„Bigfoot“ je žena

Experti znovu prozkoumali unikátní film, který zachytil Bigfoota. A přišli k závěru, že nejde o podvod.
Již jsme psali o slavném filmu Patterson – Gimlin. A je možné ho i vidět zde (1)

Je to jediný filmový záběr „Bigfoota“, neboli yetti. Na záběrech není rozostřený nebo matný stín, ale živý tvor.

Záběr byl vytvořen Rogerem Pattersonem a Bobem Gimlinem 20. října 1967 v zalesněných hornatých oblastech Kalifornie.

Tito lidé nebyli biologové nebo hominologové – tedy ti, kteří vytrvale hledají alespoň stopy yetti. Byli účastníky rodeo – profesionálních závodů kovbojských her a soutěží.

Podle hominologů měli obrovské štěstí. Čistě náhodou se při jízdě náhle setkali s „Bigfootem“, konkrétně šlo o samici.

A podařilo se jim zachytit ji fotoaparátem a amatérskou filmovou kamerou. Natáčel Patterson. Bytost, podle jeho slov, byla zpočátku vzdálená asi 7 metrů. Jak vytáhl kameru, Bigfoot se vzdálil na 40 metrů.

Roger, při běhu za ním, stále natáčel. Zastavil se asi po 20 metrech, když se bytost obrátila. Výraz v jeho tváři označili svědci za pohrdání a znechucení (contempt and disgust). Patterson a Gimlin běželi za ní, ale bytost se rychle skryla v hustém lese.

Historické setkání s yettim se uskutečnilo ve dne – kolem 15:30 hodin a trvalo asi 2 minuty.

Šlo o podvod nebo ne? O tom se dodnes dohadují seriózní vědci i obyčejní lidé dodnes.

Od té doby se Bigfoot nikde jinde takto neukázal, natož před objektivem fotoaparátu, natož kamery. Ale řada lidí říká, že sice yetti neviděli, ale slyšeli jeho křik a svist.

Jestli je samice yettiho z roku 1967 živa dodnes, nevíme. Možná se po lesích toulají její děti…?

„Byl jsem Yetti“

Za více než 40 let se dokonce již několik lidí přiznalo, že to oni byli oblečeni v obleku s kožešinou a prošli se před kamerou.

V roce 2002 zemřel „otec“ „Velké nohy“, jak se mu začalo přezdívat – jistý Ray Wallace, majitel stavební firmy.

Byl to právě on, kdo po přečtení novinových článků o „sněžných lidech“, zorganizoval mystifikaci. Vytvořil obrovskou dřevěnou nohu a narafičil stopy na své stavbě. Původně prý proto, aby odstrašil ty, kteří mu ničili jeho stroje. Žert se mu však vymkl z ruky a „Big Foot“ byl na světě.

A byl to prý také on, kdo oblékl do obleku gorily svou manželku. Tak to bylo řečeno synem pana Wallace. Řekl, že jeho otec se poradil s Pattersonem o tom, jak by měl bigfoot na záběrech vypadat věrohodně.

Patterson však do své smrti, kdy zemřel na rakovinu v roce 1972, přísahal, že žádný podvod neprovedl, že viděl skutečného Bigfoota. Obvinění z podvodu odmítá i Gimlin, který je stále naživu.

Nicméně, na pravost filmu věří jen málokdo.

Nedávno byl film podroben digitálnímu zkoumání se zaměřením na detaily.

Nový výzkum provedl antropolog a anatom, Noah David Henson z Texas State University (USA). Jeho závěr: o podvodu nemůže být řeči!

Při zkoumání na místě nahrávky se zjistilo, že – bytost neměla méně než 222 centimetrů. Wallas však neměl tak velkou ženu. I tak obrovského muže by bylo problém najít.

Henson analyzoval přírodní hru svalů, které nelze zakrýt nějakým oblekem. Také tvář modelu Yetti není maska. A vlasy – významný odborník rozlišil na těle několik odstínů.

Henson nelenil a spojil se s Hollywoodem. Tam potvrdili – ani dnes není k dispozici realistický oblek gorily. Nemluvě o roku 1967.

Odborník připoměl také poměr délky rukou k jeho růstu. Ten je mnohem vyšší než u lidí. Podle statistik se podobné proporce nachází v jednoho člověka z 52 milionů lidí. To znamená, že v celém USA by mohli mít maximálně tři lidé takové proporce. A je nepravděpodobné, že by našli právě jednoho takového a přiměli jej k mystifikaci.

A ženská prsa? Houpají se přirozeně. Samozřejmě, manželka Wallace měla prsa, ale nikoli takových rozměrů.

Podle Hensonova mínění, by dokonce ani s největší fantazií nemohl šprýmař dospět k doplnění takových podrobností.

A ještě jeden rys: chůze stvoření ukazuje, že v době natáčení byla těhotná.

Hanson je přesvědčen, že film Patterson – Gimlin nemůže zachycovat převlečeného muže.

Byl zachycen skutečný záhadný hominid…

Zkoumání filmu v SSSR

V prosinci 1971 přivezl do Moskvy film o „Bigfootovi“ René Dahinden, kanadský výzkumník.

Za velkých tajností ho ukázal v několika akademických institucích.

Odborníci z Výzkumného ústavu centrální protetiky okamžitě poukázali na kontrast chůze zachycené bytosti ve filmu a chůze moderního člověka. A na jeho obrovskou hmotnost.

Vedoucí katedry biomechaniky Státního ústředního ústavu tělesné výchovy (nyní Akademie tělesné výchovy), profesor Dmitrij Donskoj dokonce vydal písemné stanovisko.

Zdůraznil, že chůze bytosti je pro člověka „zcela atypická.“ Má „přirozený pohyb, bez patrných známek umělosti charakteristický pro různé druhy úmyslného napodobování.“

Pak byli přizváni k expertize známý hominolog Dmitrij Bajanov a Igor Burcev, kteří napsali celou knihu o tom, že film není podvrh. Našli desítky rozdílů nafilmované bytosti od normálního člověka.

A také došli k závěru, že vlasová pokrývka nemůže svědčit o speciálním obleku, protože i přes tuto srst jsou jasně vidět svalnaté ruce, záda a nohy. Je zřejmé, že ani současné studie skeptiky nepřesvědčí.

Henson přiznal, že i on sám byl skeptik – nevěřil v existenci „Bigfoota“, dokud detailně neprozkoumal film Patterson – Gimlin…

Odkazy 

(1) http://www.youtube.com/watch?v=FWGYTHK3E30 

Čtěte více: http://www.bigfootencounters.com/biology/patterson-film09.htm