Jak začal fenomén „mrzačení dobytka“

Záhadné mrzačení dobytka mimozemšťany (1) je v ufologii už klasické téma. Vše začalo v USA 9.9.1967 v Coloradu, když chlapec našel mrtvého koně na pastvině blízko Alamosa.

Kůň se jmenoval Lady a byla to klisna tři roky stará, ale novináři ji nazvali Snippy, podle jména majitele ranče. A toto jméno vstoupilo do dějin.

Kůň žil v San Luis Valley. Naposledy byl viděn živý a zdravý dva dny před událostí. Vedle těla však nebyly nalezeny stopy krve, ačkoli od krku vedl hluboký a čistý řez.

V této oblasti však brzy spatřili létající talíře. Majitel koně Nellie Lewis spojil smrt koně s návštěvníky z jiných světů.

„Jsou tady, není o tom pochyb. Mnoho lidí si myslí, že jsem blázen. Jsem si jistý, že jsou zde. Viděl jsem je,“ řekl k úmrtí svého zvířete.

Nikdo by si na nešťastnou Snippy už nevzpomněl, až se objevil jistý Frank Duran, marketingový specialista. 1. prosince 1967 se objevila kostra Snippy na aukci eBay (2) s vyvolávací cenou 50,000 USD.

Duran prohlašoval, že zastupuje majitele. Kostra koně se na počátku 70. let objevila v kanceláři Hospodářské komory Alamosa s popisem, který zní: Na památku Snippy.

Poté kostru Lewisova rodina věnovala Universitnímu museu, které ji vystavovalo do 80. let. Poté se z university kostra dostala do rukou Carla Helfin, místního sběratele. Helfin zemřel v roce 2003 a kostru zdědil jeden z jeho synovců, klienta Franka Durana. Ale po zveřejnění na internetu, se jak Obchodní komora, stejně jako potomci Nellie Lewise, prohlásili za vlastníky kostry.

Snippy byla první z dlouhé řady zvířat, jejichž zmrzačení bylo prohlášeno za mimozemské experimenty.

Veterinář Wallace Leary však při rekonstrukci kostry už v roce 1968, našel dvě díry po kulkách na pánvi a na zadní noze. „Myslím, že koně zasáhlo pár kulek z pušky ráže 22´ – tj. 4,45 mm. Poté vyděšený kůň začal běžet a skočil přes plot. Tím se zranil o drát, který v té rychlosti udělal čistý řez, jako když nůž ořízne sýr a to bylo smrtelné zranění. Zbytek udělali ptáci a kojoti,“ řekl Leary.

Nadšenci mimozemských návštěv tak od té doby hovoří o záhadném laserovém skalpelu, kterým se mrzačí dobytek. Je však faktem, že údajný laserový skalpel nikdy nezasáhl žádnou kost, na kterém by zůstala stopa po řezu a mohlo se tak zjistit síla a další charakteristiky záhadného nástroje. Vždy jsou vyřezávány jen měkké tkáně.

FBI (3) otevřela v roce 1979 Akta X (4), kde se ale dospělo k závěru, že většina úmrtí dobytka je způsobena přirozenými škůdci.

Badatelé z Organizace pro výzkum vzdušných fenoménů (APRO) (5) kteří studovali případ klisny Snippy, sice nevysvětlují jev mrzačení dobytka mimozemskou přítomností, ale jsou přesvědčeni, že jde o záhadný jev.

Coral a Jim Lorenzen, zakladatelé APRO, napsali v knize The encyclopedia of extraterrestrial encounters (Encyklopedie mimozemských setkání, (2001) (6), že doposud „neexistují žádné uspokojivé důkazy o spojení UFO se zmrzačenými zvířaty.“

Fenomén tak zůstává stále otevřený.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Cattle_mutilation
(2) http://www.ebay.com/
(3) http://www.fbi.gov/
(4) http://foia.fbi.gov/foiaindex/ufoanim.htm
(5) http://en.wikipedia.org/wiki/Aerial_Phenomena_Research_Organization
(6) http://www.newdawnbooks.info/Reviews/THE%20ENCYCLOPEDIA%20OF%