Dinosauři z Acambaro?

Záhadné sošky

V červenci 1945 (jiné zdroje uvádí 1944), německý přistěhovalec do Mexika, obchodník Waldemar Julsrud (1875/6-1952), objevil několik tisíc hliněných figurek na úpatí hory El Toro na okraji Acambaro (Guanajuato, Mexiko). (1)

Charles Hapgood (1904-1982), historik vědy z Keene College (New Hampshire, USA), (2) podpořil tvrzení, že figurky jsou prastaré artefakty zobrazující vyhynulá zvířata, včetně dinosaurů.

Neznepokojovalo ho, že objekty postrádají jakýkoli druh patiny, které by se vyvinuly v průběhu staletí (nebo i tisíciletí). Navíc prohlašoval, že podle radiokarbonového datování organického materiálu na povrchu artefaktů svědčí o stáří asi 3300 – 6500 let.

Podle kreacionistů figurky dokazují koexistenci dinosaurů a lidí v této době. Podle jiných výkladů jsou figurky daleko starší, pochází z doby dinosaurů a dokazují existenci lidí v druhohorách.

Kritici upozornili na to, že jde o současné předměty, vyrobené v současnosti pro potřeby cestovního ruchu a znázorňují stylizované obrazy plazů, žijící v tomto regionu, nebo jde o jejich kombinaci s fantastickými příšerami.

I v případě, že by artefakty byly pravé, je otázka, co vlastně zobrazují. Žádný publikovaný artefakt se nepodobá nějakému známému dinosaurovi. Mnohdy jde o nesmyslné kombinace plazů, savců i ptáků.

Není pochyb o tom, že figurky jsou z nedávného data. Testování z roku 1978 (3) prokázalo, že figurky byly vyrobeny ve 30. letech 20. století. (4)

Obr. Jedna z figurek z Acambaro: údajný dinosaurus má jen dvě nohy

Obr: Ano, dinosauři z Acambaro vypadají i jako koně a mají psí nohy s dlouhým krkem…

Obr. Bytost, která nese kameny na zádech?

Obr. Plaz s trupem savce

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Ac%C3%A1mbaro
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Hapgood
(3) http://penn.museum/documents/publications/expedition/PDFs/47-3/Pezzati.pdf
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Ac%C3%A1mbaro_figures