Tajemná socha ze Sakkáry

Je to jediná stopa ztracené civilizace, nebo snad doklad o pobytu mimozemšťanů na Zemi v dávných dobách?

Sochy nalezené v Egyptě nedávají spát badatelům po celá desetiletí.

Archeologové v posledních dvou stoletích objasnili způsob života a fungování mnoha starověkých kultur.

Nicméně, socha s názvem „Hladovějící v Sakkáře“ je zvláštní hádanka. Plastika ukazuje dvě proti sobě nahé postavy, neidentifikovaného pohlaví, velmi hubené a s neobvyklým tvarem hlavy.

Socha, ale i styl, v němž je zhotovena, stejně jako vykreslení postav jsou naprosto ojedinělé.

Stopy ztracené civilizace?

Tajemná socha se dostala do Kanady v roce 1940. Přivezli ji Vincent a Olga Diniacopoulosovi, řečtí přistěhovalci z Francie, kteří nashromáždili sbírku asi 2000 starověkých památek z Egypta, Izraele a dalších míst.

Mnohé z těchto předmětů, včetně „Hladovějících ze Sakkáry,“ představili v roce 1950 v rodinné galerii Ars Classica, ve velkém soukromém muzeu v Montrealu.

V roce 1999, syn a dědic zesnulého páru, Dr. Denis Diniacopoulos, vědecký pracovník na univerzitě Concordia, předal rodinné sbírky mnoha kulturním institucím ve světě, jako například Royal Ontario Museum v Torontu.

Několik exponátů, včetně „Hladovějících v Sakkáře,“ předal do Concordia University v Montrealu.

Socha byla více než deset let ve skladu, ale univerzita se ji pak rozhodla představit veřejnosti.

„Hladovějící v Sakkáře“ stojí v atriu budovy Ústavu inženýrství, informatiky a výtvarného umění univerzity Concordia.

„Tento objekt je unikátní umělecké dílo,“ – řekl Dr. Clarence Epstein, ředitel Centra Univerzity pro kulturu a speciální projekty. „Představili jsme sochu veřejnosti v naději, že bude přitahovat pozornost mezinárodního světa vědy, což pomůže vysvětlit její původ. Za posledních deset let se naši vědci pokusili definovat a určit stáří sochy, a ve které umělecké tradici byla provedena. Bez úspěchu. Proto jsme kontaktovali British Museum, Brooklyn Museum, Národní muzeum v Izraeli, univerzity v Cambridge a Oxfordu. Ale ani ve všech velkých světových centrech archeologie, nikdo nebyl schopný říct nám, o jaký druh sochy jde. Žádný z učenců nemohl přeložit nápis vyrytý na podstavci. Není psán v aramejštině ani v hebrejštině.

Jako by bylo málo otázek, i historie tohoto artefaktu je nejasná. Je známo, že byl objevena při archeologických vykopávkách prováděných v Egyptě, v Sakkáře před druhou světovou válkou. Ale odborníci se přou o to, kdy a kde tato socha, vyrobena z vápence, měřící 67 centimetrů, skutečně vznikla.

Pozůstatek neznámé civilizace?

Někteří vědci předpokládají, že socha je starší než starověké egyptské civilizace, a že vznikla tisíce let předtím, než pyramidy a je stopou jakési ztracené kultury v tomto regionu.

Jiní předpokládají, že „Hladovějící v Sakkáře“ je objekt, který staroegyptské kupci přinesli z jiných oblastí světa. Celkově však není jasné, zda socha byla nalezena v hrobce Predynastic období, nebo v troskách jednoho z domů starého Sakkáře. Je možné, že se jedná o jediný artefakt, který zůstal po ztracené civilizace před tisíci lety.

Potomci lidí a mimozemšťanů?

Tato socha zaujala také příznivce archeo/paleoastronautiky, kteří předpokládají, že v dávné minulosti přistály na Zemi mimozemšťané, kteří měli vliv na vývoj lidského druhu.

Badatelé v čele s Erichem von Dänikenem tvrdí, že „Hladovějící v Sakkáře“ představují cizince z vesmíru nebo potomky mimozemšťanů a lidí.

Upozorňují na neobvyklé tělesné proporce, tvar obličeje a lebky obou soch. „Hladovějící v Sakkáře“ vypadají prostě spíše jako mimozemšťané z jiné planety.