Noemova archa byla kulatá

Píše se o tom hliněné tabulce, jejíž stáří je téměř 4000 roků

Profesor Irving Finkel, přední specialista Britského muzea na starověkou Mezopotámii, přečetl hliněnou tabulku, starou téměř 3900 let. Tvrdí, že Noemova archa nevypadala tak, jak se dříve myslelo, jako loď v našem obvyklém slova smyslu, ale měla kulatý tvar. Podle Finkela se historici a archeologové mýlili i v materiálu, ze kterého byla postavena.

Irving Finkel argumentuje ve své knize „The Ark Before Noah: Decoding the Story of the Flood“ („Noemova archa: Rozluštění historie Velké potopy,“ (1)), že to byla obrovská stodola pro hospodářská zvířata o průměru 66 metrů a že nebyla vyrobena ze dřeva, ale ze svázané cukrové třtiny. Plavidlo bylo impregnováno asfaltem, aby bylo vodotěsné.

Tabulka byla z doby asi 1850 př. n.l. Byla objevena během vykopávek na Blízkém východě v letech 1945-1948. Na desce je 60 řádků textu, které zachycují rozhovor boha se sumerským králem Atram-Chasis.

Podle Finkela to mohlo být vodítko pro stavbu archy.

Noemova archa byla obklopena stěnou o výšce šesti metrů a je rozdělena na oddíly pro různá zvířata.

Byla to dvoupatrová budova se střechou. Její tvar je zásadně odlišný, píše v Mail on Sunday (2), od klasického pojetí, protože neměla nikam plout. Jejím hlavním cílem bylo jen uchránit zvířata před vodou, dokud voda neustoupí. Mimochodem, tento druh plavidel pro hospodářská zvířata se stále občas používá v Íránu a Iráku.

Odkazy

(1) http://www.hodder.co.uk/books/detail.page?isbn=9781444757071
(2) http://www.dailymail.co.uk/news/article-2524056/Noahs-Ark-coracle-reeds-bitumen-reveals-Babylonian-text.html