Případ přistání UFO u Socorro byl studentský žert

Vysvětlení se našlo mezi korespondencí nositele Nobelovy ceny Linuse Paulinga (1901 – 1994). K případu přistání UFO v Socorro (Nové Mexiko) došlo v roce 1964 a byl považován za jeden z nejlépe zdokumentovaných případů přistání létajících talířů.

Hlavním svědkem byl policejní důstojník Lonnie Zamora, který viděl podivný objekt a dva humanoidy na okraji Socorro odpoledne 24. dubna 1964.

„Je to nejlépe doložený případ přistání UFO v historii. Přes rozsáhlý výzkum jsme nebyli schopni identifikovat objekt ani podněty, které vyvolaly strach a paniku zkušeného policisty,“ napsal o dva roky později Hector Quintanilla, tehdejší ředitel projektu Blue Book, výzkumného programu na sledování neidentifikovaných objektů US Air Force.

O čtyřicet pět let později se zjistilo, že incident v Socorro byl vtipem studentů.

Zamorra zemřel 2. listopadu 2009 ve věku 76 let na selhání srdce.
V pátek 24.dubna 1964, v 17:50 hodin, Lonnie Zamora ve svém hlídkovém voze pronásledoval černý Chevrolet, který jel nepřiměřenou rychlostí na okraji města Socorro, když tu náhle uslyšel výbuch. „Slyšel jsem třesk a uviděl plamen v dálce, na jihozápadní obloze, možná kilometr nebo míli daleko.“ Myslel si, že by mohlo jít o výbuch dynamitu ve skladu, který byl v této oblasti, a tak nechal pronásledování a vydal se ve směru světla. Asi po 150 až 200 metrech si všiml něčeho, co se zdálo na první pohled jako převrácené auto. Vedle něj, spatřil na pár sekund „dva lidi v bílých oblecích,“ ale ti brzy zmizeli z dohledu.

„Nevzpomínám si, zda měli čepice nebo helmy. Vypadali jako lidé, ale nevím, jestli to byli malí dospělí nebo starší děti.“

Pak se zastavil a jen asi 30 metrů od UFO, které bylo oválného tvaru, hladké, bez oken a dveří, bílé jako hliník.

Najednou uslyšel hluk, viděl plamen pod objektem, který začal stoupat, dostal strach a utekl ke svému vozu, přičemž ztratil brýle.

Slyšel pískot a praskot, jak objekt odlétal. Z auta zavolal rádiem policii, a když se ptali na UFO, odpověděl: „Vypadá to jako balón.“

Případ byl vyšetřován letectvem v rámci projektu Blue Book, a ufology z národního výboru pro výzkum vzdušných jevů (NICAP) i skeptiků, kteří nenalezli žádné přesvědčivé vysvětlení.

Badatel UFO Raye Stanford uvedl případ v knize Pozdní UFO (1976) a domníval se, že objekt byl lodí „pokročilé technologie“.

Ze všech blízkých setkání třetího druhu je tento případ považován za důkaz přítomnosti skutečných létajících strojů, jak uvedl astronom Joseph Allen Hynek, poradce USAF pro případy UFO.

Až americký ufolog Anthony Bragalia uvedl na svém blogu, že incident Socorro byl ve skutečnosti podvod, zinscenovaný studenty školy báňské technologie v Novém Mexiku. (NM Tech). (1) Zjistil to díky dopisu od Linuse Paulinga, uloženém na Oregonské státní univerzitě, ve kterém dvojitý laureát Nobelovy ceny za chemii (1954 a 1962) v roce 1968 žádal, aby jeho přítel Stirling Colgate, prezident NM Tech, mu sdělil něco o akci v Soccoru.

Colgate odpověděl: „Mám údaje od studenta, který připravil podvod. Student je pryč (z NM Tech).“

O více než čtyři desítky let později, vědec, nyní pracující v Los Alamos National Laboratory, potvrdil Bragaliovi e-mailem verzi o podvodu.

Zamora nebyl oblíben u studentů a tak někteří, kteří měli přístup k výbušninám a hořlavým materiálům, se oblékli do laboratorního oděvu, a sehráli roli mimozemšťanů. Dva bývalí studenti této školy potvrdili, že UFO bylo vyrobeno z balónu, který také v závěru odlétl.

Bragalia se nepovažuje za skeptika. „Jsem přesvědčen, že mimozemské bytosti navštívili Zemi. Ale jsem také kritický badatel. Uznávám, že určitou roli sehrály vtipy a triky v historii UFO. Je naší povinností odhalovat pravdu. Snahy o vtip a podvody bychom měli vždy brát v úvahu při zkoumání všech zpráv o UFO,“ poznamenal ve svém prvním článku na blogu.

Odkazy

(1) http://ufocon.blogspot.com/2009/09/socorro-hoax-exposed-famous-1964.html