Podivné útvary na snímcích z Marsu (2)

Kruhový ostrov?

Kruhová promáčklina je viditelná na snímku pořízeném 25. března 2017 sondou NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Objekt se nachází v oblasti jižního pólu Marsu, kde je povrch pokryt buď vodním ledem, nebo zmrzlým oxidem uhličitým. Tam se vytvořily rozmrzlé skvrny a vytvořily krajinu, kterou vědci nazývají „švýcarský sýr“ – pro takovou podobnost.

Důlek má průměr několik kilometrů. Úplně stejný MRO vyfotil v roce 2007.

Na snímek okamžitě upozornili ufologové. A navrhli, že „létající talíř“ opustil důlek, protože byl těžký a marťanská půda měkká. Na „talíři“ samozřejmě přiletěli mimozemšťané. Možná tam stále jsou – protože byl nalezen druhý otisk.

Ale co je zvláštní – polární oblasti Marsu byly fotografovány dlouho a často.

Podle jiné hypotézy, zrozené v hlubinách sociálních sítí, objevený otvor vytvořil obrovský dravý červ, schopný trávit potravu po tisíc let. To znamená, že díra jde o díru, jako je k vidění v jednom z dílů fantastické ságy Star Wars. A nebo ve filmu Duna je taková díra domovem monstrózního červa.

NASA pochybuje, že důlek vytvořil spadlý meteorit – nevypadá jako impaktní kráter. Víceméně pravděpodobný, ale ne nutně pravdivý, je podle odborníků předpoklad, že anomálie vznikla v důsledku nějakých geologických procesů. Je možné, že jde o jakési propady v zemi – přibližně stejné jako ty, které se nedávno objevily na Zemi v sibiřském Jamalu.

Marťanské a pozemské anomálie jsou podobné. Je tu ale také podstatný rozdíl. Ty pozemské mají beztvaré dno. A ty marťanské jsou rovné, ploché. To znamená, že tyto „díry pro švýcarský sýr“ jsou zalisovány. Jak? Udělal je „létající talíř?“ Nebo je zem stále tak slehlá?