FBI odtajnila dokumenty o UFO

Spadly v Novém Mexiku tři „létající talíře“ s mimozemšťany?

V roce 2011 došlo k odtajnění několika materiálů o UFO z archivů FBI. Zatímco novináři se předháněli v líčení toho, jak jsou ufologové nadšení ze zveřejněných materiálů, ukazuje to jen jedno – že si zatím nikdo nedal práci (ani nemohl z důvodu krátké doby od zveřejnění) s překladem zmíněných materiálů. Spíše opisuje jeden od druhého.

Zmíněné materiály jsou k vidění zde (1).

Letmé nahlédnutí neskýtá však žádné důvody k senzacím ani k nadšení, o kterém se novináři rozepisují.

Např. tento dokument hovoří sice o nálezu šestiúhelníkového disku u Roswellu, ale zavěšeného k balónu o průměru 6 m. Logicky tedy ani náznak, že by šlo o něco záhadného, notabene „mimozemského“. Spíše přesně to, co bylo už jednou odtajněno – že u Roswellu došlo k pádu zařízení systému tajného projektu Mogul. (2)

Těžko tedy v dokumentech čekat něco jiného.

Pokud se hovoří o hlavním sólokapru těchto zpráv – tedy nálezu 3 létajících talířů, je třeba si uvědomit, že nejde vůbec o Roswell 1947!

Jde o převyprávěné povídačky dvou podvodníků, Leo Gebauera a S. Newtona, kteří rozehráli širokou hru se svými podvodnými přípravky na těžbu ropy a zlata, které údajně získali z těchto havarovaných talířů v Aztecu. Jde o události daleko pozdější, tedy léta 1949 – 1952. Tato historie je ufologům dávno známá, i to, že ji vyšetřovala FBI. (3)

FBI nyní pouze odtajnila informace o celé mystifikaci.

Přesto budeme dokumenty zkoumat i nadále, pokud budou čitelné.

Spadly v Novém Mexiku tři „létající talíře“ s mimozemšťany?

8.dubna 2011 se na oficiálním webu FBI objevily oficiální dokumenty o UFO – zprávy od agenta pro vedení FBI ze dne 22.března 1950
Dokumenty, které se objevily na oficiálních stránkách FBI (vault.fbi.gov), vyvolaly v médiích pozdvižení.

Jde o „létající talíře“, které tedy existují. Spolu s mimozemšťany. Je to tak? Co se píše v dokumenech?

22.března 1950 agent Guy Hottel hlásil řediteli FBI Edgaru Hooverovi to, co druhý agent (příjmení přeškrtnuto) slyšel od důstojníka letectva (příjmení přeškrtnuto). Konkrétně, jde o havárii UFO na jihu USA.

Zpráva agenta FBI ze dne 22.března 1950

Text zprávy zní takto:

  • „Jak tvrdí tazatel z Air Force, tři takzvané létající talíře byly vyzvednuty v Novém Mexiku. Byly popsány jako kulatého tvaru se zvýšeným středem a průměrem asi 50 stop (15 metrů). V každém byli nalezeni tři, člověku podobné bytosti, ale o velikosti tři stopy (1 metr), oblečené v oblecích velmi elastického kovového materiálu. Každé tělo bylo do něj oblečeno jako pilot vysokorychlostního letadla nebo jako zkušební piloti.
    Podle slov informátora pana (přeškrtnuto), byly talíře nalezeny v Novém Mexiku díky tomu faktu, že vláda v této oblasti má velmi výkonné radary, které, jak předpokládá, byly schopen narušit řídící systém talířů.“

Zprávy o talířích veřejnost spojuje s tajemnou katastrofou, ke které došlo v tomtéž státě Nové Mexiko, u Roswellu, kde 2.7.1947 údajně havaroval „létající talíř“. Celou pravdu o tom, co se tam stalo, stále ještě neznáme.

A proto jsou tyto zprávy spojovány s roswellskou katastrofou.

Novináři spustili vítězoslavný pokřik – hurá, mimozemšťané existují! FBI předběhlo vojáky, kteří celá desetiletí zatloukají, že o nějakých mimozemšťanech ví.

Ne. Ve zprávě agenta Hottel není řeč o Roswellu, ale o pozdějších událostech, odehrávajících se v letech 1949 – 1950.

Zpráva je pravdivá. Nejde ale o nejčerstvější zprávu od FBI. Ta byla odtajněna již v 70. letech minulého století. Ale kdo o tom dnes ví, kromě ufologů?

Už tehdy bylo známo, že zveřejnění bylo vyprovokováno činnosti dvou podvodníků a mystifikátorů – Silase Mason Newtona a Leo Gebauera.

Už ve 30. letech minulého století prodávali důvěřivým americkým obchodníkům „naftové oblasti“, poté, co lili naftu do suchých studní. 🙂

Obr.: Podvodníci Silas Mason Newton a Leo Gebauer působili solidním dojmem

Jak vznikla jejich historie s létajícími talíři?

V roce 1949, Newton a Gebauer „rozpracovali“ další „kavku“ – důvěřivého milionáře z Denveru – jistého Hermana Fledera. Prodávali mu „tajné magnetické zařízení,“ které ukazuje neomylně k rezervoáru ropy či ložisku zlata.

