Záhadná úmrtí ptáků

Podařilo se rozluštit tajemství dávného záhadného úhynu ptáků
V roce 1961 došlo k hromadné sebevraždě ptáků v Kalifornii. Tisíce racků a bouřňáků spadlo z nebe do města Capitol, který se nachází na pobřeží Monterey Bay jižně od San Franciska.

Tato záhada inspirovala Alfreda Hitchcocka pro vytvoření thrilleru „Ptáci“ (The Birds, 1963).

Co způsobilo takovou záhadu?

Až nyní biologové z Louisianské státní univerzity prozkoumali pozůstatky ptáků z roku 1961, a dospěli k závěru, že důvodem jejich podivného chování byla otrava jídlem.
Našli v žaludku ptáků abnormálně vysoké množství kyseliny C15H21NO6, toxinu, napadající nervový systém a způsobující dezorientaci v prostoru.

Tato látka se dostala do těla ptáků přes ančovičky a sépie, které jsou důležitou součástí jejich stravy.

Ty se zase naopak živí planktonem, a 79 procent zkoumaných vzorků planktonu z roku 1961 byly kontaminovány touto chemikálií.

Jak se ale dostala do oceánu?

Podle některých vědců hlavními viníky otravy jsou pesticidy z okolních polí.

Další soudí, že plankton otrávily odpadní vody, vypuštěné do moře.

Podobné případy byly zaznamenány v oblasti Monterey Bay několikrát.

Případ z města Beebe

Připomeňme, že v noci 1. ledna 2011 popadalo na americké města Beebe v Arkansasu zhruba 3000 mrtvých kosů.

„Mrtvá těla ptáků pokryla ulice, nádraží, silnice,“ – řekl novinářům zástupce místní správy Robbie King. „Nebylo možné projít, aby se nenarazilo na jejich pozůstatky.“

Podle mínění ornitologů kosy zlikvidoval silvestrovský ohňostroj. Ptáci se prý snažili uniknout jasným zábleskům a hluku, a snesli se příliš nízko. Srazili se s různými předměty, naráželi do nich a zemřeli.

S touto verzí nedávno přišla Karen Rowe – zástupce Komise pro ochranu přírody a rybářství státu Arkansas (Department of Wildlife and Fisheries). Také vysvětlila, že mrtví ptáci nebyli kosi, ale jejich blízcí příbuzní – tzv. Vlhovec červenokřídlý (Agelaius phoeniceus).

Podobné případy „záhadného úmrtí ptáků“ mají jedno společné. Dochází k nim v důsledku náhlého osvitu terénu, nejčastěji silnice, v době po dešti, kdy vysvitne slunce. Letící hejno ptáků je oslněno odrazem slunečních paprsků od mokré vozovky, a dezorientované letí přímo k zemi. Nárazem na tvrdou vozovku ptáci umírají. Málokdo si všimne, že mimo vozovku na měkké půdě mrtví ptáci nejsou, nebo jen výjimečně.