Objevena Velká vietnamská zeď

Tak vysoká zeď byla dosud známa pouze v Číně
„Je to nejdelší památka v jihovýchodní Asii,“ říká s hrdostí prezident vietnamského společenství historiků, profesor Phan Huy Le. „Její délka je 127 km a výška zdi v některých místech je až do 4 metrů!“

Připomeňme, že Velká čínská zeď prochází přes severní Čínu o délce 8851,8 km a výška v některých oblastech – je cca 7 metrů.

Vedle ní je vietnamská zeď, samozřejmě, menší. Ale na jih od Velké čínské zdi nic takového neexistuje.

V roce 2005 Dr. Andrew Hardy, profesor a vedoucí pobočky hanojské pobočky francouzské školy asijských studií, našel podivný odkaz na jakousi „Dlouhou zeď Quang Ngai“ v dokumentu z roku 1885, napsaném na dvoře soudní dynastie Nguyen, pod názvem „Popisná geografie císaře Dong Khanh.“

Krátký odkaz vyústil v hlavní výzkumný projekt a četné archeologické expedice, která vedla dr. Hardy a Dr. Nguyen Tien Donga, archeologa z Ústavu archeologie na vietnamské akademii sociálních věd.

Po pěti letech práce mezinárodního týmu archeologů byla zeď v roce 2011 nalezena.

Zeď se táhne od severu k jihu přes provincii Quang Ngai a Binh Dinh.

Podle mínění vědců, stavba zdi začala v roce 1819 pod vedením Le Van Duyet, vysoce postaveného mandarína, který sloužil za vlády císaře Gia Longa. A je to možná největší stavba, postavená za dynastie Nguyen.

Přes analogie s Velkou čínskou zdí, je vietnamská zeď podobná spíše Hadriánovu valu, postaveného Římany na Britských ostrovech, jež označovala hranici mezi Anglií a Skotskem.

Dlouhá zeď, stejně jako Hadriáův val, byla postavena podél už existující cesty.

Spojovala více než 50 starých pevností, jejichž posádky měly udržovat pořádek a zajistit placení daní.

Archeologové zjistili, že mnohé pevnosti, trhy a chrámy postavené pod silnicí, byly mnohem starší než zeď.

Zeď XIX. století měla rozdělit území a pomoci kontrole obchodu mezi Vietnamci, kteří žili v údolích, a plemeny Hre, kteří obývali horské oblasti.

Je možné, že při stavbě zdi pracovali oba národy. Podle výzkumníků, stavba zdi byla v zájmu obou.

Ale místní obyvatelé na obou stranách vietnamského „divu světa“, vypráví, že jejich předkové postavili zeď proto, aby chránili své území před vpády z druhé strany.

Vláda uvažuje o zapsání Dlouhé zdi do seznamu objektů kulturního dědictví, a do budoucna doufá, že tento památník se stane jedním z hlavních turistických center Vietnamu.