tvaru.

A plazmoid ho následuje. Současně se zvyšuje hustota plazmatu. V důsledku toho se plazmoid staženého solitonu objeví ve formě svítícího objektu.

Je zřejmé, že tento objekt, zrozený z podloží, může vzniknout v atmosféře nejen nad obilnými poli, ale obecně na jakémkoli místě, kde je dynamika podloží a geologické čočky. Soudě podle pozorování těchto svítících objektů, zrozených bez účasti bouřky, jsou jejich vlastnosti totožné s vlastnostmi kulových blesků generovaných výboji bouřky. Proto lze nebeský svítící objekt zrozený z hlubin klasifikovat také jako kulový blesk.

Z identity vlastností kulových blesků různého původu vyplývá, že jejich struktura je stejná – všechno jsou to kompaktní vírové elektromagnetické solitony. Proč by tedy samotný mechanismus jejich vzniku neměl být podobný? Pohybující se náboj lineárního blesku generuje kolem sebe silné střídavé  elektromagnetické pole. Trajektorie lineárního bleskového náboje, jak je známo, je přerušovaná čára. Při každé změně směru pohybu náboje se objeví vírová složka toku bleskového elektromagnetického pole. Ve vzduchu ionizovaném elektromagnetickým polem blesku se objevuje plazma, zachycující elektromagnetický vír do pasti za vzniku elektromagnetického solitonu. Poté, co se soliton smrští na velikost koule, jeho plazmoid začne zářit. Přesně to samé, co se děje na obloze s elektromagnetickým vyzařováním z interiéru. Takto lineární blesk generuje kulový blesk.

Po skončení přílivu energie mohou po gradientních čarách elektromagnetického pole Země začít putovat kulové blesky jakéhokoli původu. Protože jeho základem není hmota, ale elektromagnetické pole, může se pohybovat proti větru, odpařovat kroužky na rukou lidí, procházet dielektrickými materiály (například sklem) atd. Na konci jeho krátké životnosti přestávají být splněny podmínky pro existenci solitonu (nelinearita, disperze, záporná dielektrická konstanta média) v důsledku spotřeby jeho energie a kulový blesk exploduje (u kulového blesku o velikosti malé kuličky, množství energie odpovídá 1 kg TNT) nebo prostě zmizí…

Vraťme se na obilné pole, kde se tvoří kruh. Přízemnímu solitonovi blízkost země nedovoluje smrštění do kulového blesku, a proto nemá svůj nepostradatelný atribut – svítící plazmoid.

Velký povrchový soliton, který při vytvoření 7 metrového kruhu nese energii 5 milionů J, a kulový blesk o velikosti malé koule mají přibližně stejné množství energie. Ale zároveň se v nich koncentrace energie tisíckrát liší. Pokud tedy kulový blesk zasáhne obilné pole, nezůstanou po něm úhledné kruhy padlých zrn, ale malé skvrny rostlin spálených na popel. Z dobrého důvodu tedy můžeme říci, že kulový blesk nemá nic společného s kruhy v obilných polích. Nejsou relevantní ani v těch vzácných případech, kdy malé svítící kuličky létají přímo nad výsledným kruhem.

Pozn. red. I když fenomén byl notně zprofanován padělateli i mnoha nadšenci, včetně mnoha výtvarníků, dojista existuje a přinesl mnohá poučení i hypotézy, z nichž tato není od věci.