Co leží na dně moří? (1)

Nález v Baltu

V červnu 2011 hledač pokladů Peter Lindberg a jeho tým, zjistil na dně moře mezi Finskem a Švédskem podivný kruhový útvar o 60 metrech v průměru, asi 300 metrů hluboko.

„Nevíme, zda jde o fyzický artefakt. Viděli jsme to v sonaru při pohledu na vrak lodi z první světové války. Tento kruhový objekt se objevil na monitoru,“ vysvětlil Lindberg na FoxNews.com. „Může to být spousta věcí. Pokud je to něco, co neudělal žádný člověk, tedy jde o pozůstatek činnosti jiné formy inteligentního života, bylo by to velké štěstí. Nikdy jsem nevyhrál v loterii,“ dodal.

Názory na kruhový útvar jsou různé – kosmická loď mimozemšťanů, a mohlo by to být i pozůstatek působení zemního plynu, nebo zbytky meteoritu. Jiní tvrdí, že objekt může být přírodní útvar nebo vznikající sopka. Začátkem letošního roku řekl Lindberg, že to může být „nový Stonehenge.“

Posádka jeho lodi byla doplněna 13 výzkumníky, včetně kameramany švédské televize, která bude vše dokumentovat. Průzkum je financována soukromými investory a bankami.

7.6.2012 se potápěči spustili na místo a tvrdili, že jsou opravdu ohromeni. Jde určitě o něco neobvyklého…

Tým zde studoval mořské dno v místě Botnického zálivu mezi Švédskem a Finskem. Dno sledovali i za pomoci sonaru z paluby lodi „Ocean Explorer“.

Baltské moře je místem, kde byla v průběhu staletí pohřbena řada věcí – hlavně vojenských – lodě, letadla, ponorky, a také jejich výzbroj – granáty klasické i chemické, miny a torpéda…

Jenže cíl badatelů není zase až tak vědecký: hledají staré vraky, které převážely šampaňské. Podobné dřívější nálezy přinesly pěkný zisk z jeho prodeje.

Peter Lindberg věří, že tentokrát se podařilo najít něco mnohem cennějšího. A tím je „létající talíř“…

Sonary ukazují jasně : na mořském dně v hloubce 100 metrů leží dokonale kruhový objekt s geometricky pravidelnými tvary na jeho povrchu.

Stručně řečeno, nemůže být součástí přírodního terénu. Objekt je zcela jistě umělého původu.

Švédské a finské noviny přinesly zprávu jako senzaci na titulních stranách. Diskuse, kterou zpráva vyvolala, se nese v jasném duchu – není pochyb o tom, že se našel „létající talíř“.

Ufologové si všimli i brázdy, vyryté na dně a vedoucí k objektu. Jakoby opravdu šlo o nouzové přistání „objektu“ nebo se snažil odstartovat ze dna?

Vedle nejpopulárnější verze, jde tedy o havarovanou loď mimozemšťanů, to prý může být i jeden „létající talíř“ Třetí říše z dob druhé světové války.

Podle další verze nalezený objekt vůbec není „létající“. Představuje architektonickou strukturu – jakousi obdobu anglického Stonehenge. Ani v tomto případě nejde o snížení významu takového nálezu.

Není však snadné vysvětlit, kde se taková struktura na dně Baltského moře vzala, kdo ji postavil a pokud stála nad hladinou, kdy a proč klesla pod hladinu.

Zda se organizuje průzkum tajemného objektu, ještě není známo. Lindbergovi chybí finanční prostředky pro další průzkum. Přísahá, že tam dole je něco velmi podivného. „Za 18 let profesionální činnosti jsem neviděl nic podobného,“ říká. „Tato věc je naprosto kulatá.“

Švédští badatelé věří, že najdou zbytky lodi Han Solo v Baltském moři…

V souvislosti s nálezem podivné kruhové struktury na dně Baltského moře připomeneme další podivné objevy…

Pokračování