A přišli s originální historkou: oznámili, že v těchto zařízeních je použita mimozemská technologie z havarovaných „talířů“. A to v době, kdy se zprávy o mimozemských talířích šířily po celé Americe.

Obr.: Milionář s mimozemským přístrojem

12. října 1949, přes svého známého šprýmaři publikovali první zprávu o mimozemšťanech v časopise „Variety“. Ale nebyla příliš důvěryhodná, nevyvolala žádnou odezvu.

Tehdy Newton a Gebauer za pomoci dalších kamarádů – George Koehlera z Denveru, manažera rozhlasové reklamy – zorganizovali rozhlasové vysílání. Až to přineslo úspěch. Následovaly další zprávy v tisku. A 8. března 1950 Silas Newton přednášel dokonce na Universitě v Denveru!

Na veřejných přednáškách Newton vykládal, že o katastrofách talířů ví od „odborníků na magnetismus“, a byl s jejich svolením v tajné laboratoři, kde viděl „talíře“ i těla humanoidů. První „talíř“, podle jeho slov, spadl u Aztecu v Novém Mexiku.

Uvnitř bylo 16 mrtvých „malých lidí“, o velikosti kolem jednoho metru, „se stejnou fyzickou strukturou jako lidé, dobře stavění a oblečení ve stylu roku 1890.“

Jejich těla byla spálená, i když jediným viditelným poškozením talíře byl rozbitý průzor. Talíř nebylo možné totiž nijak otevřít, dokud vojáci nestrčili do průzoru dlouhou tyč a stiskli tlačítko, které otevřelo „magnetické dveře“.

Obr.: Ke katastrofě UFO v Azteku údajně došlo 28.března 1948

Newton se zmiňoval ještě o dvou haváriích talířů. Celkem ve třech „talířích“, bylo, podle jeho slov, 34 mrtvých „mužíčků“.

FBI zareagovalo už 9. března 1950. Denverské oddělení FBI poslalo zprávu s označením „naléhavé“:

  • „Dnes dva zdroje uvedly, že včera nebo den předtím, před studenty z University v Denveru, proběhla jedna, a možná i několik, přednášek, během nichž Silas Newton mluvil o „létajících talířích“, které viděl na vlastní oči. Prohlašuje, že viděl několik takových objektů. Jeden z nich prý spadl ve státě Nové Mexiko. Podle jeho slov, kromě „talířů“, viděl a popsal mimozemšťany, podobné lidem, ale o velikosti jen tři stopy.“

Zpráva z 22. března 1950 je ta samá, která byla nyní zveřejněna na internetu – jde jen o další převyprávění známé pohádky „prodejce s mimozemskými přístroji“, která do FBI došla až oklikou.

Prostě Newtonovi uvěřili, že by pozemské radary mohly narušit radarový systém řízení talířů a způsobit jejich pád.

Rozdíl v počtu mrtvých tvorů byl vysvětlen efektem zkreslení „tiché pošty“: Nevíme, jak dlouho a kde bajka cestovala, než doletěla k uchu důstojníka letectva.

Konec aféry

V září 1950 vyšla kniha Franka Scully „Co se skrývá za létajícími talíři“, v níž byl příběh o talířích převyprávěn ze slov Newtona, Koehlera a Gebauera. Gebauer v knize figuruje pod pseudonymem „Dr. Guy,“ který od roku 1943 – 1945 stál v čele skupiny, sdružující 1700 vědců, jež na základě usnesení vlády pracovala na tajném experimentálním vývoji v oblasti magnetických jevů.

Ve skutečnosti byl Gebauer jen vedoucím laboratoře společnosti Air Research Company ve Phoenixu a Los Angeles, odpovídající hlavně za provozuschopnost zařízení.

Obr.: Scullyho kniha o vynálezu Newtona a Gebauera

Za méně než dva roky milionář Herman Fleder zjistil, že naletěl. 14.října 1952 podal prokurátor na Newtona a Gebauera žalobu, že

  • „podvodně vylákali od Fledera … předem 50.000 US dolarů na pokusné vrty k hledání ropy za pomocí přístrojů, z nichž jeden stál údajně 800.000 dolarů … Tyto dva přístroje byly zkoumány a ukázalo se, že jsou sestaveny z různých vojenských součástek v celkové hodnotě 3 dolary 50 centů…“

FBI zatkla oba podvodníky, kterým hrozilo až 20 let ve vězení a 20.000 dolarů pokuty.

Ale denverský soud rozhodl jinak. Newton a Gebauer byli odsouzeni pouze k podmínce, během níž měli kompenzovat škody způsobené investorům.

Obr.: Noviny, které hovoří o procesu s podvodníky

Teprve s těmito informacemi současná podoba „zpráv“ na internetových stránkách FBI dostává smysl. FBI pouze upozornilo na nové zdroje a vyhovělo těm lidem, kteří se zajímají o UFO.

Odkazy 

(1) http://vault.fbi.gov/UFO 

(2) viz : Tajemství Roswellu odhaleno? KPUFO.CZ, 30. 01. 2010, http://www.kpufo.cz/portal/view.php?cisloclanku=2010013001)

(3) Havárie UFO nebo mystifikace ? (II.), KPUFO.CZ, 11.12.2006. http://www.kpufo.cz/portal/view.php?cisloclanku=2006121101).