Záhadná písma a šifry minulosti (1)

Badatelé si stále neví rady s obsahem některých starých tajemných zpráv, neodhalili je ani s pomocí počítačové techniky a nejmodernějších metod dešifrování
1) Rongo-rongo

Tak se nazývá 25 zachovalých dřevěných desek s hieroglyfickými nápisy obyvatel Velikonočního ostrova


Jako první se začal o tabulky zajímat roku 1868 biskup z Tahiti Tepano Yaussen.

2) Holubí anebo Kamenná kniha

– znaky, vyryté na ploché kameny, se nachází v ústí řeky Indel (přítok řeky Vyg, která teče do Bílého moře nedaleko Bělomorska), je považována za záhadu století. Nadšenci se domnívají, že artefakt obsahuje unikátní informace o zdrojích síly, moci a vzniku vesmíru.

3) Šifry, vytištěné na sedmi čínských zlatých odlitcích.

Od roku 1933 jsou uloženy v muzeu Šanghaji. Jsou na nich zašifrované piktogramy, a jen zlomek zpráv se skládá z písmen a čínských znaků.

Nápisy v čínštině odkazují na transakci, jejíž částka přesahuje 300 milionů dolarů.

4) Šifra Dorabella

– vytvořil ji britský skladatel Edward Elgar. Šifra představuje dopis z 87 znaků, který Elgar poslal v roce 1897 své mladé přítelkyni Doře, dceři kněze Pennyho.

Dora ale význam těchto znaků nepochopila, ale zmínila se o tom ve svých pamětech. Po této zmínce se šifrou zabývali mnozí specialisté, ale odhalit její obsah se dosud nepodařilo.

5) Šifra d’Agapeyeffa

Anglický kartograf ruského původu, Alexander d’Agapeyeff, podal první zmínku o ní v roce 1939 v knize o základech kryptografie „Kódy a šifry,“ kde vytvořil svůj vlastní kód.

V dalším vydání knihy ale d’Agapeyeff řekl, že zapomněl způsob, jakým text zašifroval. Odborníci se domnívají, že kód je nerozluštitelný vzhledem k tomu, že se d’Agapeyeff dopustil chyby při šifrování.

6) Taman shud

– příběh šifry, pojmenovaný „Taman shud“ je detektivní příběh. V roce 1948 v Adelaide (Austrálie), na pláži Somerton našli tělo muže bez dokladů, kterého nebylo možné identifikovat. Měl na sobě svetr a kabát, přestože, že byl horký den. Nebylo jej možné identifikovat ani podle otisků prstů. Pitva ukázala, že muž měl břicho plné krve a jeho orgány byly rozšířené. Na železničním nádraží našli jeho kufřík, ve kterém byly kalhoty s tajnou kapsou.

V ní měl kus papíru vytržený z jakési knihy se slovy „Taman shud“ a nedbale načmáranými pěti řádky. Význam zprávy nebyl dodnes odhalen.

Fragment šifry „Taman shud“:
WRGOABABD
MLIAOI
WTBIMPANETP
MLIABOAIAQC
ITTMTSAMSTGAB

7) Chaocipher

Až do nedávné doby patřilo k nejtěžším šifrám historie také šifra chao, kterou nedokázal nikdo odhalit během života jeho tvůrce.

Šifru vynalezl John F. Byrne v roce 1918 a téměř 40 let se marně snažil jej vnutit americkým úřadům.

Ale v květnu 2010 členové jeho rodiny věnovali všechny zbývající dokumenty Národnímu muzea kryptografie v Marylandu, a specialisté mohli pochopit jeho metodu.