Kdo byl Frank Scully?

Dávno předtím, než Chris Carter (1) zvolil jméno Scully pro skeptickou agentku Akt X (2) na počest své oblíbené sportovní hlasatelky, Scully bylo slavné jméno v oblasti UFO.
Bylo to jméno Frank Scully (1892 – 1964) – komentátor Variety (3), vydal v září roku 1950 knihu Behind the Flying Saucers (Za létajícími talíři). (4) Knihy se prodalo 60 tisíc výtisků za dva roky v pevné vazbě, a byla věnována havarovaným UFO.

Scully tvrdil, že Kenneth Arnold viděl létající talíře na počátku června 1947, vláda USA našla tři z těchto strojů a 34 členů jejich posádek.

V první lodi, která přiletěla z vesmíru, která nouzově přistála za pomoci autopilota u Aztécu (Nové Mexiko) zemřelo při havárii 16 mimozemšťanů. Dalších 16 cizinců zemřelo během druhého přistání UFO v Arizoně, a další dva mimozemšťané zemřeli „při pokusu o opuštění kabiny“ jiné lodě v Paradise Valley (Arizona).

Obr. Silas Mason Newton a Leo Gebauer

Scully se to vše dozvěděl prostřednictvím ropného magnáta Germana Fladdera, kterému se dva podvodníci, Silas M. Newton a Leo Gebauer pokoušeli prodat jakési zázračné zařízení na hledání ropy a zlata. (5) Newton se vydával za vědce – „největšího specialistu na magnetismus v USA,“ jež pracoval sedm let pro vládu v oblastech přísně tajných obranných projektů, do kterých se zapojilo 35.000 lidí na zemi, moři a ve vzduchu, vedle 1700 vědců… Dále to byli i vědci, kteří se podíleli na průzkumu havarovaných létajících talířů a pečovali o zraněné mimozemšťany. Ti prý sdělili, že pochází z Venuše a od lidí se lišili jen malým vzrůstem a jejich zuby byly dokonalé, bez dutin nebo výplní.

Aby podpořil věrohodnost své knihy, Frank Scully uvedl, že Newton tuto otázku přednesl na Universitě v Denveru před stovkami studentů v březnu 1950. Opomněl ovšem dodat, že „konference“ byla výukovým experimentem učitele, Francise F. Bromana, poté, co studentům navrhl, aby před nimi promluvil expert na létající talíře. Broman chtěl, aby jeho studenti poslouchali tohoto údajného experta a posoudili důvěryhodnost jeho tvrzení.

Newton mluvil o havarovaných UFO, a univerzitní prostředí dodalo příběhu na autentičnosti, i když šlo o velmi vtipnou záležitost. To však už v Scullyově knize uvedeno nebylo. (6)

Podvodníky odhalil a usvědčil reportér John P. Cahn v časopise True (7) v roce 1952.

Scully nikdy nevysvětlil, zda byl oklamán, nebo spolupůsobil na tomto podvodu.

Jisté je, že tyto pohádky se čas od času opakují v řadě variací a tvoří stále základ novodobých mýtů a záměrných podvodů o haváriích UFO.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Carter_%28screenwriter%29
(2) http://xfiles.com/
(3) http://www.variety.com/Home/
(4) http://www.physics.smu.edu/~pseudo/UFOs/Scully/
(5) Havárie UFO nebo mystifikace ? (II.) 
(6) FBI odtajnila dokumenty o UFO 
(7) http://www.realityuncovered.net/blog/tag/leo-a-gebauer/