Co stálo za ufologickou horečkou ve Francii?

Na podzim roku 1954 bylo pozorováno ve Francii mnoho létajících talířů. Mezi koncem září až do poloviny října, země zaznamenala mimořádný nárůst případů, jak se říká, vlnu UFO.

„Tyto objekty se zdají být řízeny nějakou inteligencí,“ napsal francouzský generál L.M. Chassin, velitel protivzdušné obrany NATO ve střední Evropě, v prologu knihy „Tajemné létající talíře“ („Mystérieux objects célestes“, 1958). V této knize francouzský ufolog Aimé Michel (1) rozebral případy z roku 1954.

Šlo o mimozemšťany?

Chassin sice naznačil, že létající talíře mohou mít inteligenci, ale také zamítl mimozemskou, Michelem preferovanou hypotézu.

Co mohlo stát za vlnou těchto případů?

Podívejme se na výstřižek ze španělských novin Kurýr z 12.10.1954, který nese nápadný titulek „Stvořitel létajících talířů“. Ukazuje zábavu vysloužilého horníka, Victora D’Oliveira z okresu Bethune v severní Francii.

Zdá se, že D’Oliveir byl známý ve své vesnici jako vtipálek a rozhodl se využít horečku létajících talířů k vlastnímu pobavení.

Jeho UFO bylo inspirováno systémem bratří Montgolfierů, vynálezců teplovzdušného balónu. Pečlivě slepil velké listy papíru do balónku, který mohl dosáhnout až tří metrů v průměru. Pak pod něj dal vatu, namočenou v hořlavé kapalině, a po zapálení ohřátý vzduch naplnil balón a vynesl ho do výše. „Balón létá ve velkých výškách, odráží sluneční paprsky s tajemným účinkem,“ napsal svým kolegům více než před půl stoletím.

Bavil se jistě dobře, než jeden z jeho balónů spadl na kupku sena, a ta začala hořet. Policie zajistila zbytky balónu a brzy byla na stopě známého šprýmaře, u kterého našla prototypy několika dalších balónů, připravených vzlétnout. Důchodce řekl policistům, že postavil a vyslal víc než tisíc takových balónů! Francouzský tisk zdůraznil, že logicky cestovaly s větrem a nemohly být zaměněny „s podivnými stroji, které se pohybují vysokou rychlostí různými směry, nebo náhle zastavily…“

Je otázkou, kam mohlo 1000 balónů o značné velikosti doletět. Víme také, že takové balónky, dnes hodně používané jako čínské lampiony, se mohou i zastavit i uletět značné vzdálenosti, při zachycení rychlým proudem vzduchu.

V roce 2009 se pět francouzských důchodců přiznalo, že 16. října 1954 vytvořili slavný létající talíř v Bélesta z jízdního kola a baterkami.

Jak píše Michel Aimé v knize „Tajemné létající talíře,“ mnoho lidí v Bélesta vidělo ten den od 21:30 hodin několik těles: první bylo „elipsa ostrých hran“, „intenzivní svítivostí“, pak tam byl pár objektů, jeden „světlý“ a druhý „světle zelený“ a pak třetí, který „náhle měnil barvy,“ „velmi jasně červený jako zalitý sluncem.“

Tento jev skončil v 22:05 hodin. „Motoristé mohli vidět poslední fázi jevu: velký objekt, světle zelený, letící vysokou rychlostí směrem na Belvis, Aude, na západ. Rychle klesal a povrchový jas byl patrný ve výšce 25 až 30 stupňů nad obzorem,“ říká ufolog Michel Aimé. 

To vše bylo jen jízdní kolo s baterkami!

Nápad přišel jedno nudné sobotní odpoledne v partě mladíků, dnes důchodců. „V novinách a v rádiu jen mluví jen o UFO. Tak jsme si mysleli: chtějí UFO, dáme jim ho,“ říká jeden z nich René Lagarde. (2)

Tak se vyráběly vlny UFO – média ohlásila případ, lidé se dívali více na oblohu, a vše co neznali, ohlásili opět médiím. A sněhová koule rostla a rostla…

Odkazy

(1) Michel Aimé. Wikipedia. Online: http://en.wikipedia.org/wiki/Aim%C3%A9_Michel
(2) L’Ovni de Bélesta, plus vieux canular de l’histoire? YouTube, online: http://www.youtube.com/watch?v=ByanuJjyRfM