Přišli bohové ze Síria na Zem třikrát? (4)

Dvě starověké civilizace a africký kmen byl záhadně spojen s nejjasnější hvězdou

Vysvětlení mohou být i jiná…

Poprvé o výsledcích francouzské expedice a o znalostech Dogonů o vesmíru napsal Eric Guerrier v knize „Esej na téma dogonské kosmogonie: archa Nommo“, a Robert Temple v knize „Tajemství Siria“ v letech 1975 a 1976.

Francouzští etnografové byli ostře kritizováni. Všichni se shodli na tom, že Marcel Griaule nepochopil příběhy Dogonů: překládal mu je do francouzštiny Afričan, který ne moc dobře uměl dogonsky. To znamená, že tam byl dvojitý, a ne velmi přesný překlad.

Dále není vyloučeno, že dogonská mytologie byla kontaminována samotnými Francouzi. Mohli ji také pochytit od katolických misionářů, tzv. „Bílých otců.“ (1)

Pro odborníky, kteří studují kultury Afriky, jsou Dogoni zajímaví především tím, že se jim po staletí podařilo zachovat tradiční způsob života: neměl na ně vliv ani kolonialismus ani civilizace, ani křesťanství, ani islám.

Nyní je jejich počet více než 600 tisíc lidí.

A i když po mnoha letech „nedorostli“ na úroveň k vytvoření státu, sociální systém jejich svazu kmenů se zdá být dokonalý. Jedná se o velmi vzácný případ.

Není to tak dávno, co se zjistilo, že Dogoni – potomci jednoho z národů, kteří žili ještě v kdysi zelené Sahaře, měli velmi vysokou civilizaci na přelomu 2. a 1. tisíciletí před naším letopočtem a poté odešli za Niger.

Proto pro etnografy zůstávají Dogoni stálou záhadou, ne jejich mýty o vesmíru.

Proti záhadným znalostem Dogonů svědčí i to, proč mimozemšťané nazvali tzv. Sirius B, nejmenší a nejtěžší hvězdou. Vždyt museli vědět o existenci i menších, a ještě mnohem hustších a těžších hvězd?

A proč řekli Dogonům jen o čtyřech měsících Jupitera, když jich k dnešnímu dni známe šestnáct a není jisté, že je to konečné číslo?

Jisté však je, že Dogoni tyto měsíce nemohli vidět třeba díky ostrému zraku a jasnému nebi. Také k odlišení Siria B přes třpyt Siria A, je potřeba alespoň 254 cm dalekohled.

Odkazy

(1) http://www.astrosurf.com/luxorion/dogons-astronomie2.htm

Pokračování