Jak začala horečka tajemných vzducholodí

 Kansaský farmář Alexander Hamilton v roce 1897 svým příběhem mystifikoval svět po celá desetiletí

23. dubna 1897 přinesly kansaské noviny Yates Center Farmers Advocate, neuvěřitelný příběh.

Večer 19. dubna 1897 místní rančer Alexander Hamilton, jeho syn a najatý dělník viděli obří vzducholoď doutníkového tvaru, vznášející se nad ohradou u domu.

Hamilton prohlásil, že v koši pod objektem bylo „šest nejpodivnějších bytostí, jaké jsem kdy viděl.“

Právě v té chvíli tři muži slyšeli naříkat tele a zjistili, že je chyceno do smyčky kolem jeho krku a objekt ho táhne nahoru. „Snažili jsme se mu pomoci, ale nešlo to,“ řekl Hamilton, „a tak jsme viděli, jak loď pomalu stoupá a odnáší jalovici a mizí na severozápadě.“

Další den Hamilton šel zvíře hledat. Dozvěděl se, že soused našel tele zmasakrované na jeho pastvině. Soused, podle Hamiltona, „byl velmi zmaten, že nebyl schopen najít žádné stopy po jeho kopytech v měkké půdě.“

Hamiltonovo prohlášení bylo následně přísežně potvrzeno prohlášením tuctu významných občanů, kteří přísahali na pravdomluvnost Alexandra Hamiltona. V následujících dnech byl jeho příběh zveřejněn v novinách po celých Spojených státech a dokonce i v Evropě.

Ufologové objevili tento případ v roce 1960, a příběh se dostal do knih a časopisů.

V roce 1976 však jedna velmi stará žena z Kansasu oznámila, že krátce předtím, než byl příběh uveřejněn v novinách, slyšela jako dítě, jak se Hamilton chlubí své ženě příběhem, který si vymyslel. Hamilton patřil do klubu místních sedmilhářů, kteří se bavili vymýšlením podobných báchorek.