Tutanchamon pocházel z Kavkazu?

Genetici tvrdí, že více než polovina Evropanů jsou příbuznými egyptských faraónů, kteří ovšem pocházeli z oblasti Kavkazu
Senzačních výsledků dosáhli biologové z centra genealogických výzkumů iGENEA v Curychu, kteří zkoumali DNA extrahovaný z mumie faraóna Tutanchamona.

Generální tajemník Nejvyšší rady pro památky Egypta Egyptské arabské republiky, Zahi Hawass, oznámil, že vzorky DNA z legendárního chlapce-faraóna bylo možné získat z jeho kostí – konkrétně z levého ramene a levé nohy.

„Byly tam vytvořeny velmi přesné otvory, kterými mumie nebyla poškozena,“ ujistil Hawass.

Zdůraznil, že hlavním cílem studie DNA mumií bylo objasnění vztahů v rodině faraóna, což bylo dodnes velmi matoucí, zatížené tajemstvím a incestem.

Odborníci z iGENEA porovnávali DNA Tutanchamona a moderních Evropanů.

A ukázalo se, že mnozí z Evropanů jsou faraónovi příbuzní. V průměru polovina mužů v Evropě jsou příbuzní „faraóna“, v některých zemích jejich podíl dosahuje 60-70 procent – jako například ve Velké Británii, Španělsku a Francii.

Obr.1 Lord Carvarnon, organizátor odkrytí Tutanchamonovy hrobky, zkoumá mumii. A neví, že našel příbuzného

DNA srovnávali s tzv. Haplogroups – charakteristickým souborem fragmentů DNA, které jsou předávány z generace na generaci, téměř beze změny. Příbuzní Tutanchamona se ukazují podle společné haplogrupy pod názvem R1b1a2.

Kupodivu, tato faraónova R1b1a2, tak častá u mužů v Evropě, je velmi vzácná mezi současnými Egypťany – nepřekročila jedno procento.

„Je velmi zajímavé, že Tutanchamón je geneticky Evropan,“ říká Roman Scholtz, ředitel Centra iGENEA.

Studie švýcarských biologů opět potvrdila: moderní Egypťané nejsou potomky faraónů. Prostě nemají s nimi – svými starověkými vládci – téměř vůbec nic společného. Což určitým způsobem vysvětluje zvláštnosti egyptské společnosti…

Obr.2, 3 Takto vypadá Tutanchamón bez pokrývek

„Myslím, že společný předek egyptských faraónů a Evropanů žil na Kavkaze, asi před 9500 lety,“ řekl Scholz. „Přibližně před 7000 lety, se jeho přímí potomci rozšířili po celé Evropě. A některý se dostal do Egypta, a stal se jejím vládcem. Ukazuje se, že nejen prapředek Tutanchamóna, ale on sám byl kavkazského původu. Možná, že šlo o Gruzínce, Osetince, Dagestánce. Nebo dokonce Čečence…“

Ale co staří Egypťané? Znamená to, že moderní Evropané nemají ke Kavkazanům daleko, pokud jde o genetickou podobnost.

Ale proč se tak liší fyzicky osoba kavkazské národnosti a lidé ze západní Evropy?

Jen další výzkum může rozplést toto tajemství.

Egyptští vědci pokračují ve výzkumu DNA mumií

Genetické analýzy, provedené již v egyptskými biology již dříve ukázaly, že Tutanchamon trpěl řadou závažných onemocnění.

Chlapec trpěl křehkostí kostí, rozštěpem patra, kulhal, táhl za sebou levou nohu a chodil o holi.

První obnovení vzhledu faraóna podle jeho lebky ukázalo velmi atraktivního mladého muže.

Důkladnější skenování ukázalo, že chlapec měl ke kráse daleko.

Nebyl přímo ošklivý, jak to bylo představeno některými lékaři, kteří tvrdili, že zvláštní genetické poruchy přeměnily Tutanchamóna téměř v ženu – s tlustými stehny a prsy. Dále protáhly lebku, prodloužily ruce a měl pavoučí nohy.

To všechno vyvolalo u ufologů předpoklady, že se chlapec stal obětí cizích genetických experimentů nebo byl sám kříženec s mimozemšťany.

Hawass potvrdil: i tak neuvěřitelné hypotézy tu jsou. Avšak pouze na základě analýzy obrazů faraóna, nikoli na důkazech. A data ukazují, že je nepravděpodobné, aby Tutanchamon pocházel z jiné planety. To samé ale nelze říci s jistotou o předcích tohoto chlapce.

Obr. 4 Poprvé se chlapec předvedl jako neuvěřitelné hezký

Obr. 5 Nyní se ukazuje, že Tutanchamón byla osoba kavkazské národnosti 

Otec znám, matka neznámá

Egyptští vědci zkoumali DNA 16 mumií. Srovnávací analýza našla mezi nimi blízké příbuzné mladého faraóna.

Našli babičku – Tiyu, matku faraóna Achnatona. Achnaton sám – mumie pod kódem KV55, jak se očekávalo, byl skutečně otcem Tutanchamóna.

Matka – mumie s kódem KV35YL. Kdo to byl, není dosud známo. Možná, že sestra Achnatona, snad Nefertiti sama, která byla jeho první manželkou.

Tajemství dvou malých mumií

Během nynějších výzkumů Egypťané ukázali mumie dvou dětí, které ležely v Tutanchamónově hrobce.

I když byly objeveny už v roce 1922 při vykopávkách známého Howarda Cartera a lorda Carvarnona, jen málo lidí ví o těchto hrozných nálezech.

Z nějakého záhadného důvodu, se o existenci malých mumií příliš nepsalo.

Jsou uschovány na Lékařské fakultě Káhirské university. A nikdy nebyly vystaveny.

Pouze jeden západní vědec získal přístup k těmto dětem před více než 30 lety.

Obě mumie – embrya – jsou předčasně narozené dívky. Velikost jedné je 30 centimetrů, druhé 38,5 cm. Soudě podle velikosti, věk se odhaduje u první asi pět měsíců, a druhá asi sedmi měsíců.

„V roce 1969 jsem pracoval s ostatky Tutanchamona,“ řekl Robert Connolly, antropolog z University v Liverpoolu (Velká Británie). „Identifikoval jsem jeho krev. V roce 1979, já a moje kolegyně z Norska Katherine Helier jsme měli příležitost prozkoumat jedno z dětí – to větší. Krevní skupina se shodovala s mumií faraóna.“

Vědec si je téměř na sto procent jistý, že Tutanchamón byl otec alespoň jedné z dívek. A možná obou. A dívky byla dvojčata, bez ohledu na rozdíl v růstu.

„To se děje,“ vysvětlil Connolly, „když jedno z embryí v děloze roste rychleji, přebírá živiny druhému.“

Obr. 6 U mumie Tutanchamona byly uloženy dvě děti

Zahi Hawass, oznámil, že na základě analýzy DNA, provedené na univerzitě v Káhiře, potvrdily otcovství Tutanchamona. A řekl, že větší dívka byla už 9 měsíční. S největší pravděpodobností zemřela už při narození.

U menší mumie to zatím není jasné. Ale jeho matka byla pravděpodobně manželka faraóna. Ve věku 12 let si Tutanchamón vzal 13 letou Anhesenamun – dceru Nefertiti a Achnatona, tedy dceru svých prarodičů. Do manželství tak vstoupili téměř dva sourozenci.

Ale stále musí padnout konečné potvrzení.

Obr. 7 Zahi Hawass u mumie Tutanchamona před zkoumáním CT