Zapomeňte na všechno…

…co jste věděli o mimozemšťanech!
Naše představa mimozemských inteligencí je založena převážně na sci-fi filmech, zachycujících návštěvníky buď jako agresory, kteří se snaží zničit nebo zotročit lidskou civilizaci, nebo jak je moudré „starší bratry“.

Podle bývalého šéfa Centra projektu SETI Gill Tartera, je to velmi omezený pohled.

  • „Všichni tito „Muži v černém 3“, „Prometheové“ a podobně – to jsou zábavné metafory našich vlastních strachů, které nemají žádný vztah k tomu, jak bude vlastně vypadat první kontakt s mimozemšťany,“ – říká vědec.

Tarter říká, že obrazy „mimozemšťanů“, vytvořené populární kulturou – to je jen projekce našich podvědomých představ o nich, které nemají co do činění s možnou realitou.

Jenže jak by vypadala realita?

Adekvátní koncepci mimozemské inteligence se snažil představit známý astrofyzik Carl Sagan, autor románu „Kontakt“, podle kterého byl v roce 1997 natočen stejnojmenný film. Tam jsou mimozemšťané schopni přijmout lidskou formu, jsou velmi přátelští a umožní lidstvu cesty do vesmíru.

Ještě absurdnější je představa konspiračních teoretiků ufologie, kteří věří, že cizinci neustále zasahují do pozemských záležitostí, a kontrolují nás, jako andělé nebo démoni v náboženských systémech.

Především jestli za hranicemi Sluneční soustavy je vysoce rozvinutá civilizace, budou nás vnímat stejně, jako my vnímáme mikroorganismy.

Samozřejmě je budou zajímat obyvatelé méně rozvinutých planet. V krajní míře se nás mohou snažit zombifikovat, zotročit naše těla, anebo naopak, mohou nám pomoci.

Neměli bychom přeceňovat význam našich vesmírných sousedů, říká Tarter. Kdo řekl, že kontakt s námi je pro ně potřebný? Pojďme se na to podívat logicky.

Co může podněcovat mimozemšťany, aby vypravili expedici k Zemi?

Koneckonců u nás není přebytek třeba těžkých prvků, stejně jako na ostatních planetách, podobných Zemi.

Je možná i hypotéza o invazi některých agresivních civilizací (mimochodem, hovoří o ní i mezinárodně uznávaný astrofyzik Stephen Hawking).

Pokud by taková civilizace existovala, pak by se zničila sama sebe dříve, než by doletěla k nám, říká Gill Tarter.

Konečně, po celou dobu průzkumu vesmíru reálné stopy inteligentního života jsme dosud nikde nenašli. Dosud se také nikdo nesnažil o kontakt s námi.

A když si uvědomíte, že věk známých hvězd s vysokým obsahem kovů, (a tedy s planetami) je více než 10 miliard let, obyvatelé těchto systémů by s námi už navázali kontakt.

Samozřejmě, teoreticky je pravděpodobný kontakt za pomoci výměny šifrovaných zpráv.

Ale my můžeme přijmout jen takovou zprávu, jejíž kód bude založen na jednom ze známých druhů záření. Jinak prostě nechápeme, proč by se s námi chtěl někdo kontaktovat. Ale nestačí jen dostat zprávu, musíme být schopni ji přečíst.

To znamená, že šance získat nějaké informace o dalších obydlených světech, zvláště podrobnosti o nich, jsou velmi, velmi mizivé.

Takové šance však jsou.

V tom případě, pokud my, v souladu s některými teoriemi, nejsme jediným inteligentním druhem, ale potomky jiného druhu žijícího na druhém konci vesmíru.

Pokud ano, pak musíme mít s „předky“ něco hodně společného. Proto bychom měli být schopni porozumět tomu, co by k nám poslali.

A dále. Jsme přesvědčeni, že mezihvězdné mise vyžadují obrovské množství energie a dalších zdrojů.

Ale pokud nějaká alfa-civilizace (to znamená civilizace, která dosáhla velmi vysoké úrovně rozvoje) ovládla principy teleportace prostorem, pak to může trvat mnohem méně času a vyžadovat méně zdrojů, k uskutečnění „skoku“ přes milióny světelných let.

Přivykli jsme obvyklým fyzikálním kategoriím, a zapomínáme na to, že vědecké poznatky mimozemšťanů mohou dojít velmi daleko, a to, co se nám zdá téměř nemožné, je pro ně každodenní věc.

Je také možné, že mimozemšťané nejsou záměrně s námi v kontaktu, protože na to nejsme připraveni, nebo nejsme připraveni přijmout jejich existenci …

Ale to už jsme zpět v oblasti konspirací.