Lebka na Marsu

Vedle slavné «Sfingy» našla evropská kosmická sonda novou záhadu

Před 33 lety, v roce 1976, americká sonda «Viking-1» předala na Zemi snímek marťanské pláně v oblasti Sidonie.

Tam byl objeven podivný objekt, který vypadal jako lidská tvář. «Marťanská Sfinga“ – tak ji pokřtili ufologové a nadšenci, kteří nacházeli podobnost s vyobrazením sfingy poblíž egyptských pyramid. Marťanské „pyramidy“, se mimochodem, také našly opodál.

První, kdo si všiml „tváře“ na fotografiích uveřejňovaných na počátku 80. let, byl odborník z NASA Vincent DiPietro. Od té doby je badatelský svět v pohotovosti a všeobecně se věří, že Mars je plný pozůstatků prastaré civilizace, která zde existovala asi před 500 tisíci lety – města, pyramidy, chrámy, silnice. Skeptici jsou zase přesvědčeni, že vše není nic jiného než hra světla a stínů na obyčejných výtvorech přírody.

Lidská tvář?

Mohlo by se zdát, že není už o čem mluvit. Odborníci jsou přesvědčeni, že jde v podstatě o hory, obroušené pískem a větrem, než o stopy dávné civilizace. Ale ti, kteří vysílají k Rudé planetě výzkumné sondy, pokaždé mění směr jejich letu, aby sporné oblasti byly opět vyfotografovány.

V roce 1998 snímal oblast Sidonia sonda «Mars Global Surveyer» a to se opakovalo v roce 2001. Fotografie, pořízené v dobrém rozlišení z výšky 450 km, znervóznila ufology. Tvář „Sfingy“ se stala silně nezřetelnou.

Najít v ní lidské rysy lze jen s velkou fantazií. A „pyramidy“ se už nezdály jako pravidelné mnohostěny. Zkrátka – vypadá to na normální skalnaté pahorky.

Evropané nedůvěřují Američanům?

Nadšenci se však nevzdávají. Říkají, že pokud jsou tyto stavby staré půl milionu let, pak není divu, že vypadají, tak, jak je vidíme dnes. Co zůstane například z egyptských pyramid po takové době? A navíc, nikdy nedošlo k fotografování pod stejným úhlem, jako poprvé. Z toho vyplývá, že obraz pahorků není správně zobrazen.

Další sonda, tentokrát z Evropské kosmické agentury (ESA) «Mars Express», jakoby se nedůvěřovalo NASA, byla poslána snímkovat tajemnou Sidonii.

Ufologové zajásali – fotografie tajemné tváře, které pořídila sonda „Mars Express» vrátila „Sfinze“ téměř lidské rysy. A vedle ní nalezla neméně zajímavou horu, která se zase podobá lidské lebce. Co to znamená, zatím nikdo neví. „Pyramidy“ na nových fotografiích vypadají jako hory.

Evropská sonda opakovaně prolétla nad Sidonií a vytvořila další sérii snímků. Ale ani ty nevyřešily problém. Ufologové trvají na tom, že „Sfinga“ – je lidská tvář. Prý jsou jasně zřetelné rysy nosu, brady a očnice.