Havárie UFO v roce 1884?

Dne 6. června 1884, skupina kovbojů, ženoucí dobytek v Dundy County v Nebrasce, pozorovali předmět na nebi a havarující v určité vzdálenosti od nich.

Dne 6. června 1884, skupina kovbojů, ženoucí dobytek v Dundy County v Nebrasce, pozorovali předmět na nebi a havarující v určité vzdálenosti od nich.

Viděli „fragmenty ozubených kol a další kusy stroje … žár byl tak intenzivní, že zapaloval trávu i ve značné vzdálenosti kolem každého fragmentu.“ Také světlo bylo tak značné, že oslepovalo každého ze svědků. Když se jeden z kovbojů, Alf Williamson, přiblížil, jeho tvář byla posetá puchýři, některé vlasy byly sežehnuty a jeho zrak byl poškozen.

Tato neuvěřitelná událost byla zaznamenána o dva dny později v deníku Lincoln’s Daily State Journal, který přetiskl depeši od anonymního dopisovatele z Benkelman, Nebrasky.

Korespondent napsal, že významní místní občané šli na místo havárie. Napsal, že „Aerolit, nebo co to bylo, byl asi 50 nebo 60 stop dlouhý válec, a měl asi 10 nebo 12 stop v průměru.“

Místo zářilo po celou noc kvůli teplu vycházejícímu z dopadu. Se skupinou dalších místních obyvatel se vrátili, aby na místě objevili dlouhou válcovou trubku, „asi padesát nebo šedesát stop dlouhou“ s průměrem nějakých „deset nebo dvanáct stop“. Rančer, pro kterého kovbojové pracovali, John Ellis, uvedl své záměry nárokovat si zemi jako svou vlastní.

Editor deníku poznamenal, že to muselo být „vzdušné plavidlo pocházející původně z nějaké jiné planety.“

Ale 10. června 1884 došla další zpráva z Benkelman. V silném lijáku se prý zbytky plavidla rozpustily…Nejprve se z pozůstatků staly ztuhlé kaluže strojů a poté byly úplně smyty a zanechaly za sebou pouze „slabý, nasládlý zápach“.

Tento příběh byl odhalen jako podvod v roce 1927 redaktory Nebraska State Journal.

Příběh byl odhalen brzy jako podvod nebo vtip, samotným jeho autorem brzy po jeho publikaci. To bylo parodováno během období kampaně prezidentských voleb tohoto roku.

Laramie Boomerang z Wyomingu například – ačkoli zpočátku příběh šířily – 14. června 1884 oznámil, že příběh byl politickou alegorií hnutí střídmosti.

Příběh vznikl asi deset let před masovými zprávami o záhadných vzducholodích na konci 90. let 19. století, které zahrnovaly různá pozorování po celé Nebrasce.

V roce 1960 se badatelé vydali do Dundy County, a zpovídali starousedlíky z celé oblasti. Ti je ujistili, že se žádná taková událost nikdy nestala.

V roce 1997 v časopise Lincoln Journal Star je případ z okresu Dundy uveden jako jedno z prvních ve státě.

V roce 2013 byly provedeny průzkumy v nedalekém okrese Red Willow a hlášený objev zeleného materiálu vedl k dalšímu přesvědčení, že zpráva z roku 1884 je autentická.

Někteří současní ufologové stále věří, že zpráva byla legitimní zprávou o UFO ve státě Nebraska.

Podle:

Dundy County UFO hoax – Wikipedia