Bylo odhaleno tajemství yettiho?

Genetik Bryan Sykes (1) z Oxfordské university tvrdí (podle zveřejněných zpráv v mnoha médiích), že původ legendy o Yetti je v existenci dosud neznámého druhu medvěda.

V neděli 13.10.2013 v dokumentárním seriálu na TV Channel 4 britský vědec sdělil, že při zkoumání zvířecích chlupů z indické oblasti Ladakh a Bhútánu našel „přesnou genetickou shodu“ s DNA polárního medvěda.

Toto sdělení však média interpretovala tak, že byla vyřešena záhada sněžného muže. (2) (3)

V TV Channel 4 musí být spokojeni s pozorností médií po premiéře první epizody tohoto seriálu, věnovanému právě Bigfootu.

Jenže to, co vyšlo najevo v Sykesově studii, nedokazuje vůbec to, co tvrdí tyto zprávy. Vůbec ne. Ukazuje jen šikovnost televize prodat médiím cokoli.

Zpráva, že genetik objevil nový druh medvěda, je nepochybně důležitá, ale to by nezajímalo tolik noviny a média. Proto se tato zpráva umně spojila s problémem údajného yettiho.

Sykes analyzoval vzorky dvou neznámých zvířat: podivného stvoření zabitého lovcem před 40 lety v indickém Ladaku a srstí, získanou filmovým štábem v bambusovém lese v Bhútánu před 10 lety.

Tím, že porovnal jejich DNA s jinými zvířaty uloženými v Genetické bance, databází genetických sekvencí z National Institutes of Health (NIH) ve Spojených státech, zjistil, že oba vzorky mají 100% shodu s genomem z čelisti primitivního ledního medvěda, nalezeného na Špicberkách (Norsko), který zde žil před 40.000 až 120.000 lety.

To znamená z doby, kdy byl polární medvěd ještě hnědý a nebyl oddělen jako druh.

Sykes, pro nějž jeho výsledky byly „zcela nečekané“, se domnívá, že vysvětlení není, že „primitivní lední medvědi žijí v Himáláji“, ale spíše to, že existuje poddruh medvěda hnědého, dosud neznámého, nebo může jít o křížence. Zatím budou pokračovat testy, které budou podrobnější, pokud vědec bude publikovat článek ve vědeckém časopise.

Jaké jsou souvislosti sněžného muže a himálajského hnědého medvěda?

To, co udělala média z tohoto objevu, je absurdní. V roce 2005 genetik Daniel Coltman identifikoval srst údajného Bigfoota jako srst bizona. (4)

Nynější zprávy jsou stejné, jako kdyby se tehdy psalo, že „bigfoot je geneticky příbuzný s americkým bizonem.“

Sykesovo zjištění má souvislost s yetti zcela náhodnou – nový, dosud neznámý druh medvěda žije v prostředí, kde pravděpodobně žije také sněžný muž.

Nynější zprávy mohou jen přispět k možnému vysvětlení některých pozorování yettiho, že by šlo o himálajského hnědého medvěda. Není to vůbec nic nového. Na záměnu s medvědem se upozorňovalo už dávno.

„Takzvaní chlupatí divocí lidé jsou samozřejmě velcí jako hnědý medvěd (Ursus isabellinus), který je i masožravý a často zabije jaky,“ napsal v roce 1899 britský armádní cestovatel Laurence A. Waddell v knize „Mezi Himálajemi.“

Autoři knihy „Abominable science! Origins of the yeti, Nessie and other famous cryptids“ (2013) Daniel Loxton (5) a Donald R. Prothero (6) uvádí na základě tvrzení horolezce Reinholda Messnera (7):

  • „Yetti je špatně pochopený výraz šerpů pro stvoření y-teh (skalní zvíře), případně odvozený meh-Teh (medvědí muž). Tibeťané jej také nazývají Dzu-teh (Vítězný medvěd), což by souviselo s himálajským hnědým medvědem (Ursus arctos isabellinus), který může chodit po zadních nohou, nebo mi-go (divoch). Tibetské slovo chemo nebo dremo je velmi často používáno jak pro Yetti, tak i pro himálajského hnědého medvěda.“

I Messner, který se zúčastnil expedic k hledání yettiho, byl už v roce 1986 přesvědčen o povaze sněžného muže: „Všechny důkazy ukazují na jakéhosi nočního medvěda hnědého.“

V roce 1956 antropolog William L. Strauss z Johns Hopkins University, řekl v časopise Science, že yetti „podle nejlepších dostupných důkazů nebude nikdo jiný než himálajský medvěd hnědý.“ (8) Opíral se přitom o svědecké výpovědi a objevené stopy ve sněhu.

  • „Musíme si uvědomit, že otisky se nemusí podobat stopům primáta, a na druhé straně to může být i medvěd. Tato alternativa není tak divná, jak by se mohlo na první pohled zdát: povrchní podobnost nohou medvěda a primáty si již dávno uvědomili přírodovědci a specialisté na srovnávací anatomii.“

Strauss připomněl ve své knize Hallmarks of mankind (Milníky lidstva, 1948), že přírodovědec a antropolog Frederic Wood Jones vysvětlil, že stopy tzv. orang pendek, legendárního muže z džunglí Sumatry, jsou stopy malajského medvěda.

Stejného názoru jako Strauss byl i indický Swami śrīmat Pranavananda, který rovněž stopy yettiho vysvětlil jako stopy himálajského hnědého medvěda. Stopy lamy, které zůstaly ve sněhu delší dobu neporušené na slunci i ve větru, se za dvacet pět dnů rozrostly na délku 53 cm. Byl přesvědčen, že tento proces vytvořil slavnou stopu yettiho, objevenou Ericem Shiptonem (9) a Michaelem Wardem v roce 1951, která vyvolala mánii lovu na tuto bytost. Stopy byly velikosti stopy slůněte. Pranavananda se původně domníval, že šlo o stopu sněžného leoparda nebo vlka.

Sněžný muž, yetti, bigfoot aj. jsou kryptozoology považováni za přeživší jedince hominidů, které jsou považováni za dávno zaniklé – Homo neanderthalensis v Rusku a Střední Asii, Homo erectus jako diví muži některých asijských ostrovů, Australopithecus jako africká humanoidní monstra; a Gigantopithecus, Homo neanderthalensis a Homo erectus jako yetti a další.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Bryan_Sykes
(2) Záhada sněžného muže je vyřešena. Je to medvěd, tvrdí vědci. http://www.lidovky.cz
(3) Himálajský yetti měl předky na Špicberkách, ukázala analýza DNA. http://zpravy.idnes.cz/
(4) http://www.wnd.com/2005/07/31523/
(5) http://www.skepticblog.org/author/loxton/
(6) http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Prothero
(7) http://en.wikipedia.org/wiki/Reinhold_Messner
(8) http://www.bigfootencounters.com/articles/straus.htm
(9) http://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Shipton