Jak probíhalo pátrání po Měsíční šachtě?

Měsíční šachta je již tradiční slovenská záhada, která paradoxně nepochází ze Slovenska, ale přišla jakoby zvenčí.
Nacházíme se v předvečer 50. výročí vzniku této záhady. V březnu 1965 o Měsíční šachtě přinesl první informaci americký speleologický časopis. Až v roce 1972 ji širšímu okruhu čtenářů představil Jacques Bergier ve své „Knize nevysvětlitelného“ (1). Šlo o úryvky z deníku jakéhosi kapitána Horáka, jednoho z povstaleckých velitelů během SNP. V něm popisuje útrapy raněných a skrývajících se vojáků a nález záhadné dutiny ve skále, průřezem podobné půlměsíci. (2)

Příběh byl již mnohokrát probírán ze všech stran, váženo každé slovo. (2, 3, 4, 5) Badatelé prověřili každý údaj, ovšem v podstatě žádný neodpovídal skutečnosti. Vše v podstatě stojí a padá s osobou autora údajného deníku – tedy kapitána Horáka. Ten skutečně existoval, máme i jeho fotografii s J.A. Hynkem. Po válce emigroval do USA.

Není bez zajímavosti, že se před několika lety ozval synovec Antonína Horáka. (6)

Reagoval na hromadně rozesílaný email, ve kterém KPUFO informovalo zahraniční záhadology o své činnosti, mj. i o záhadě pražského Golema.

Synovec A. Horáka se představil, že je skutečně příbuzným tohoto muže, a reagoval nechutnými antisemitskými výlevy. O pražského Golema nevěděl zjevně vůbec nic, neboť si náš email vyložil za nějakou glorifikaci Židů.

Výlevy to byly takové, jako by byly opsány z Árijskeho boje. Nebyla tedy vůbec chuť s ním dále diskutovat.

Badatelé, kteří prověřovali údaje z deníku, pátrali také po údajích ze života kpt. Horáka. (7) Řada nesrovnalostí vedla nakonec Ivana Mackerle k domněnce, že všechno bylo poněkud jinak.

Kapitán Horák nebyl povstaleckým velitelem, ale zřejmě bojoval na opačné straně, tedy na straně nacistů k potlačení SNP. Zřejmě tato okolnost způsobila problémy se získáním amerického občanství.

To je ovšem už poněkud jiná kapitola a zjištění pravdy bude záviset na ochotě potomků a příbuzných A. Horáka, uvolnit tyto informace.

Nás samozřejmě zajímá, co z toho vyplývá pro záhadu o Měsíční šachtě.

Pokud Horák lhal o své minulosti, proč vůbec vystoupil s tímto příběhem?

Víme, že nebyl účastníkem povstání. Proč tedy na sebe tímto příběhem upozorňoval?

Vymyslel si tedy „šachtu“ stejně jako svou účast v povstání? Proč?

Neměl vůbec důvod se někde skrývat.

I když historka měla přispět k „vylepšení“ profilu Horáka, musel přece vědět, že jeho údaje se budou prověřovat. Nebo kalkuloval s tím, že se jeho příběh přes „železnou oponu“ nedostane? Nebo, že i když se podaří v ČSSR údaje ověřit, že ho pravda nedostihne? To se mu do jisté míry podařilo. Na Západě platil za zajímavého muže, jehož svědectví nebylo možné díky rozdělenému světu ověřit.

Nebyl by to jediný případ takové kalkulace. Spoléhat na to, že „železná opona“ je spolehlivou bariérou i pro záhadology, nevyšla i jiným. I dnes se občas vyrobí záhada tak, nejlépe v Rusku, na Sibiři nebo v Číně, tedy tam, kam se i odhodlaný badatel hned tak nedostane. Připomeňme i případ, kdy známý podvodník Billy Maier přefotil obrázek dinosaurů z české knihy pro děti, a vydával ho za snímek ze své cesty časem do druhohor. Také kalkuloval s tím, že se kniha z Východu na Západ nedostane, což mu nevyšlo. (8)

Co tedy zůstalo?

Minulost A. Horáka je neznámá, dokonale zamaskovaná. Jde zřejmě o falešné jméno.

Není tedy vůbec vyloučeno, že celý příběh je od počátku výmyslem.

Odkazy:

(1) Bergier, J.: Le livre dé l’inexplicable (Kniha nevysvětleného). Albin Michel, Paris 1972, s.61-75
(2) Záhadná šachta – Slovenská záhadologia a ufológia (kpufo.eu)
(3) Mackerle, I.: Najde sa Mesiačná šachta? – Slovenská záhadologia a ufológia (kpufo.eu)
(4) Mackerle: I.: Ztracená Měsíční šachta – Slovenská záhadologia a ufológia (kpufo.eu)
(5) Mackerle, I.: MĚSÍČNÍ ŠACHTA (Moonshaft) – MACKERLE – expedice (mackerle-expedice.cz)
(6) Archiv KPUFO
(7) Jak uvádí Walter Pavliš, začal s pátráním v roce 1994, pátrání po Ivanu Mackerle převzal v roce 1995. http://www.moonshaft.net/novinky_moon.html. http://walterpavlis.com/
(8) Navštívili Billy Meiera mimozemšťané? – Záhady a zajímavosti (ZaZ) (zahadyazajimavosti.cz)

Dále čtěte: