Co je to Zeta a „Planet X“?

„Zeta“ je předpokládaná mimozemská rasa, jejíž zprávy údajně přijímá kontaktérka Nancy Lieder z Wisconsinu. (Obvykle se uvádí jen její křestní jméno).

Objevila se na internetu se svými zprávami od Zeta v roce 1995, a brzy získala značný ohlas mezi stoupenci New Age, kontaktéry s mimozemšťany, a konspirátory všeho druhu.

V ČR její zprávy přinášely hlavně blábolivé weby (samozřejmě v placených sekcích), a tak tato „moudra“ zůstala omezena na okruh placených příznivců.

Co nám vlastně rasa Zeta říká?

Kdo si přečetl některé ze zpráv, nebo kdo si dal práci s překladem, se přesvědčil, že jde o neskutečné žvásty.

Tak například:

Když se objevila kometa Hale-Bopp v roce 1995, prohlásila Nancy, že neexistuje – že jde jen o dezinformační kampaň za účelem odvrátit lidi od příchodu Planety X.

Podle jejích internetových stránek (1) byla Planet X spatřena na souřadnicích, daných jí civilizací Zeta na počátku roku 2001, dále se zobrazila v infračerveném spektru dvakrát v lednu 2002, koncem roku 2002 až do počátku roku 2003 a poté vyfotografována amatérskými astronomy.

Tato žena středního věku, která ani neví, kterým koncem se do dalekohledu podívat, určovala údaje k Planet X, a samozřejmě fotografie údajné záhadné planety byly úplné nesmysly.

Nancy vyhlašovala, že 68 procent lidí může vidět Planet X v průběhu dubna roku 2003, ale samozřejmě pouze ti „poučení“. Ostatní lidé neviděli nic. (2)

Podle Zeta se Planet X měla přiblížit k Zemi na počátku roku 2003, způsobit posun pólů a masivní katastrofu. „Dvanáctá planeta bude viditelná pro obyčejného člověka asi 7 týdnů před posunem, bez použití dalekohledů,“ říká Nancy. „Planeta X bude mít zřetelný červený vzhled, s pohybem měsíců… Přesto očekáváme, že NASA, a spíše jejich lokajové, budou vysvětlovat Planet X jako cokoli jiného, jako komety, asteroid, apod. Zkrátka, v květnu 2003 bude Planet X obrovské těleso a nebude možné ji přehlédnout, ale vláda se bude snažit vás přesvědčit, že vlastně vidíte něco jiného. V létě 2003 bude zkáza dokonána.“

Samozřejmě, že se nikdy nic nestalo.

V průběhu června 2003, Nancy ohlašovala četné údajně bizarní jevy, jako nevysvětlitelné sluneční skvrny, kruhy kolem Měsíce a Slunce, apod., což měly být „znamení doby“, a bylo připsáno blízkosti nebezpečné Planety X. Nancy trvala na tom, že rotace Země se zastaví, ale odmítla upřesnit hodinu nebo den.

Její následovníci si měli pečlivě všímat doby východu a západu Slunce, a pozice Slunce, aby bylo včas zjištěno, kdy katastrofu Země lze očekávat. Ale když tyto katastrofy stále nepřicházely, většina z jejích amerických následovníků upřela pozornost jinam.

V posledních létech se aktivita této bláznivé komunity poněkud zeslábla, a zdá se, že čeká na svou novou příležitost…

Odkazy:

(1) ZetaTalk, online: http://www.zetatalk.com/
(2) ZetaTalk – RationalWiki. online: https://rationalwiki.org/wiki/ZetaTalk