Sněžný muž Bozo z Minnesoty

Minnesotský sněžný muž byl velkým lákadlem…

… majitele pouťového stánku Franka Hansena na podzim roku 1967, ve kterém si bytosti všiml Terry Cullen, zoolog z University v Minnesotě. Po zaplacení 25 centů byla bytost k vidění na show v Milwaukee.

V prosinci následujícího roku, přírodovědec Ivan T. Sanderson (1) vydal knihu, v níž obhajoval existenci Yetti a belgický zoolog Bernard Heuvelmans (2), otec kryptozoologie, Hansena navštívil na jeho ranči v Minnesotě, v blízkosti města Winona.

Po tři dny vizuálně zkoumali zvíře uvězněné v bloku ledu v chladícím kamionu.

Dojem z Bozo, jak byla bytost pojmenována, byl mimořádný.

Hansen chtěl, aby se bytost držela daleko od pozornosti mainstreamových médií.

Jenže na vánoce Sanderson mluvil o yetti v Tonight Show Johnnyho Carsona a v dubnu 1968 napsal v časopisu Argosy, jestli bytost není chybějící článek mezi opicemi a lidmi.

O měsíc dříve, Heuvelmans prohlašoval v bulletinu Královského institutu přírodních věd v Belgii, že Bozo byl exemplář neandrtálce žijícího ve Vietnamu, pod názvem Homo pongoides.

3. února John Napier (3), primatolog na prestižním Smithsonian Institutu, obdržel zprávu od Sandersona.

„Moje první reakce, vzpomíná ve své knize Bigfoot, the yeti and sasquatch in myth and reality (Bigfoot, Yeti a Sasquatch v mýtem a realiě, 1973) – že na základě anatomie tohoto tvora je těžké říci, zda jde o sněžného muže. Zdálo se mi tehdy i nyní, že jsou v něm zkombinovány ty nejhorší vlastnosti lidoopů a člověka, a nic z toho nejlepšího, co dělá tyto dvě skupiny primátů tak úspěšnými.“

Originál, který nikdy neexistoval

Sanderson a Napier se znali již řadu let a respektovali se navzájem.

Sanderson se dotázal, zda Napier může zprostředkovat výzkum hominida v Smithsonian Institutu. Institut souhlasil.

Napier pak připravil tiskovou zprávu, ve které se institut stavěl skepticky k otázce, že bytost je sněžný muž, vzhledem k podezření, že záhadný primát je vyroben z latexu. Blok ledu totiž nebylo možné otevřít a bytost prozkoumat přímo.

V dubnu 1968 S. Dillon Ripley, tajemník Smithsonian Institutu, napsal Hansenovi o možnosti dalších výzkumů, dostal neočekávanou odpověď: bytost už nebyla v jeho držení a vrátila se k jeho oprávněnému majiteli, který však nebyl nikdy jmenován.

V dalším dopise v létě 1968 dodal, že replika bytosti cestovat jako atrakce na veletrzích a podobá se originálu v mnoha ohledech.

„Vypadalo to, jako by replika nahradila originál, ale nelze samozřejmě zaručit, že originál byl skutečný,“ říká primatolog, pro něž je vysvětlení záhady mnohem prozaičtější.

Napier byl přesvědčen, že vše byl podvod. Hansena považoval za „chytrého šoumena Barnumovy školy.“ (4)

Podle něj stánkař investoval asi 50.000 dolarů v roce 1967 (tj. asi 210.000 eur dnes) k vytvoření originální bytosti, která by byla vložená do ledu, a tak by byla ochráněná před zkoumáním a odhalením podvodu.

O dva roky později, protože její největší komerční úspěch už pominul, byl Bozo předhozen lovcům záhadných monster. Předpokládalo se, že ti vytvoří novou publicitu a oživí zájem veřejnosti, ale podcenila se jejich snaha o vědecké zkoumání a zájem vědeckých institucí.

Aby se zabránilo odhalení podvodu, byla vymyšlena historka o replice.

„Klobouk dolů před Hansenem, protože vytvořil mýtus o monstru, a uměl ho i rozbít, To ukazuje absolutní zkušenost v jeho profesi,“ řekl Napier, který dodává, že stánkař byl vždy o krok před těmi, které se snažili záhadu vyřešit. „Pokud by existovala Barnumova cena, pak by můj hlas dostal Frank D. Hansen.“

V roce 2013 Steve Busti, majitel muzea podivností v Austinu (Texas, USA), (5) sdělil, že stvoření, zavřené v bloku ledu, bude vystavovat několik dnů ve spolupráci s portálem Cryptomundo. (6)

13. července 2013 měla probíhat o bytosti beseda, ve které měl účinkovat Ken Gerhard. (7)

Pozn.

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_T._Sanderson
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Heuvelmans
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/John_Napier_(primatologist)
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/P._T._Barnum
(5) http://www.museumoftheweird.com/
(6) http://www.cryptomundo.com/
(7) http://www.facebook.com/events/308171695985090/

Více: